Hatalmas csatában kerültünk előnybe a kupaelődöntőben

Egy remekül játszó Nyíregyházát győztünk le négy szettben a Magyar Kupa elődöntőjének első felvonásán.

Bajnok, kupagyőztes, MEVZA-címvédő együttesünk kedd este a Magyar Kupa elődöntőjének első mérkőzésén a Fatum-Nyíregyháza otthonában lépett pályára.

A két csapat novemberi bajnokiját idegenben 3-0-ra nyertük, a nyíregyháziakat azóta sérüléshullám is tizedelte, de a legutóbbi két meccsükön előbb elvettek egy pontot a Békéscsabától, majd 3-0-ra lelépték a Kaposvárt, így jó formában várták a rangadót. A mérkőzésnek nem a bezárt Continental Aréna, hanem a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium tornacsarnoka adott otthont.

Giannis Athanasopoulos vezetőedző minden játékosára számíthatott, a kezdőcsapatát pedig Karolina Fricova, Török Kata, Kump Alíz, Ayshan Abdulazimova, Olga Skrypak és Taylor Bannister alkotta, a liberó Juhár Dalma volt.

A szokatlan teremben – a Continental Aréna helyett a Zrínyi Ilona Gimnázium torancsarnokában játssza hazai meccseit tavaszig a Nyíregyháza – megilletődötten kezdtünk, jobbára a jól szerváló és okosan támadó Fatum vezetett a felvonás első harmadában (12-9). Athanasopoulos időt kért, majd beküldte Fábián Fannyt és Yuliya Boykót is, de a különbség tovább nőtt (15-9). Egyáltalán nem találtuk a ritmust, hétpontos különbségnél Abdulazimova támadása tüzelte fel a többieket, Fricova egymás utáni ászai után pedig a hazaiakat edző Tomás Varga is időt kért (18-15). Szlovák légiósunk addig szervált, amíg már mi vezettünk (18-19), de a Fatum támadási bizonytalanságainkat kihasználva fordított és megnyerte a nyitófelvonást (25-23, 1-0).

A második etapra is harapós maradt a Nyíregyháza, a hazai játékosok megérezték, hogy lehet keresnivalójuk (6-2). A folytatásban szívós és kitartó munkával, javuló blokkvédekezéssel kiegyenlítettünk, majd Abdulazimova remek támadásaival a vezetést is átvettük (12-14). Többször is volt lehetőségünk meglépni hárommal, de mindannyiszor elhibáztuk a kínálkozó alkalmat, a Fatum pedig köszönte szépen a lehetőséget és fordított (19-18). A hajrában megint nekünk kellett időt kérnünk (23-21),a hazaiak ennek ellenére két szettlabdát is kiharcoltak: az egyiket Fricova, a másikat Bannister hárította, Varga pedig hiába kért kétszer is időt, Papp blokkja után Fábián ászával behúztuk a játszmát (24-26, 1-1).

A lélektani előnyünk gyakorlatilag azonnal oda lett (5-1), megint rengeteget rontottunk, de amikor ezeket sikerült eltűntetnünk a játékunkból, változott a találkozó képe és átvettük a vezetést (12-14). Centereink szállították a pontokat, de időnként Boyko és Bannister is „beköszönt”, és bár a hazai időkérést követően (13-16) zárkózott a Fatum, a hajrá az egyik kétes ítéletet üvöltve vitató Varga piros lapja miatt négypontos Vasas-fórról indult (17-21). A folytatás már nem hozott izgalmakat, így megfordítottuk a találkozót (18-25-, 1-2).

A negyedik szettben is rosszul kezdtünk, de ezúttal hamarabb játékba lendültünk, és Boyko vezérletével kisvártatva már mi vezettünk (10-11). Abdulazimova is aktivizálta magát, de mindig a legrosszabbkor hibáztunk, így nem tudtunk nagyobb előnyt kiharcolni, sőt, a hazaiak ki is egyenlítettek (14-14). Fricova pontjaival megint kettőre duzzadt a fórunk (17-19), de a nyíregyháziak kétszer is kiegyenlítettek (21-21). Az utolsó labdamenetek nem úgy tűnt, hogy a mi szánk íze szerint alakulnak, Athanasopoulos kétszer is időt kért, mielőtt csapata szettlabdát hárított. Ezt követően már csak mi voltunk előnyben, Papp sáncával pedig lezártuk a kétórás mérkőzést (26-28, 1-3).

Folytatás pénteken 18.00-tól az Extraliga tizedik fordulójában Kaposváron.

MAGYAR KUPA, ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

1
Fatum-Nyíregyháza
3
Vasas Óbuda
(23, -24, -18, -26)

Nyíregyháza, 150 néző. Vezette: Bátkai-Katona, Halász E.

Nyíregyháza: Cicic 6, Leban 20, Lászlop 5, Jurdza 16, Belova 16, Cepni 7. Csere: Tóth F. (liberó). Vezetőedző: Tomás Varga

Vasas: Török, Papp O. 7, Bannister 15, Fricova 20, Abdulazimova 16, Skrypak. Csere: Juhár (liberó), Fábián 2, Boyko 17, Vezsenyi, Jámbor. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos

EDZŐI ÉRTÉKELÉS
A Nyíregyháza remekül szervált, ezzel alaposan megnehezítette a dolgunkat, mert nem tudtuk a szokásos gyors játékunkat játszani. Mi ugyanakkor nem nyitottunk jól, nem vagyunk hozzászokva ehhez a kis teremhez, de dicséret illeti a csapatomat a győzelem miatt. Az elveszített első szett után sem törtünk meg, a másik háromban sikerült hátrányból fordítanunk, így nagyon fontos győzelmet arattunk.
Giannis Athanasopoulos

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató