Megvan a tizenötödik!

Öldöklő küzdelemben győztük le a Békéscsabát a Magyar Kupa fináléjában.

Bajnok és kupacímvédő, együttesünk vasárnap este a szezon első trófeájáért lépett pályára a DRK Magyar Kupa döntőjében a Swietelsky-Békéscsaba ellen.

A két együttes alapszakaszbeli mérkőzései közül odahaza 3-2-re nyertünk, idegenben ugyanakkor 3-0-ra kikaptunk. Mi kéthetes felkészüléssel, a rivális viszont egy sikerrel megvívott MEVZA-elődöntővel hangolt az összecsapásra, melynek kezdetére szinte teljesen megtelt a Bajnokok Ligájában hazai pályánknak számító Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont.

Giannis Athanasopoulos vezetőedző kezdőcsapatát Taylor Bannister, Olga Skrypak, Török Kata, Yuliya Boyko, Papp Orsolya és Ayshan Abdulazimova alkotta, a liberó Juhár Dalma volt.

Rengeteg hibával kezdtünk, a BRSE könnyedén került ötpontos előnybe (3-8). Amikor pontosabbak lettek a támadásbefejezéseink, csökkent a különbség, de fellángolásunk átmeneti volt, Athanasopoulos hamarosan másodszor is időt kért (10-15). Az indiszponált Boykót Karolina Fricova váltotta, Abdulazimova három egymást követő pontjával pedig végre mutattunk valamit (13-16). Vasziljeva hibája után már csak egy volt a csapatok között (16-17), majd Bannister támadásával kiegyenlítettünk (19-19)! A BRSE tudott újítani (20-23), egy ízben Marta Drpa támadásánál a szerencsével sem állt hadilábon, de Jámbor nyitósorozata után ismét egál volt (23-23). Az utolsó két labdamenetet elrontottuk: előbb Bannister kapott hatalmas blokkot, majd Drpa ászt szervált, így hátrányból folytattuk (23-25, 0-1).

A második felvonás eleje kiegyenlített küzdelmet hozott, jobban mezőnyöztünk, mint a legutóbbi BRSE elleni meccsen, de megnyitni ezúttal sem tudtuk őket igazán. Ennek ellenére a találkozó során először megszereztük a vezetést (8-7), Tóth Gábor pedig kisvártatva időt kért (10-8). Alakult a játékunk (13-9), Bannister támadásban extrát hozott, így egyre megnyugtatóbbnak tűnt a különbség (17-11). A mezőnymunkánk látványosan javult, hatékonyabban támadtunk, mint korábban, a BRSE játékosai sokat hibáztak, így szurkolóink kiszámolták a riválist, mielőtt kiegyenlítettünk (25-14, 1-1).

A harmadik etapot a Békéscsaba kezdte jobban, mi szinte aludtunk a pályán (4-9). Mínusz egyre ugyan feljöttünk, de annak ellenére is futnunk kellett az eredmény után, hogy 14-11-nél a csabaiak már hat elrontott szervánál jártak ebben a játékrészben. Két labdamenettel később Athanasopoulosmásodszor is időt kért, mert csapatunk mélyen tudása alatt teljesített. Nem volt magas a színvonal, és a hangulat is álmosnak tűnt, és nem tudtunk közelebb kerülni a riválishoz (15-20). Megint Jámbor jó szervái zökkentették ki csapatunkat a holtpontról (19-20), de újfent a legrosszabbkor hibáztunk egymás után kétszer, így közel kerültünk a vereséghez (22-25, 1-2).

A negyedik szettre Fábián Fanny jött irányítani, ez pedig úgy tűnt, új életet lehellt a játékunkba (8-5). Blokkban is feljavultunk – főleg Papp jeleskedett -, így Tóth 13-9-es előnyünknél már másodszor rendelte magához tanítványait. Tartottuk a különbséget, mindkét csapat jól mezőnyözött, de amikor hat labdamenetből négyet mi rontottunk el, Athanasopoulos időt kért (17-15). A csabaiak ott lihegtek a sarkunkban, de ezúttal nem tudták kihasználni a lehetőségeiket, így ismét öt szettbe torkollt a mérkőzés (25-19, 2-2).

A rövidítésben mindkét csapat jó hatékonysággal támadott, így fej fej melletti volt a küzdelem. Mi vezettünk először kettővel (7-5), a térfélcserénél is ennyi volt a különbség, de Bannister rossz támadása után egyenlített, majd fordított a Békéscsaba (9-10). Kisvártatva már mi voltunk előnyben, és harmadik meccslabdánkat Fricova a blokkról kisodorta, ezzel megvédtük címünket (17-15, 3-2).

Együttesünkre legközelebb március 23-án, az MTK Budapest elleni Extraliga-negyeddöntő első mérkőzésén lép pályára a Folyondár utcában. A találkozó 19.00-kor kezdődik.

MAGYAR KUPA, DÖNTŐ

3
Vasas Óbuda
2
Swietelsky-Békéscsaba
(-23, 14, -22, 19, 15)

Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont, 1800 néző. Vezette: Adler, Árpás
Vasas: Török 10, Papp O. 12, Bannister 30, Boyko 1, Abdulazimova 14, Skrypak 1. Csere: Juhár (liberó), Fricova 11, Jámbor, Vezsenyi, Fábián. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos

BRSE: Vasziljeva 11, Bodnár 11, Drpa 24, Glemboczki 6, Pintér 8, Bagyinka 2. Csere: Molcsányi (liberó), Karhu, Aktas 11, Olinyik. Vezetőedző: Tóth Gábor

EDZŐI ÉRTÉKELÉS
Azt beszéltük a meccs előtt az öltözőben, hogy kontroll alatt kell tartanunk az érzelmeinket. Ez sikerült akkor is, amikor hátrányban voltunk. Az első és a harmadik szettben a kulcspillanatokban jobban is koncentrálhattunk volna, de ez most így alakult. Gratulálok a csapatomnak, nagyszerűen röplabdáztunk, mindeki hozzátette a magáét a sikerhez. A jó cserékhez szerencse is kellett, de 13 egyenrangú játékosom van. Gratulálok a Békéscsabának is, nehéz lehet így elveszíteni egy döntőt, de azt hiszem, ma is jó reklámot csináltunk a magyar röplabdázásnak. Köszönöm a stábnak, hogy csúcsformában volt a csapat, illetve Jámbor Jánosnak és Marcinak is, hogy ilyen együttessel dolgozhatok.
Giannis Athanasopoulos

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató