Hollandián át a Vasasba

Kleczli Csaba személyében a mostani szezontól kezdődően statisztikus is segíti Jókay Zoltán munkáját.

Kleczli Csabát a röplabdabarátoknak nem biztos, hogy be kell mutatni, a Vasas-szurkolók közül azonban vélhetően kevesen ismerik. A 27 éves, röplabdaedzői végzettséggel rendelkező szakember az idei szezontól kezdődően statisztikusként segíti a Vasas Óbuda munkáját, így kulcsszerepe lesz a lányok, valamint a stáb felkészítésében. A statisztikázás szépségeiről, nehézségeiről, valamint az egy éves hollandiai kalandjáról is beszélgettünk Csabival.

– Mikor hol és milyen úton kerültél kapcsolatba a röplabdával?
– Anno még általános iskolában, illetve gimnáziumban ismerkedtem meg a röplabdázással, az iskolai csapatainkkal értünk el szép eredményeket. Később a TF-en folytattam tanulmányaimat, ahol már belekóstolhattam az edzősködésbe, majd az egyetem elvégzésével és edzői képesítés megszerzésével utánpótláscsapatoknál kezdtem el tevékenykedni.

– Mikor kezdtél el statisztikázással foglalkozni?
– A TF-es éveim alatt elnyertem egy ösztöndíjat, mellyel Hollandiában, egy élvonalbeli csapatnál, az Abiant Lycurgus Groningennél sikerült elhelyezkednem. Éppen kapóra jött nekik az érkezésem, hiszen az akkori statisztikusuk csak az edzősködésre szeretett volna koncentrálni, így kellett valaki, aki a csapat rendelkezésére áll helyette. Intenzív tanulásba kezdtem, hogy a szezon kezdetére már gördülékenyen menjen a program használata. Ez sikerült, és egy izgalmas szezont tölthettem a holland élvonalban.

– Mi számodra a legnagyobb kihívás ezzel a munkával kapcsolatban?
– Mindent, ami a pályán történik, meg kell jeleníteni statisztikai adatként a programban, így az egyik legnagyobb kihívás a gyorsaság, hogy milyen gyorsan tudja az ember a szoftver kódjaival bevinni és osztályozni az egyes játékelemeket. Ahogyan a játék fejlődik és egyre gyorsabb lesz, úgy kell alkalmazkodni ehhez a program használatakor is.

– Mennyire lehet ebben fejlődni? Mi extrát tud hozzátenni az idényhez egy igazán jó statisztikus?
– A statisztikaírásban való fejlődéshez a gyakorlás a legfontosabb, mert kell, hogy az ember a legpontosabban megismerje a programban rejlő lehetőségeket. A csapat számára a legnagyobb segítséget a mérkőzés előtti és a mérkőzés alatti elemzések nyújtják. Egy-egy párharcra való felkészüléskor minél pontosabb képet kell prezentálni az ellenfélről a team felé a különböző elemzések és videómontázsok segítségével. Ezek alapján az edzők könnyebben tudják meghatározni a csapat számára a stratégiát. A mérkőzések folyamán természetesen sok változó előfordulhat, ezért a meccs alatti adatok elemzésével gyorsabban lehet reagálni az ellenfél erősségeire, illetve a saját csapat gyengeségeire.

– Mennyi elfoglaltsággal jár egy meccs kielemzése?
– Nem mindegy, hogy egy mérkőzést élőben vagy felvételről ír az ember. Élőben az elemzés hossza megegyezik a mérkőzés valós idejével, felvételről viszont nehezebb kiigazodni a felállásokon és a cseréken a videók minősége miatt. Persze az sem mindegy, hogy 3:0-s vagy 3:2-es mérkőzést elemzek. A beírt kódokat szinkronizálni kell a videóval, hogy az edzők és a csapat számára bármilyen játékelem visszanézhető legyen. Összességében egy mérkőzés elemzése átlagosan 3-4 órát vesz igénybe.

– Hogy kerültél a Vasashoz?
– Miután hazajöttem Hollandiából, két idényen keresztül a Gödöllő számára készítettem hasonló elemzéseket, míg a tavalyi szezonban a Budaörs csapatánál segédkeztem. Ezek mellett válogatott mérkőzéseken is felkértek a statisztikai feladatok ellátására. Végül Sarlós Márton keresett meg a Vasas részéről, hogy idén itt tevékenykedjek.

– Milyen személyes célt fogadtál meg a szezon előtt magaddal szemben?
– A fő célom, hogy az elemzések részletes elkészítésével minél nagyobb segítséget nyújtsak edzőink és a csapat számára, hogy minél előrébb végezhessünk ebben az izgalmasnak ígérkező szezonban!

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató