Nálunk az előny!

Az elveszített szett ellenére összességében simán győztük le a Békéscsabát a finálé első összecsapásán.

Kupagyőztes, címvédő csapatunk az Extraliga döntőjének első mérkőzésén péntek este a Swietelsky-Békéscsabát fogadta a Folyondár utcában.

Giannis Athanasopoulos kezdőjében feladóposzton ezúttal Olga Skrypak szerepelt, mellett Török Kata, Papp Orsolya, Taylor Bannister, Karolina Fricova és Ayshan Abdulazimova játszott, míg liberóként Juhár Dalma szerepelt.

A túloldalon Ceyda Aktasra nem számíthatott Tóth Gábor, nálunk ezúttal Märcz Mira szerepelt a jegyzőkönyvben az NB I-ben bronzérmes együttesből.

Szorosan indult a mérkőzés, felváltva estek a pontok, de amikor a vendégek lekezdtek hibázgatni, nálunk pedig blokkból és szervákból is jöttek az extrák, hamar tekintélyes előnyt alakítottunk ki (15-8). Tóth időkérésekkel igyekezett megállítani csapatunkat, majd feladót is cserélt, aminek hatására együttese mínusz ötre visszazárkózott (19-14), Athanasopoulos játékmegszakítása után azonban együttese már csak egyetlen pontot szerzett (25-15, 1-0).

Bannistert nem tudta tartani a BRSE, amerikai átlónk vezérletével, jó blokkvédekezésünknek is köszönhetően a második felvonásban is hamar magunkhoz ragadtuk a kezdeményezést (6-4). Amerikai átlónk egy ízben a földön ülve is pontot tudott szerezni, vendégeink szinte semmilyen ellenszert nem találtak az általunk produkált színvonalra (15-9). A csabaiak átmeneti fellángolását görög edzőnk ismét időkéréssel szakította meg (16-12), majd – bár Skrypak jól irányított – feladót is cserélt (19-16). Az új felállásban elhúztunk öttel, a BRSE még egyszer mínusz kettőre visszajött (22-20), ám ezzel ellőtte puskaporát (25-22, 2-0).

A harmadik szettben ismét Skrypak irányított, és bár a Békéscsaba talán ekkor játszott a legjobban, ezúttal is nálunk volt az előny (10-8). Fricovát az ásszal beszálló Yuliya Boyko váltotta kétpontos előnyünknél, és bár ismét elhúztunk néggyel, a csabaiak 16-15-nél ismét közel kerültek csapatunkhoz. Hiába értünk a hajrához előnnyel, 19-17-nél csúnyán beragadtunk egy állásba, és mire feleszméltünk, 19-22-t mutatott az eredményjelző. Bannister hiába tett meg mindent a hajrában, a hátrány túl nagynak bizonyult (23-25, 2-1).

Jól rajtoltunk a negyedik etapban, Török ászával 5-0 volt ide. Alaposan visszaesett a színvonal, mindkét oldalon sok volt a rontás, de tartottuk a különbséget. Tóth hamar kikérte mindkét idejét (11-5), majd többször is ingerülten jelezte csapatának, mit kellene csinálnia. A csabaiak blokkvédekezése ekkor kifejezetten gyenge volt, a miénk pedig jó, így a különbséget folyamatosan növelve megnyertük az első találkozót (25-15, 3-1).

Folytatás jövő kedden, Békéscsabán, a párharc az egyik fél harmadik sikeréig tart.

EXTRALIGA, DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

3
Vasas Óbuda
1
Swietelsky-Békéscsaba
(15, 22, -23, 15)

Folyondár utca, 900 néző. Vezette: Mezőffy, Bátkai-Katona

Vasas: Török 8, Papp O. 10, Bannister 28, Fricova 8, Abdulazimova 10, Skyrpak 3. Csere: Juhár (liberó), Fábián, Jámbor, Boyko 2, Vezsenyi 1, Kump. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos

BRSE: Bagyinka 2, Glemboczki 11, Bodnár 5, Drpa 16, Vasziljeva 15, Mosher 4. Csere: Molcsányi (liberó), Olinyik 1, Pintér 1, Karhu. Vezetőedző: Tóth Gábor

EDZŐI ÉRTÉKELÉS
Ahogy azt várni lehetett, mindkét csapat idegesen kezdett, mert a 12 napos kihagyás sok volt, hiányzott a ritmus. A blokkvédekezésünk ma nagyon jól működött, agresszívan szerváltunk, a harmadik játszma végjátékát pedig azért veszítettük el, mert rengeteget rontottunk és türelmetlenek voltunk. A negyedikre ezen sikerült ismét változtatni, összességében megérdemelten nyertünk, mert ma mi voltunk a jobb csapat, gratulálok a lányoknak. Kedden teljesen más mérkőzésre számítok, és ne feledjük, még csak 1-0 van.
Giannis Athanasopoulos

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató