Kétórás csata a klubvilágbajnokkal

Nagy csatára kényszerítettük és szettet is elvettünk a klubvilágbajnok Coneglianótól.

Bajnok, kupagyőztes, MEVZA-címvédő együttesünk kedd este a Bajnokok Ligája A csoportjának 5. fordulójában a klubvilágbajnok, tavaly BL-ezüstérmes, friss olasz kupagyőztes Coneglianót fogadta a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban.

A két csapat decemberi meccsét 3-0-ra nyerte az olasz sztárcsapat, amely szombaton és vasárnap is pályára lépett hazája kupájának négyes döntőjében.

Giannis Athanasopoulos vezetőedző minden játékosára számíthatott, Kőnig Gábor NB I-es csapatából pedig ezúttal Märcz Mira lehetett ott az együttessel. A kezdőcsapatot Yuliya Boyko, Karolina Fricova, Papp Orsolya, Ayshan Abdulazimova, Olga Skrypak és Taylor Bannister alkotta, a liberó Juhár Dalma volt.

A vendégeknél a legnagyobb sztárok közül Isabelle Haak, Monica De Gennaro és Robin de Kruijf is a kezdőcsapat tagja volt annak ellenére, hogy a hétvégén két mérkőzést is játszottak.

Egyáltalán nem kezdtünk megilletődötten, Bannister bombái és Abdulazimova ásza után vezettünk is (6-5). A folytatásban precízebben építette fel támadásait a vendégcsapat, időkérésünk után (9-13) azonban amerikai légiósunk vezérletével ismét egyenlítettünk (13-13). Továbbra is szoros volt a meccs, azonban egy vitatott challenge, majd egy hálóról lecsorgó olasz nyitás után megint Athanasopoulosnak kellett időt kérnie (15-19). A hajrában kettős cserével is próbáltunk frissíteni, de a végjáték simán lett a szerencsével is jó barátságban lévő vendégeké (17-25, 0-1).

A második játszmára Haakot is leültette Daniele Santarelli vezetőedző, és bár csapata kezdetben hátrányban volt, 7-5-ös vendégvezetésnél Török Kata váltotta Boykót. Tartottuk a lépést az esélyesebb riválissal, sőt Bannister remek nyitásai után Santarellinek kellett időt kérnie (14-12). A következő két labdamenetet is mi nyertük, Santarelli pedig nemcsak Haakot küldte vissza, de a feladó Joanna Woloszt is becserélte. A hajrá előtt ötre nőtt az előnyünk (20-15), a szurkolók pedig a „játszik a Vasas” nótára is rázendítettek. Bejött odaát az amerikai Kelsey Robinson is, és bár az olaszok mínusz kettőre visszajöttek, elloptuk a szettet a klubvilágbajnoktól (25-22, 1-1).

A harmadik etapra odaát maradt Wolosz és Haak is, nálunk pedig Török. Ezúttal is jól kezdtünk, de a vendégek szép lassan távolodtak csapatunktól, aminek Athanasopoulos időkéréssel próbálta elejét venni (6-11). Sorozatban öt szerzett ponttal, Török jó nyitósorozatával kiegyenlítettünk, de kisvártatva megint hárompontos hátrányból kellett röplabdáznunk. Az olaszok érezhetően fáradtak voltak, de amikor pontosak voltak a nyitásfogadásaik, a gyors játékukat nem mindig tudtuk lekövetni (16-18). Több buta hiba miatt nem tudtunk közelebb zárkózni, majd egy hosszú, Conegliano által megnyert labdamenet eldöntötte a lényegi kérdéseket (21-25, 1-2).

Két hosszú labdamenetet is mi nyertünk a negyedik felvonás elején (3-0), de amikor egymás után több labdamenetet is hibával fejeztünk be, már nekünk kellett futnunk az eredmény után (7-11). Fábián mellett Szalai Anna is lehetőséget kapott, a különbség pedig folyamatosan nőtt a felek között (8-14). Szemmel láthatóan elfáradtunk, Athanasopoulos így azokat is pályára küldte, akik addig nem játszottak. A cserék jól szálltak be és kozmetikázni tudtak az eredményen, és végül kétórás csatára kényszerítettük a legutóbbi ezüstérmest (18-25, 1-3).

Folytatás szombaton 16.00-tól a Fatum-Nyíregyháza elleni bajnokin a Folyondár utcában. A nagyok után Kőnig Gábor NB I-es csapata 19 órától a TFSE-t fogadja rangadón.

BAJNOKOK LIGÁJA, A CSOPORT, 5. FORDULÓ

1
Vasas Óbuda
3
A. Carraro Imoco Conegliano (olasz)
(-17, 22, -21, -18)

Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont, 1200 néző. Vezette: Kurtiss (lett), Sarikaya (török)

Vasas: Fricova 8, Papp O. 4, Bannister 21, Boyko 2, Abdulazimova 5, Skrypak 3. Csere: Juhár, Szalai (liberók), Jámbor, Fábián, Vezsenyi, Török 12, Kump 2, Märcz. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos

Conegliano: Squarcini 9, Haak 10, Gennari 12, De Kruijf 18, Carraro 2, Gray 7. Csere: De Gennari (liberó), Samedy 9, Wolosz 4, Robinson 7. Vezetőedző: Daniele Santarelli

EDZŐI ÉRTÉKELÉS
Fantasztikus atmoszférában remekül játszottunk, csak dicsérni tudom a csapatot. A harmadik szett végjátékában egy-egy védekezésünk vagy feladásunk lehetett volna pontosabb, és akkor talán lett volna esélyünk a még nagyobb bravúrra, de nem tudok rosszat mondani, mert minden játékos kitette a pályára, ami benne volt. Számomra jelenleg a Conegliano a világ legjobb csapata, akiket nagy csatára késztettünk, de jövő héten lesz az igazi harc Mulhouse-ban, ahol ki-ki meccset játszunk majd a továbbjutásért 3500 néző előtt. Örülök, hogy ennyien kijöttek a mai mérkőzésre, fontos, hogy a gyerekek lássanak ilyen játékosokat és csapatokat, mert ez kell ahhoz, hogy tovább tudjon erősödni a röplabda Magyarországon.
Giannis Athanasopoulos

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató