Az olasz élvonalból érkezett új centerünk

Ema Strunjak fiatal kora ellenére három évet játszott a világ egyik legerősebb bajnokságában.

Mindössze 20 éves, de már sok nagy mérkőzést megélt centerrel pótolta csapatunk a váratlanul távozó Ayshan Abdulazimovát: a horvát válogatott Ema Strunjak egy plusz egyéves szerződést írt alá Bajnokok Ligája-induló női röplabdacsapatunkhoz, a Vasas Óbudához.

"Az unokanővéremnek köszönhetem, hogy elkezdtem röplabdázni, ugyanis egyáltalán nem akartam sportolni. Ő aztán sokat mesélt arról, mennyire mókásak az edzések, és rábeszélt, hogy menjek le egyre. Ő már nem játszik, én ottragadtam…“ – emlékezett vissza a kezdetekre a 187 centiméter magas röplabdázó, aki az OK Nebo együttesében kezdte pályafutását, majd a remek utánpótlás-képzéséről ismert zágrábi HAOK Mladostban szívta magába tovább a röplabda alapjait.

A fővárosi csapattal két bajnoki címet és két Horvát Kupát nyert, amikor három éve – még középiskolás tanulóként – nem tudott ellenállni a Zanetti Bergamo hívásának, és a világ egyik legerősebb bajnokságába szerződött.

"Sportosztályba jártam, a tanárok és az iskola is megértő volt, mindenben támogattak az olaszországi szezonom alatt” – mondta ennek kapcsán Strunjak, aki időközben bemutatkozott a horvát válogatottban is.

A sikerek itt sem kerülték el: 2016-ban már tevékeny részese volt a World Grand Prix harmadik csoportja megnyerésének, játszott a Nemzetek Ligájában, részt vett két Európa-bajnokságon, ott volt a januári olimpiai selejtezőben, így már a világ legjobbjaival szemben is megmérethette magát.

"Imádok a nemzeti csapatban játszani, főleg azért, mert sok olyan játékossal szerepelhetek együtt, akiket gyerekkorom óta ismerek. Rengeteg fantasztikus kalandunk és utazásunk volt már“ – mondta a válogatottról Ema, akinek korábbi liberónk, Nikolina Bozicevic jó barátnője.

"Nina volt az első, akivel beszéltem, amikor bejelentkezett értem a Vasas. Csak jó dolgot mesélt a klubról, a csapatról, az edzőkről, a profi szemléletről, a szurkolókról és a városról is, így aztán villámgyorsan, gyakorlatilag két nap alatt megállapodtam Sarlós Márton ügyvezetővel. Az iskolában tanultunk a magyarok történelméről is, így különösebben nem kellett utánanéznem, hova is szerződök, Budapesten ugyanakkor még nem jártam, így nagyon várom, hogy felfedezzem magamnak“ – elevenítette fel klubunkhoz szerződésének gyors történetét új játékosunk.

Az önmagát pozitív, keményen dolgozó és társasági emberként jellemző Strunjak elmondta, a Bajnokok Ligája-szereplés döntő tényező volt abban, hogy csapatunkat választotta.

"Tetszett minden, amit hallottam, de a BL-ben való játéklehetőség még könnyebbé tette az elhatározást. Soha nem léphettem még pályára a legrangosabb európai kupasorozatban, alig várom, hogy erre lehetőségem legyen” – jelentette ki a 20 éves játékos.

Az olaszországi éveivel kapcsolatban elmondta, amikor a Bergamo fiatalon megkereste, egyszerűen nem tudott nemet mondani a lehetőségre, hogy a világ egyik legerősebb bajnokságába igazoljon.

"Elsőre inkább furcsa volt számomra, mint nehéz, ugyanis azzal tisztában voltam, hogy magasabb szintű röplabdakultúrába csöppenek. Ezért is szerződtem oda, ki akartam magam próbálni, fejlődni akartam. A csapattársaim az első pillanattól kezdve nagyon sokat segítettek, könnyebbé téve az átállást. A legnehezebb talán az volt, hogy már nem otthon laktam, de ezért kárpótolt a rengeteg kiváló játékos, aki a csapattársam volt. Nem szeretnék senkit kiemelni, mert nem is tudnék sem egy sem három nevet mondani. Sokat tapasztaltam, remek emberekkel dolgozhattam együtt, kiváló ellenfelekkel szemben mérethettem meg magam, új technikákat és sok új taktikai dolgot tanultam” – nyilatkozta a bergamói évekről Ema, aki eddigi edzői közül kettőt azért név szerint is kiemelt: Marija Anzulovićtól fiatal korában rengeteget tanult, míg a jelenlegi horvát szövetségi kapitány, a Coneglianót edző Daniele Santarelli keze alatt is rengeteget fejlődött.

A legutóbbi szezon előtt azonban a jó bergamói élmények ellenére váltott, és a több játéklehetőség reményében az újonc Perugiához igazolt.

"Másfajta kihívás volt ez az idény, hiszen nem volt könnyű, mert sokszor a maximumunk is kevés volt. Ugyan nem nyertünk sok meccset (20 forduló alatt négy győzelem, de emellett három 3-2-es vereség volt a csapat mérlege – a szerk.), de mindig odatettük magunkat és voltak nagyon jó találkozóink nálunk jobb csapatok ellen. Sokat voltam pályán, úgy érzem, jól is ment a röplabda, de tudom, hogy még van hova fejlődnöm” – tekintett vissza legutóbbi idényére a horvát válogatott játékos.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban elmesélte, február végén léptek utoljára pályára, aztán egy hónapig csak edzettek, mert nem tudták, mi lesz a bajnokság sorsa. Aztán jött az országos karantén, később a befejezettnek nyilvánították küzdelmeket, ő pedig amíg lehetett, hazament Horvátországba és azóta is ott próbálja formában tartani magát.

"Azóta a kosaras bátyáimmal edzettem, ami sokszor szült mókás helyzeteket. Most, hogy a horvát kormány nemrégiben engedélyt adott a csapatos gyakorlásokra is, régi klubomhoz, a Mladosthoz járok le gyakorolni” – adott helyzetjelentést a jelenlegi helyzetről Ema.

Centerként legfontosabb feladatának természetesen a magas szintű blokkmunkát tartja, ebben és az egylábas támadások befejezésében tartja magát a legjobbnak, kiemelve, hogy természetesen még rengeteget kell fejlődnie és tanulnia ezekben a játékelemekben is.

"Meglátásom szerint a nyitásaim is jók, de imádok dolgozni, és amint elkezdődnek az edzések, mindent meg fogok tenni, hogy napról napra jobb legyek. Védekezésben és a  feladó előtti támadásokban tudom, hogy még sokat kell javulnom” – tette hozzá Ema, aki szabadidejében olvasni, sorozatozni és süteményeket sütni szeret. Ez utóbbival szinte biztosan hamar belopja majd magát jövendőbeli csapattársai szívébe. 🙂

Legújabb szerzeményünk, akinek ugyan van néhány beceneve, de jobbára mindenki Emának szólítja, a szurkolóknak is üzent.

"Nagyon örülök, hogy csatlakozhatok a Vasas-családhoz, alig várom, hogy elkezdődjön az új szezon. Remélem, sok közös élményben lesz részünk” – zárta szavait centerünk.

"Elégedett vagyok, hogy egy ilyen kaliberű játékossal tudtunk erősíteni, főleg az átigazolási időszak mostani, kicsit késői szakaszában. Biztos vagyok abban, hogy rengeteget fog fejlődni nálunk, új impulzust, új energiát ad majd a csapatnak. Remélem, hogy az új feladóinkkal hatékony támadófegyver lesz a következő szezon Vasas Óbudájában” – mondta Jakub Głuszak, együttesünk vezetőedzője új szerzeményünkről.

Sarlós Márton, a Vasas Röplabda Kft. ügyvezetője szerint az Ayshan Abdulazimova távozásával kialakult nehéz helyzetből nagyon jól jöttünk ki, hiszen Ema három szezonon át a világ talán legerősebb bajnokságában edződött, a legutóbbi szezonban ráadásul kezdőjátékosként szerepelt.

"Rendkívül tehetséges játékos, korábban is szóba került már a szerződtetése, örülök, hogy immáron olyan vonzó célpont a Vasas Óbuda, hogy mellettünk döntött. Biztos vagyok benne, hogy erőssége lesz csapatunknak" – tette hozzá az ügyvezető.

————————————————————————————————

NÉVJEGY
Név:
Ema Strunjak
Poszt: center
Születési hely, idő: Zágráb, 1999.09.24.
Magasság: 187 cm
Súly: 78 kg
Eddigi klubjai: OK Nebo (horvát, -2013), HAOK Mladost (2013-2017), Zanetti Bergamo (olasz, 2017-2019), Bartoccini Fortinfissi Perugia (olasz, 2019-2020).
Legjobb eredményei: 2x horvát bajnok (2014, 2016), 2x Horvát Kupa-győztes (2015, 2016), World Grand Prix III győztese (2016), Arany Európa-liga 2. (2019)

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató