Kőnig: bízom a lányokban és a szép eredményben

A hazai világbajnokságon kedden, hét Vasas-jtáékossal bemutatkozó U19-es válogatott edzője abban bízik, csapata mindenkivel fel tudja majd venni a versenyt.

Az együttes múlt keddtől szombatig még a maribori Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon szerepelt és lett negyedik, kedd este azonban már Chile ellen mutatkozik be a vb-n. Magyar korosztályos válogatott legutóbb 2003-ban szerepelhetett világbajnokságon, akkor Kőnig Gábor egyik mentorával, későbbi vezetőedőnkkel, Jókay Zoltánnal a kispadon 13. lett a nemzeti csapat.

„Bevallom, ez így nem volt benne a fejemben, de mosolyt csalt az arcomra a gondolatmenet. Azt tudtam, hogy ők jártak utóljára vb-n, de nem foglalkoztam ezzel a kérdéssel. Nyilván rengeteget köszönhetek Zotyának, hiszen egyből maga mellé vett és ténylegesen ő volt az, aki belekóstoltatott abba, milyen ez a világ. Ha van rá mód, a mai napig beszélünk, még ha legtöbbször csak telefonon is. Nagyra tartom őt, és igazából nem tudom, hogy mit tehettem előző életemben, de elképsztően szerencsésnek mondhatom magam, mert ezen a nyáron olyan versenyeken vehetünk részt, ami keveseknek adatik meg. Remélem a jövőben ezt többen is át tudják majd élni” – nyilatkozta ennek kapcsán honlapunk megkeresésére a szövetségi edző, akit első mentora, dr. Kotsis Attiláné indított el az „úton”, így neki szintén sokat köszönhet.

„A mai napig figyelemmel követi a pályafutásomat, ha tehetem, vele is sokat beszélek” – tette hozzá a tréner.

A felkészüléssel kapcsolatban Kőnig arról beszélt, az EYOF-részvételt az utolsó két napi vereség ellenére is összességében pozitívan értékeli, mert bár bizonyos dolgokkal kapcsolatban van benne hiányérzet, látták a csapatot téthelyzetben, és kicsit rutinosabban tudnak odamenni a vb-re.

„Azt azonban gyorsan hozzáteszem, hogy hazai közönség előtt, televíziós közvetítéssel az egy teljesen más hangulatú torna lesz. A kerethirdetés után leültünk a lányokkal és tudatosítottuk bennük, hogy egy teljesen új fejezet kezdődik, tisztáztuk, kinek milyen feladatai vannak, kitől mit várunk el” – tekintett előre a szakember.

Utánpótlás szakmai igazgatónk kiemelte, fontos lesz, hogy győztes mentalitással menjünk bele a meccsekbe és azok végjátékokába is, felhasználva az EYOF-tapasztalatokat is. Az látszott Mariborban, hogy ha betartjuk a megbeszélt taktikát, mindenkivel partiban vagyunk, de amint önfejűen röplabdázunk, minden megborul” – elemezte a Szlovéniában látottakat Kőnig, akinek csapata az olaszokat és a lengyeleket is legyőzte.

Hozzátette, az is egyértelművé vált, hogy mivel – sok országgal ellentétben – nekünk nincs „nagy vágónk”, mással kell főznünk.

„Addig, amíg ügyesen, okosan, határozottan, felszabadultan, energikusan játszunk, igazán jól tudunk teljesíteni, tudunk ebből merítkezni. Azt azonban nem várhatjuk el magunktól, hogy a blokkok fölött majd beütögetjük a labdákat, éppen ezért a magas labdákból való támadásokat sokat kell gyakorolnunk, és stabilizálnunk kell a nyitásfogadásunkat, illetve a pozitív fogadásokból a támadásainkat” – elemezte csapatát Kőnig.

A szövetségi edző arról is beszélt, hogy a centerek maribori használata, valamint támadási hatékonysága miatt nagy hiányérzet maradt benne, így ebben előrelépést vár a világbajnokságon. Hozzátette ugyanakkor, hogy biztos abban, játékosai magukba néztek és tudják, többre képesek. Az pedig, hogy ezekkel a hibákkal is bejutottak az elődöntőbe az EYOF-ön, önbizalmat kell, hogy adjon a csapatnak.

„Ami a vb-csoportunkat illeti, az, hogy nincs európai ellenfelünk, a riválisok felderíthetőségét elég nehézzé tette. Pár videót sikerült kerítenünk, de nem olyan egyszerű szerezni az afrikai és dél-amerikai csapatokról, és Kínáról sem. Chiléből azonban csak így tudunk készülni, a többi válogatottal pedig majd napról napra, a vb-meccsek folyamatos elemzésével haladunk előre. Továbbra is bízom abban, hogy ha nálunk minden rendben lesz, akkor a csoport első felében tudunk majd végezni. Bizakodó vagyok, ugyanis Mariborban játszottunk a kameruni felnőtt válogatottal, amelyet 3-2-re legyőztünk – nagyon bízom abban, hogy az U19-es csapatuk nem erősebb… Szeretnénk mind az öt riválisunkkal felvenni a versenyt, de ehhez a legjobbunkra lesz szükség” – zárta Kőnig Gábor.

A világbajnokság magyarországi csoportmeccseit a szegedi Pick Arénában rendezik, jegyek a helyszínen nem, csak online, elővételben kaphatók az alábbi linken:
https://www.eventim.hu/hu/jegyek/fivb-girls-u19-world-championship-szeged-pick-arena-1366417/performance.html

A csoportból az első négy csapat jut nyolcaddöntőbe, ezt még Szegeden játszhatják a magyarok, majd a felsőházi végjáték – negyed- és elődöntő, valamint a helyosztók – Eszéken lesz.

A magyar csapat névsora:
centerek: Fekete Fanni (Vasas SC), Nagy Sophia (Vasas SC), Radnai Luca (KNRC)
feladók: Tóth Sára (Vasas SC), Vértes Szonja (Vasas SC)
feladóátlók: Erőss Mirtill (Vasas SC), Tarr Hajnalka (MTK Budapest)
liberó: Baksa Panna (UTE)
ütők: Botyánszki Fanni (Vasas SC), Gergácz Olga (Szent Benedek RA), Jámbor Cecília (Vasas SC), Radnai Lili (KNRC)

Grafika: Magyar Röplabda Szövetség
Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató