Szenvedős győzelemmel kezdtük az elődöntőt

Négy szettben győztük le az elődöntő nyitányán a MÁV Előrét.

Bajnoki címvédő, friss Magyar Kupa-győztes csapatunk szombat délután a MÁV Előrét fogadta az Extraliga elődöntőjének első mérkőzésén a Folyondár utcában.

A két csapat alapszakasz-mérkőzéseit az idényben hazai porondon még veretlen csapatunk nyerte, odahaza 3-0-ra, idegenben 3-1-re. A fehérváriak ötmeccses párharcban, 0-2-ről fordítva búcsúztatták a negyeddöntőben a Nyíregyházát, míg mi sima 3-0-lal léptünk át a DVTK-n, azóta pedig sorozatban harmadszor a Magyar Kupát is megnyertük.

Giannis Athanasopoulos kezdőcsapatában ezúttal Taylor Bannister, Buket Gülübay, Fatoumatta Sillah, Török Kata, Ayshan Abdulazimova és Papp Orsolya kapott lehetőséget, liberóként Szalai Anna játszott.

A vendégeknék Lukasz Przybylak vezetőedző lábsérülés miatt nem számíthatott az Extraliga egyik legjobb pontszerzőjére, az amerikai Maia Dvoracekre.

Az első pár labdamenetben három potyalabda is leesett a térfelünkön, így Athanasopoulos gyorsan időt kért (6-8). Rengeteg ki nem kényszerített hibát követtünk el, ami meg is látszott az eredményen (8-12). Görög edzőnk centercserével próbált frissíteni, de nem tudtunk közelebb zárkózni, mert mindig volt, aki belerontott a támadásokba vagy a nyitásokba (13-18). Tóth Sára jött irányítani, majd Karolina Fricova is beállt, de ezúttal elmaradt a nagy fordítás (19-25, 0-1).

A második szettre maradt Papp helyett Gyimes-Capet Zsófia, és érkezett Juhár Dalma liberónak. Ezt a játékrészt már kupagyőzteshez méltó játékkal kezdtük (4-0), a vendégek hamar időt is kértek. A nyitásfogadásunk messze volt a tökéletestől, de ekkor a MÁV Előre követett el rengeteg ki nem kényszerített hibát, így ez is belefért (13-7). A második fehérvári játékmegszakítás után Sillah és Abdaulazimova szállította a pontjainkat, szurkolóink kisvártatva pedig kiszámolták a riválist (19-9), majd örülhettek az egyenlítésnek (25-15, 1-1).

A harmadik felvonást a MÁV Előre kezdte jobban az egyébként nem túl magas színvonalú meccsen (4-8), a következő labdamenet után pedig Törököt Fricova, míg Abdulazimovát Papp váltotta. Szurkolóink hiába tettek meg a lelátón mindent, a mérkőzésnek ennek ellenére inkább volt alapszakasz-, mintsem rájátszás- hangulata. Sillah bombájával így is eltűntettük hatpontos hátrányunkat (14-14), de hiába kerültünk aztán kétpontos előnybe, a MÁV a hajrá előtt egalizált (18-18). Elhúztunk három ponttal, de a vendégek két szettlabdát hárítottak, mielőtt Sillah lezárta a játszmát – Athanasopoulos ennek ellenére is dühösen vágta földhöz mappáját, jelezve, nem elégedett a látottakkal (25-23, 2-1).

A negyedik játékrészre maradt Fricova és Papp is, de Sillah volt az, aki ezt a felvonást is nagy lendülettel kezdte (4-0). Vezérletével, illetve Papp ászaival folyamatosan növeltük a különbséget (10-2), és egy idő után már csak az volt a kérdés, milyen különbségű részsikerrel zárjuk le a találkozót. Végül 14 pontos differenciával, a vendégek állásrendi hibájával sikerült, így megszereztük a vezetést az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban (25-11, 3-1).

A második mérkőzést csütörtökön 19 órától Székesfehérváron, a VOK Csarnokban rendezik, míg hazai környezetben legközelebb jövő vasárnap 17 órától játszunk.

EXTRALIGA, ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

3
Vasas Óbuda
1
MÁV Előre Foxconn
(-19, 15, 23, 11)

Folyondár utca, 200 néző. Vezette: Varjasi, Ujházi

Vasas: Török, Papp O. 3, Bannister 15, Sillah 24, Abdulazimova 9, Gülübay 3. Csere: Szalai, Juhár (liberók), Gyimes-Capet 9, Tóth S., Fricova 2, Jámbor, Erőss. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos

MÁV Előre: Vacsi 5, Michalewicz 3, Markovic 14, Andersson 5, Ventura 5, Pallag 7. Csere: Kovács E., Tóth J. (liberók), Király-Tálas 1, Matos 9, Szabó L., Tarr 1, Orosz. Vezetőedző: Lukasz Przybylak

EDZŐI ÉRTÉKELÉS
Sok magyarázatot lehet találni arra, hogy miért játszottunk ilyen gyengén, de elsősorban az én hibám, mert nem tudtam a játékosokkal elfelejtetni a Magyar Kupa-sikert. Mindent elölről kell kezdenünk, mert ezzel a teljesítménnyel nemhogy csütörtökön nem fogunk nyerni, de a döntőbe sem fogunk bejutni. A szezon egyik leggyengébb teljesítményét nyújtottuk ma, de a küzdésnek és a győzelemnek örülök.
Giannis Athanasopoulos

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató