Újabb komoly aranyesély és két Vasas a hazai U17-es döntőben

Szappanos Máté veretlen együttese az aranyérem reményében, Koltai Csanád másodosztályból indult csapata az éremszerzésért lép pályára péntektől vasárnapig a Szalayné Sebők Éva U17-es hatos döntőn a Folyondár utcában.

Három év elteltével ismét nagypályás országos utánpótlásdöntőt rendez a Vasas SC: akárcsak legutóbb, ezúttal is a 17 éven aluliak fináléja lesz nálunk, s házigazdaként ezúttal is két csapatunk lesz érdekelt a végjátékban.

További hasonlóság a három évvel ezelőttihez képest, hogy az esélyesebb csapatot akkor is az a Szappanos Máté irányította, akit tavaly az év legjobb női utánpótlásedzőjének választott a magyar szövetség, s aki a mostani szezonban veretlenül vezette együttesét a fináléba.

Akkor a két vasasos csapat az elődöntőben csapott össze, Szappanosék végül bajnokok lettek, Kőnig Gábor akkor U15-ös korosztályú együttese pedig szépen csillogó bronzérmet szerzett.

Az előzetes esélyek alapján a kiemelt együttesünk most toronymagas esélyes, azok után ugyanis, hogy egy évvel ezelőtt az U15-ös korosztályban veretlenül lettek bajnokok, most az U17-es mezőnyt is végigverték, a szezon során mindössze öt szettet veszítettek.

„Sokszor azért meggyűlt a bajunk azzal, hogy motiváljuk a lányokat, kevés olyan mérkőzésünk volt, amin százszázalékos teljesítményre volt szükségünk a győzelemhez, sokszor a 70-80 százalék is elég volt. Úgy gondolom ugyanakkor, hogy ezeket az eredményeket, amiket elértük, azt magunknak köszönhetjük, minden ellenfelünket sikerült felülmúlni, amiből hatalmas erőt és önbizalmat kell merítenünk” – mondta honlapunknak Szappanos Máté.

A szakember szerint az, hogy ez már a finálé, nem szabad, hogy befolyásolja játékosait, mivel az együttesnek és neki sem ez lesz az első hatos döntője, tavaly az U15-ös siker mellett az U17-esek között is szereztek egy bravúrezüstöt.

„Nagyon bízom a lányokban, magabiztosan, önbizalommal, határozottan, ugyanakkor higgadtan és türelmesen kell röplabdázniuk. Azt kértem tőlük, hogy a hazai pályából vegyenek ki mindent, amit lehet, merítsenek erőt abból, hogy a lelátón ott lesznek a rokonaik, barátaik, ne teherként éljék meg a Folyondár utcai szereplést. Csak magunkkal szabad foglalkoznunk, mert az az együttes fogja megnyerni a döntőt, aki nagybetűs csapatként tud teljesíteni a három nap alatt. Egy-egy meccset megnyerhet egy-egy játékos, de egy ilyen háromnapos tornát nem” – tekintett előre Szappanos.

Az ellenfelekkel kapcsolatos kérdésre egyetlen riválist sem szeretett volna kiemelni, mert meglátása szerint nagyon kiegyenlítettek az erőviszonyok, azt ugyanakkor megjegyezte, hogy a Békéscsaba amolyan sötét ló, mert most náluk lesznek olyan visszajátszók, akikkel a szezon során nem kerültek szembe.

„Nekünk elsődlegesen magunkkal kell foglalkozni, ha a mentálisan rendben leszünk, és a saját játékunkat játsszuk, azt gondolom, mindegy, ki áll a túloldalon, képesnek kell lennünk győzni és megszerezni az aranyérmet, mert kimondottan ez a cél” – zárta a szakember.

Kollégája, Koltai Csanád három éve még épp Máté másodedzőjeként ünnepelhetett bajnoki aranyérmet ebben a korosztályban, s most, elsőidényes vezetőedzőként a másodosztályból indulva vezette hatos döntőbe új együttesét.

A tréner elmondta, vegyes kerettel, messziről indultak, de a másodosztály első pár fordulója után látszott, hogy lehet esélyük a feljutásra, így onnantól kezdve ez volt a céljuk, amit decemberben el is értek, így készülhettek az élvonalra.

„A szezon második felére átalakult a csapat, az U15-ösök bevonásával, pár U20-as játékossal kiegészülve céloztuk meg a hatos döntőt, ennek mindent alárendeltünk, és lelkes, alázatos játékkal sikerült is idejutnunk. A hozzáállással maximálisan elégedett voltam, a lányok mindkét bajnokságban sikerrel helyt álltak, én pedig elsőéves vezetőedzőként nem is kívánhattam volna ennél jobb csapatot” – mondta Koltai.

A vezetőedző kiemelte, mivel több különböző együttesből verbuválódott össze a csapat, az elején sok összeszoktató edzésük volt, hogy a játékosok megérezzék egymást és készen álljanak arra, hogy sok különböző felállásban is tudjanak játszani. „Hasonló kvalitásokkal rendelkező röplabdázóink vannak, így minden meccsen sikerült találnunk olyan összeállítást, amivel fel tudtuk venni a versenyt szinte mindenkivel. Nagy büszkeség, hogy ilyen csapatom van” – mondta Koltai Csanád.

A tréner kiemelte, igyekezett a korábbi években tanult dolgokat a saját maga elképzeléseivel vegyítve átültetni a mindennapos edzésmunkába, de a kollégái is rengeteget segítettek abban, hogy ez a csapat ilyen eredményeket tudott elérni. A hatos döntővel kapcsolatban azt mondta: ki nem mondott, titkos álma, hogy érmet szerezzenek, de amennyiben ezekkel a fiatal játékosokkal, a másodosztályból indulva „csak” ötödikek vagy hatodikak lesznek, azzal is elégedett lesz.

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató