Történeti BL-siker, irány a CEV Kupa!

Csapatunk az első szettben nagyot fordítva, utána pedig magabiztos játékkal legyőzte a Plovdivot a Bajnokok Ligája csoportkörének zárásán, így a CEV Kupa negyeddöntőjében folytathatja nemzetközi szereplését.

Bajnoki és Magyar Kupa-címvédő együttesünk kedden a Bajnokok Ligája csportkörének utolsó fordulójában a bolgár Marica Plovdiv otthonában vendégeskedett.

A két csapat elsőérdi budapesti meccsén nagy csatában 3-2-re kikaptunk, de miután múlt szerdán raboltunk egy szettet az Eczacibasitól, a képlet egyszerű volt a záráson: amelyik csapat nyer, az folytathatja a CEV Kupa negyeddöntőjében, míg a vesztesnek véget ér az európai kupakaland.

Giannis Athanasopoulos kezdőcsapatát Taylor Bannister, Buket Gülübay, Karolina Fricova, Fatouamtta Sillah, Gyims-Capet Zsófia és Ayshan Abdulazimova alkotta, a liberó Juhár Dalma volt.

Az első labdamenet a mi hibánkkal ért véget, de amikor a hazaiak is rontottak párat, a négypontos hátrányunkat lefeleztük (7-5). Kisvártatva mégis Athanasopoulosnak kellett időt kérnie (11-6), csapatunk játéka pedig finoman szólva is döcögött (14-7). Nyitásfogadásban kifejezetten gyengén teljesítettünk, odaát a 2006-os születésű Iva Dudova pedig nyitásból és támadásból is szórta a pontokat. Bannister két ásszal fújt riadót, és bár mínusz nyolcról feljebb zárkóztunk, a fordítás nagyon messzinek látszott (23-18). Lányaink azonban nem adták fel, Gyimes-Capet nyitósorozatával – egy érdekes, meg nem adott challenge-dzsel fűszerezve – mi jutottunk először játszmalabdához, és ha az nem is, a másodikat kihasználtuk (24-26, 0-1).

Lendületben maradtunk a második felvonás elején is, de Boriszlav Kracsanov vezetőedző hazai csapata egy jól időzett időkérés után hárompontos hátrányból egyenlített (8-8). Ez 15-15-ig még kétszer megismétlődött annak ellenére is, hogy Bannister ekkor ellenállhatatlanul röplabdázott. Nagy csata folyt ekkor a pályán, a Marica kitartóan tapadt ránk, de amikor negyedszer is elléptünk tőlük, arra már nem volt válaszuk (19-25, 0-2).

A harmadik szettben az első labdamenettől kezdve az volt az érzés, hogy a bolgároknak elfogyott a tudománya, ugyanis hiába voltak fellángolásaik és szép megoldásaik, összességében végig mi irányítottunk. A nyitásfogadásunk mellé ekkor már a blokkvédekezésünk hatékonysága is felnőtt, jól szerváltunk, és támadásban sem „egyszemélyes hadseregként” működtünk. Öttel elhúztunk (8-13), és a hajráig tartottuk is ezt a különbséget (15-19), és a végén csak az volt a kérdés, milyen különbségű részsikerrel nyerjük meg történetünk első BL-meccsét (17-25, 0-3).

Az Extraligában már biztos alapszakaszgyőztes együttesünk legközelebb szombaton 18 órától hazai pályán a MÁV Előrével vív bajnoki rangadót.

BAJNOKOK LIGÁJA, B CSOPORT, 6. (UTOLSÓ) FORDULÓ

0
Marica Plovdiv (bolgár)
3
Vasas Óbuda
(-24, -19, -17)

Plovdiv, 2495 néző. Vezette: Vaszileiadisz (görög), Visan (román)

Marica: Szajkova 8, Dudova 15, Hrisztokova 8, Krivoshijszka 4, Szalvcseva 2, Debell 7. Csere: Paskuleva, Todorova (liberók), Koeva 2, Guncseva 2. Vezetőedző: Boriszlav Kracsanov

Vasas: Fricova 6, Gyimes-Capet 6, Bannister 18, Sillah 13, Abdulazimova 7, Gülübay 5. Csere: Juhár (liberó). Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos

EDZŐI ÉRTÉKELÉS
Az elmúlt napokban sokat beszélgettünk arról, hogy nehéz lesz ez a meccs, de a legrosszabb pillanatokban sem szabad feladni. Az első szettben ezt tettük, és elbírtuk, hogy a Plovdiv nagy agresszivitással, bátor szervákkal érkezett meg a meccsbe. Megfordítottuk azt a felvonást, onnantól pedig már magabiztosan és jól röplabdáztunk, mi voltunk ma a jobb csapat. Amikor elkezdtünk jól nyitni, ki tudtuk mozdítani az ellenfél magas játékosait a komfortzónájukból, és jól kivédekeztük a támadásaikat.
Giannis Athanasopoulos

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató