Szettet raboltunk a klubvilágbajnoktól

Csapatunk a harmadik és negyedik szettben remekül játszva hatalmas csatára késztette a legutóbb döntős Eczacibasit a Bajnokok Ligájában.

Bajnoki és Magyar Kupa-címvédő csapatunk szerda este az Érd Arénában a friss klubvilágbajnok, tavaly Bajnokok Ligája-döntős török Eczacibasit fogadta a BL-csoportkör ötödik fordulójában.

Giannis Athanasopoulos kezdőcsapatában ezúttal Taylor Bannister, Buket Gülübay, Fatoumatta Sillah, Ayshan Abdulazimova, Karolina Fricova és Papp Orsolya kapott lehetőséget, liberóként Juhár Dalma játszott. A keretben az NB I-es csapatból ezúttal Olcsváry Dóra volt ott társaival.

Egyáltalán nem kezdtük megilletődötten az összecsapást a szinte legerősebb kezdőcsapatával felálló Eczacibasi ellen, jó támadásokkal és ásszal is igyekeztünk tartani a lépést a riválissal (7-9). Bannister hibája után kellett Athanasopoulosnak időt kérnie, ezután amerikai átlónk egyből javított, és Sillah is feliratkozott a pontszerzők közé (10-13). Jól fogadtunk, de támadási hatékonyságban így is elmaradtunk a törököktől, akik néhány jó sáncuknak is köszönhetően folyamatosan növelték az előnyüket, és összességében simán húzták be a nyitófelvonást (15-25, 0-1).

A második szettre a kétszeres világ- és Európa-bajnok szerb Tijana Boskovic is üzemi hőfokra melegedett, mi pedig Török Kata bevetésével próbálkoztunk (4-8). A hálónál előbb Gülübay, majd Fricova sáncolt jól, de összességében nem igazán tudtuk felvenni a versenyt a minden játékelemben remeklő Eczacibasival (7-15). Athanasopoulos másik időkérésnél kiabálva kérte számon játékosain a mutatott teljesítményt, a túloldalon pedig Ferhat Akbas tízpontos különbségnél levitte Boskovicot. Nálunk is többen lehetőséget kaptak a bizonyításra, és a cserék után egy jó sorozattal tízpontos hátrányról közelebb tudtunk zárkózni (13-19). A küzdőszellemmel ekkor nem volt baj a térfelünkön, de ez is csak arra volt elég, hogy tovább ne nőjön a különbség (16-25, 0-2).

A harmadik felvonás – amelyre Papp kivételével visszatértek a kezdők – maratoni labdamenettel indult, s Akbasnak először kellett hátrányban időt kérnie (4-1). Tanítványai hamar egyenlítettek (7-7), így ezúttal Athanasopoulosnak támadt mondandója. Feljavuló blokkvédekezésünknek köszönhetően tartottuk a lépést ellenfelünkkel, sőt a hajrához közeledve ismét elhúztunk hárommal (17-14). Az addigi legnagyobb előnyünket is kiharcoltuk, a végjátékra kanyarodva öttel mentünk: 21-16 és 23-18 is volt nekünk, és ezúttal a második szettlabdánk elég volt a bravúros részsikerhez (25-20, 1-2).

A negyedik szettre is lendületben maradtunk annak ellenére is, hogy ekkor az Eczacibasi vezetett. Amikor pár labdamenetet bravúrral megnyertünk és fordítottunk, Akbas beküldte Sinead Jack-Kisalt, aki azonnal egy bombával vétette észre magát (10-10). A vendégek frusztráltságát jól mutatta, hogy Boskovic egy hibája után dühében világgá ütötte a labdát, de hiába vezettünk 14-12-nél kettővel is, a törökök fordítottak (15-16). A hajrában az egyik oldalon Voronkova és Boskovic, nálunk Sillah volt tarthatatlan, de végül a törökök hatalmas csatában utóbbi pontjával lezárták az összecsapást (22-25, 1-3).

Csapatunk jövő kedden a bolgár Marica Plovdiv otthonában zárja a sorozatot.

BAJNOKOK LIGÁJA, B CSOPORT, 5. FORDULÓ

1
Vasas Óbuda
3
Eczacibasi Dynavit Istanbul (török)
(-15, -16, 20, -22)

Érd Aréna, 1020 néző. Vezette: Petrovic (szerb), Michlic (lengyel)

Vasas: Gülübay 3, Fricova 9, Papp O. 1, Bannister 12, Sillah 24, Abdulazimova 7. Csere: Juhár, Szalai (liberók), Gyimes-Capet 2, Erőss, Tóth S., Török, Jámbor. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos

Eczacibasi: Voronkova 14, Stevanovic 4, Aydemir 2, Gray 14, Arici 8, Boskovic 28. Csere: Sebnem (liberó), Czyrnianska 4, Erkek 1, Jack-Kisal 1. Vezetőedző: Ferhat Akbas

EDZŐI ÉRTÉKELÉS

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató