Athanasopoulos: a jó csapatot a játékosok vezetik győzelemre

Veretlen bajnokcsapatunk trénere szerint az edzésmunka mellett a csapategység volt az, aminek a mostani szezon sikereit köszönhettük.

A csapatunkat harmadik szezonjában is duplázásra vezető görög tréner a bajnoki cím másnapján arról beszélt, mint mindig, most is az évad második felében teljesítettünk jobban, ebből azonban pont a Kaposvár ellen 3-0-ra megynert bajnoki döntőn nem sok látszott, mert a két és fél hetes kihagyás miatt egyrészt nem volt meg a megfelelő a ritmusunk, másrészt az U20-as válogatott Európa-bajnoki selejtezője miatt az edzésmunkánk sem olyan volt, mint amilyet szeretett volna.

 

 

„A szezon második felére az egyik legjobb játékosunkká váló Neneh pozíciót váltott az előző idényhez képest, nagyon sok munkánk volt abban is, hogy ő otthonosan mozogjon nyitásfogadóként. Voltak nehéz pillanataink, a nemzetközi szereplés miatt sokat utaztunk és tudtunk sztárcsapatokkal is jó meccseket játszani” – utalt együttesünk Bajnokok Ligája- és CEV Kupa-szereplésére a 45 éves szakember.

 

Athanasopoulos kiemelte, a szezon során mindig túl tudtunk lendülni a sérüléseken, betegségeken, megtaláltuk ezekre a megoldásokat, az pedig, hogy magyar csapattól nem kaptunk ki, nemcsak a mostani, hanem az elmúlt három szezon következetes munkájának az eredménye.

 

„Marcival mindig azon igyekszünk, hogy ha lehetséges, ne legyen sok változás a játékoskeretben. A csapatunk magja évek óta alig változott, a meglévő értékeinkhez próbálunk mindig úgy hozzátenni egy-két új röplabdázót, hogy felül tudjuk múlni a korábbiakat. Ebben elévülhetetlen érdemei vannak főtámogatónknak, Jámbor Jánosnak is, aki nélkül nem tartanánk itt, így neki is hatalmas köszönet jár, hogy biztosítja a megfelelő anyagi hátteret” – fogalmazott Atanaszopulosz, akivel a kispadon megszereztük történetünk első BL-főtáblás győzelmét, és negyeddöntőig meneteltünk a CEV Kupában.

 

A nemzetközi porondon való szereplést illetően ugyanakkor maradt benne hiányérzet, mert a BL-ben a Marica Plovdiv, valamint a CEV Kupában a Levallois Paris elleni hazai mérkőzésből meglátása szerint többet is kihozhattunkk volna, ugyanakkor úgy véli, Európában ennek ellenére is méltóképpen képviseltük a magyar röplabdázást.

 

„A hazai sorozatokban fölényben voltunk, ami azt mutatja, valamit jól csinálunk. Már most nagyon várjuk a következő idényt, mert továbbra is vallom, hogy a csúcsra érni könnyebb, mint ott maradni” – fogalmazott a tréner, aki szerint bár kívülről könnyűnek tűnhetett az újabb duplázás – a Magyar Kupát is sorozatban harmadszor nyertük meg -, az esélyesség terhével is meg kellett küzdenük.

 

 

„A szezon előtt mindenki a bajnoki cím legnagyobb várományosának kiáltott ki minket, de ezt a pályán is bizonyítani kellett. Mindenki minket akart legyőzni, így meg kellett értetnünk a lányokkal, hogy minden győzelemért meg kell küzdenünk, semmit nem adnak ingyen” – tette hozzá.

 

A cseh női válogatottat is irányító Athanasopoulos azt vallja, a legfontosabb, hogy a megfelelő edzésmunka mellett a csapatszellem rendben legyen, mert „röplabdázni mindenki tud”.

 

„Ezt a játékosoknak is hangsúlyozzuk, és az egész stáb nevében mondhatom, hogy akkor vagyok elégedett, ha nemcsak röplabdázóként, de emberként is fejlődnek, jobbá válnak. Amikor pedig valaki más klubba igazol, remélem, úgy távozik, hogy magával visz valamit tőlem és a Vasastól is. Az érmek fontosak, de az emberi kapcsolatok is legalább ugyanannyira” – mesélt filozófiájáról a szakember.

 

Hitvallása kapcsán trénerünk elmondta: meglátása szerint „a rossz csapatoknak nincs vezérük, az átlagos csapatokat a vezetőedzők vezetik, a bajnokcsapatokat pedig a játékosok”.

 

„Sokan kérdezték tőlem: hogy lehet, hogy az elmúlt években rengeteg alkalommal nagy hátrányból jöttünk vissza akár szetteken belül is. Ez is az elmúlt három év munkájának köszönhető, sokat beszélgetünk arról az edzéseken a lányokkal, hogy ha csapatként összetartanak, akkor az eredmények is jönni fognak, mert röplabdázni tudnak. Ugyanakkor ha egyénieskednek, semmit nem fogunk elérni” – hangsúlyozta vezetőedzőnk.

 

A következő idénnyel kapcsolatban egyelőre csak annyit árult el, hogy mint mindig, most is az a cél, hogy folytassuk a megkezdett munkát, és ha lehet, még egy lépést tegyünk előre. A nemzetközi porondon – mint mondta -, szerencsésnek is kell lennünk a sorsolásnál ahhoz, hogy felül tudjuk múlni a mostani teljesítményünket, Magyarországon pedig a következő szezonban is mindenki ránk fog vadászni, így Marcival ennek szellemében igyekeztek még tovább erősíteni a játékoskeretet.

 

 

Kiemelte, a lányokat végig „élesben kellett tartani”, ami nem mindig volt egyszerű, de éppen ezért az NB I-es csapatokkal szembeni Magyar Kupa-meccsekre pont úgy készültünk fel, mint a Scandiccire.

 

„Mindig mindenkinek megadjuk a tiszteletet, nemcsak a csapaton belül, hanem az ellenfeleknek is. Kaptunk pofonokat, de ezekből is építkeztünk. A legnehezebb pillanatokban is együtt volt a csapat, azt gondolom, sikerült ismét jó közösséget kialakítani” – mondta a edzőnk, viccesen hozzátéve, hogy bár a nyár második felében ezúttal nem lesz válogatott programja, erősen gondolkozik, hogy egyáltalán eljöjjön-e a felkészülés kezdetére, mert másodedzőnkkel, Karmen Kocarral olyan jól dolgoztak a lányok, aminek egy veretlen szezon lett a vége.

 

„Külön szeretném kiemelni a klubnál folyó utánpótlásmunkát is, különös tekintettel az NB I-ben szereplő második csapatunkra, amelynél Kőnig Gábor vezetőedző nagyszerű munkát végez. Ők voltak azok, akik a szezon során mindig kisegítettek minket, ha plusz játékosra volt szükségünk, amiért rendkívül hálás vagyok. Amikor tehetem, én is megnézem a meccseiket, sok tehetséges játékos kopogtat az első csapat ajtaján. Örülök, hogy a fiatalok mosolyogva jöttek az edzésünkre és bátran, félelem nélkül segítették a munkánkat. „ – mondta Athanasopoulos a rájátszásra készülő fiókcsapatunkról.

 

„Remélem, Gábor is így gondolja, de azt hiszem, remek emberi- és munkakapcsolat van közöttünk, ami remélem, a továbbiakaban is így lesz. Nagyon becsülöm azt a munkát, amit a fiatalokkal végez, és az is látszik, hogy a Vasasban az egésuz utánpótlásnevelő struktúra jó kezekben van, mert a fiatalabb korosztályokban is sok válogatott játékosunk van” – mondta a tréner.

 

Edzőnk zárásként a szurkolókról is ejtett néhány szót.

 

„Ezúton szeretnék nekik is köszönetet mondani, mert tényleg nincs olyan pontja Európának, ahova ne jönnének el utánunk. Egész szezonban kitartóan támogattak minket a legnehezebb pillanatokban is, örülök, hogy az újabb két aranyéremmel örömet tudtunk nekik szerezni. Nem kérek mást, csak azt, hogy szeptemberben innen folytassuk” – zárta mondandóját vezetőedzőnk, 2021-es ideérkezése óta minden lehetséges magyarországi aranyérmet begyűjtött csapatunkkal.

 

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató