Őrült meccsen maradtunk veretlenek Békéscsabán is!

Maratoni, 140 perces csatában őriztük meg bajnoki veretlenségünket Békéscsabán.

Bajnoki és Magyar Kupa-címvédő együttesünk szombat délután a harmadik helyen álló,de vesztett pontokban második Swietelsky-Békéscsaba vendége volt az Extraliga alapszakaszának hetedik fordulójában.

A nagy rivális ugyan a szezonnyitón kikapott a Nyíregyházától, azóta mind a négy bajnokiját megnyerte, és annak ellenére is jó formában várta a rangadót, hogy menet közben a CEV Kupától elbúcsúzott.

Tóth Gábor csapata idegenlégiósait lecserélte, a magyar mag ugyanakkor együtt maradt, és Kump Alíz személyében az előző idényekben még vasasos röplabdázóval is erősített ellenfelünk.

A mi oldalunkon a fő kérdés az volt, a szerdai, Plovdiv elleni ötszettes Bajnokok Ligája-vereség mennyire maradt ott a fejekben, lábakban.

Giannis Athanasopoulos kezdőjében Taylor Bannister, Buket Gülübay, Karolina Fricova, Török Kata, Ayshan Abdulazimova és Papp Orsolya kapott helyet, a liberó pedig Juhár Dalma volt.

A mérkőzés elején centerinknek köszönhetően tartottuk a lépést riválisunkkal (7-6), de ezúttal is sok pontatlanság becsúszott a játékunkba. Edzőnk előbb időt kért, majd beküldte Tóth Sárát irányítani (11-6), Fatoumatta Sillaht pedig Török helyére ütőnek. Sorozatban három pontot szereztünk, mire Tóth is magához rendelte játékosait (12-9). A következő három labdamenet a hazaiaké lett (15-9), Athanasopoulos újabb intelmei után újra lefeleztük hatpontos hátrányunkat (16-13). Rendkívül hullámzó volt a mérkőzés mind színvonalában, mind a ponttermelésben, sokszor szerzett sorozatban több pontot egymás után mindkét együttes. Nálunk visszajött Török és Gülübay, előbbi remek mezőnymunkájával sokat tett azért, hogy mínusz kettőre zárkóztunk (21-19). Ennél közelebb nem sikerült, így hátrányba kerültünk (25-20, 1-0).

A második felvonást jobban kezdtük, Abdulazimova vezérletével hárommal elhúztunk (3-6). Török is belelendült, ez pedig egy ideig elég volt ahhoz, hogy tartsuk az előnyt, mert jól szerváltunk (7-12). Sillah ezúttal Bannister helyére átlóként szállt be (9-14), mindkét oldal – de főleg a hazaiak – több játékvezetői ítéletet is vitattak, de a mérkőzés ekkor a mi szánk íze szerint alakult (11-20). A hajrában előbb a két szurkolótábor szólalkozott össze, majd Tóth Gábor reklamált ki magának egy sárga lapot Jámbor Tamástól (14-25, 1-1).

A harmadik szakaszra maradt átlóban Sillah, s ennek a szettnek az eleje hozta az addigi legnagyobb csatát és legkiegyenlítettebb küzdelmet (7-7). Nyitásban továbbra is agresszívak voltunk, mezőnymunkában pedig felvettük a versenyt a hazaiakkal. Épp egy Sillah-ász után kért időt Tóth Gábor, mert játékosai támadásban nem tudták elkerülni a blokkunkat (11-14). Hat pontot szereztünk egymás után, de a csabaiak nem adták fel és a hibáinkat kihasználva közelebb zárkóztak (15-18). Athanasopoulos a következő, szintén elveszített labdamenet után Tóthot és Bannistert is beküldte, de így is csak egypontos előnynél sikerült megállítani a hazai feltámadást (18-19). A véghajrában így is kiegyenlített a védekezésben alaposan feljavuló Békéscsaba, amely Dominika Strumilo vezérletével fordított (23-22). A rendkívül izgalmasan alakuló és színvonalas labdameneteket hozó végjátékban a hazaiaknak is volt lehetőségük előnybe kerülni, de Fricov egy, majd az ekkor már 18 pontnál tartó Abdulazimova két blokkjával fordítottunk nemcsak a szetten, de a meccsen belül is (25-27, 1-2).

A negyedik játékrészt rosszul kezdtük (3-0), majd amikor a rövid fellángolásunk véget ért, Bannister jött vissza a támadásban gyengélkedő Sillah helyére (9-6). Ekkor nem igazán ment a játék lányainknak (13-9), Athanasopoulos pedig időkéréssel próbált változtatni a mérkőzés alakulásán. Sok hiba tarkította ekkor az összecsapást, egy ilyen után Tóth rendelte magához tanítványait (16-15). Egyenlítettünk ugyan, de több hiba becsúszott, így a hajrát a BRSE előnyből kezdhette (20-17). Nem sokkal később egyenlíthettünk volna (21-20), de egy buta hálóérintés végül megpecsételte a sorsunkat (25-22, 2-2).

A rövidített szettet is szörnyen kezdtük (5-0), az újra beszálló Bannister támadásával sikerült feliratkoznunk az eredményjelzőre. A térfélcserénél négy volt a hátrányunk, de Abdulazimova pontjaival, valamint Gülübay sáncával 9-9-nél utolértük az időt kérő csabaiakat. Török támadása után kettővel vezettünk (10-12), de a következő három pont a hazaiaké lett, végül meccslabdát hárítva Török ásza után mégis mi ünnepelhettünk (15-17, 2-3)!

Csapatunk jövő szerdán Firenzében, a Scandiccinél vendégszerepel a Bajnokok Ligája negyedik fordulójában.

EXTRALIGA, ALAPSZAKASZ, 7. FORDULÓ

2
Swietelsky-Békéscsaba
3
Vasas Óbuda
(20, -14, -25, 22, -15)

Békéscsaba, Városi Sportcsarnok, 1000 néző. Vezette: Jámbor, Adler

BRSE: Sztancsulova 4, Pintér 7, Sztepanyenko 32, Strumilo 20, Kump 3, Aydinogullari 2. Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Glemboczki 6, Kotormán, Gergácz, Bodnár. Vezetőedző: Tóth Gábor

Vasas: Fricova 12, Papp O. 11, Bannister 12, Török 12, Abdulazimova 25, Gülübay 3. Csere: Juhár (liberó), Tóth S., Sillah 9, Gyimes-Capet. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos

EDZŐI ÉRTÉKELÉS
Az első szettben még a Marica elleni meccsen voltunk fejben, azért is cseréltem le mindenkit, hogy felrázzam a csapatot. A második játszmától elkezdtünk agresszívabban nyitni és védekezni, de aztán a harmadik felvonás után visszaesett a koncentrációnk. Gratulálok a remekül játszó Békéscsabának is, de a saját csapatomat is minden dicséret megilleti, mert végig hittek magukban, egymásban, a győzelemben, és a legnehezebb helyzetekben sem adták fel. A kemény szerdai vereség után tudtunk erőt meríteni, az pedig, hogy a döntő szettet 2-7-ről fordítottuk meg úgy, hogy nem volt már időkérésem, külön is megsüvegelendő.
Giannis Athanasopoulos

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató