U17-es Eb-rajt öt Vasas-játékossal

A franciák elleni mérkőzéssel ma megkezdi szereplését a magyar válogatott a békéscsabai U17-es Európa-bajnokságon – a keretbe öt röplabdázót ad a Vasas.

A Horváth András irányította együttes bő egy hónapos felkészülés után, 17.30-tól lép pályára először a Viharsarokban, a keretbe a legtöbb játékost (ötöt) a Vasas adja, a Békéscsabát négy, az UTE-t kettő, a Szent Benedek RA-t, a Szombathelyt és a Nyíregyházát egy-egy röplabdázó képviseli.

„Elégedett vagyok, nagyon bíztam abban, hogy a bő keretbe meghívott kilenc játékos közül legalább négy-öt ott lehet majd a kontinenstornán – mondta az Eb nyitónapjának délelőttjén honlapunknak Szappanos Máté, aki az U15-ös korosztályban arany-, az U17-esek között pedig ezüstérmet nyert ezekkel a röplabdázókkal. – Nekünk klubedzőknek is jó visszacsatolás mindez, hiszen a lányok kilenc hónapon át a klubjaikban dolgoznak, így javarészt ez dönti el, ki fér oda a nemzeti csapatba.”

A tréner hozzátette, nagyon büszke nemcsak arra az öt lányra – Klein Majára (47), Piros Jankára (11), Teleki Annára (12), Zsombók Annára (5) és Zsombók Eszterre (22) -, aki végül magára öltheti a címeres mezt az Eb-n, hanem azokra is, akik „csak” a felkészülés alatt voltak ott a keretben.

„Ezek a lányok abszolút megérdemelték, hogy ott legyenek, és bár nyilván annak örülnék a legjobban, ha mindannyian minél többet játszanának, a lényeg, hogy a kontinenstorna minden pillanatát élményként és lehetőségként éljék meg, és élvezzék ki minden percét. Remélem, hamar le fogják tudni vetkőzni az esetleges görcsösséget és képesek lesznek felszabadultan, veszíteni való nélkül, kellően vagányan röplabdázni, mert akkor meglepetéseket is okozhatnak. Aki esetleg kevesebb szerephez jut, kívánom, hogy abban az öt-tíz pontban, fél vagy egy szettben mutassa meg, mit tud, ragadja meg a lehetőséget, mutassa meg, hogy nem véletlenül van rajta a címeres mez” – mondta Szappanos Máté.

A játékosokkal kapcsolatban az edző kiemelte, az ütő Klein Maja „szárnyakat kapott” a válogatottban, mert bár két idénnyel ezelőtt több szempontból is nehéz szezonja volt, a legutóbbiban végig felfelé ívelt a teljesítménye, ennek megkoronázásaként pedig ott lehet az Eb-n. Meglátása szerint nyitásfogadásban és a támadásbefejezésben is hasznos és stabil tagja lehet a csapatnak.

A feladó Piros Janka „technikai és taktikai felkészültsége megvan ahhoz, hogy a válogatottban is jó teljesítményt nyújtson”, nála edzője szerint az lesz a legfontosabb, hogy bízzon önmagában, mert ha van egészséges hite, akkor jó színvonalon képes irányítani.

A center Teleki Annáról Máté elmondta, ugyanazt a stabil játékot várja tőle, mint amit a Vasasban is hozni szokott, blokkban precíz, jól olvassa az ellenfelet, így képes a blokkvédekezésben nagy stabilitást adni a csapatnak. Poszttársa, Zsombók Anna volt szerinte a szezon legtöbbet fejlődött játékosa, gyors, dinamikus és ütőerőben is „rendben van”, így bízik abban, hogy mindezt az Eb-n is meg tudja majd mutatni. Reméli, ha lehetőséget kapnak, mindketten vagányan, bátran kiveszik a részüket majd a támadójátékból is.

A feladóátló Zsombók Eszterrel – Anna ikertestvérével – kapcsolatban úgy fogalmazott, fizikai adottságai megvannak ahhoz, hogy a magyar válogatott egyik legponterősebb játékosa legyen, de nála is fontos lesz, hogy felszabadultan játsszon, élvezze a röplabdát.

A magyar válogatott az Eb-n a franciák után sorrendben a szlovén, a belga, a román, a görög, a német és a török nemzeti csapattal találkozik. A nyolcasból az első kettő jut elődöntőbe. A találkozókra csak online, az Eventim weboldalán lehet jegyet vásárolni.

Sok sikert lányok, hajrá Magyarország!

Fotók: Magyar Röplabda Szövetség

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató