Fájó vereség

Minden szett végjátékában vezettünk a Mulhouse elleni Bajnokok Ligája-összecsapáson, de végül a franciák 3-1-es sikerrel távoztak Budapestről.

Bajnok, kupagyőztes, MEVZA-címvédő együttesünk szerda este a 2023-as év első mérkőzésén Bajnokok Ligája csoportkörében a francia Mulhouse-t látta vendégül a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban.

Giannis Athanasopoulos vezetőedző minden játékosára számíthatott, és ott volt a keretben Kőnig Gábor NB I-es együtteséből Stankovics Alinda is. A kezdőcsapatot Karolina Fricova, Török Kata, Taylor Bannister, Olga Skrypak, Papp Orsolya és Ayshan Abdulazimova alkotta, liberóként Juhár Dalma játszott.

Az első szett elején jó nyitásokkal alapoztuk meg néhány pontos előnyünket, és a vendégeket irányító Francois Salvigninek hamar időt kellett kérnie, mert csapata nem találta a ritmust (10-6). Hibáinkat kihasználva villámgyorsan fordított a rivális (10-11), de amikor ezeket kiiktattuk a játékunkból, újfent a franciáknak kellett időt kérnie (14-11). A folytatásban tetemesre nőtt az előnyünk (22-15), de sorozatban elkövetett rontásainknak köszönhetően a Mulhouse a semmiből újra fordított és „elcsente” a játékrészt (23-25, 0-1).

A második felvonásban még éreztette hatását az előző végjáték, továbbra is zavarodottan játszottunk, a franciák pedig ellentétes utat bejárva szinte mindenből pontot szereztek (7-10). Athanasopoulos időkéréssel próbált meg rendet tenni a fejekben, ki is tudtunk egyenlíteni, de amikor megint kettővel ellépett az ellenfél, Fricova helyére Yuliya Boyko érkezett. Abdulazimova tartotta a lelket ismét egalizáló együttesünkben (17-17), majd Boyko ásza után Salvigni másodszor is magához rendelte tanítványait (19-17). Török magára talált, hárommal megléptünk, de fórunk megint gyorsan szertefoszlott. A mérkőzés addigi leghosszabb labdamenetét a Mulhouse nyerte (22-23), majd a szettlabdánál úgy csorgott át a hálón a labda a mi térfelünkre, hogy az azt második érintésre megtámadó francia ütő saját liberóját is letarolta… (23-25, 0-2).

A harmadik etapra maradt Boyko, és ezúttal határozottabban röplabdázva alakítottunk ki az első szetthez hasonló előnyt (6-2, 13-8). Ismét elkezdtünk sokat hibázni, a vendégek mínusz kettőig visszazárkóztak, de ezúttal sikerült időben váltani: Török és Boyko jó támadójátékának köszönhetően ezúttal nem énekelték ki a sajtot a szánkból és viszonylag simán szépítettünk (25-16, 1-2).

A negyedik szett hozta az addigi legkiegyenlítettebb küzdelmet, a korábbinál többször voltunk eredményesek blokkból, elsősorban ennek köszönhettük, hogy vezettünk (13-11). Odaát a kolumbiai Amanda Coneo remekelt, nálunk Abdulazimova tolta a szekeret, így a hajrát az egymás utáni bosszantó nyitásrontások ellenére is mi kezdhettük előnnyel (18-15). A Mulhouse egyre felzárkózott és folyamatosan ott lihegett a nyakunkban, 23-23-nál utol is ért minket, és bár szettlabdáig eljutottunk, a meccset a vendégek nyerték (24-26, 1-3).

Folytatás szombaton 16.00-tól a Folyondár utcában, ahol előbb az extraligás, majd az NB I-es csapatunk is összecsap az UTE-val.

BAJNOKOK LIGÁJA, A CSOPORT, 3. FORDULÓ

1
Vasas Óbuda
3
Volley Mulhouse Alsace (francia)
(-23, -23, 16, -24)

Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont, 400 néző. Vezette: Kellenberger (német), Visan (román)

Vasas: Török 14, Papp O. 8, Bannister 15, Fricova 4, Abdulazimova 15, Skrypak 1. Csere: Juhár (liberó), Boyko 11, Fábián, Vezsenyi. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos

Mulhouse: Mayer 3, Rousseaux 6, Olinga Andela 6, Tchoudjang-Nana 14, Coneo 24, Paradzik 4. Csere: Soldner (liberó), A. Haak 5, Schmit 1, Oliveira Souza 4. Vezetőedző: Francois Salvagni

EDZŐI ÉRTÉKELÉS
Nagyon csalódott vagyok a mai mérkőzés végkimenetele miatt, mert bár harcoltunk, küzdöttünk és minden szett végjátékában meg volt az előnyünk, a kulcspillanatokban hiányzott a játékunkból a kellő agresszivitás, amivel lezárhattuk volna a játszmákat. Az előző BL-mérkőzés óta nem játszottunk tétmeccset, ez is nagyon hiányzott, és kulcsfontosságú volt, hogy az első felvonást 22-15-ről nem tudtuk befejezni. Minőségben nem voltunk ma elég jók, de fel kell emelnünk a fejünket és össze kell tartanunk, mert tanulni vagyunk itt ebben a sorozatban. Olyan meccseket játszhatunk, amire a magyar bajnokságban nincs lehetőségünk, meg kell találnunk minden állásban a megfelelő megoldásokat, mert ettől leszünk jobb csapat. Sajnálom ezt a meccset, mert a kezünkben volt a győzelem.
Giannis Athanasopoulos

Fotó: Jani Martin

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató