Pontot csentünk a Rzeszówtól!

Bravúros teljesítménnyel megszereztük első pontunkat az idei Bajnokok Ligája-sorozatban,

Bajnok, kupagyőztes, MEVZA-címvédő együttesünk kedd este a 2022-es év utolsó mérkőzésén Bajnokok Ligája csoportkörében a Lengyel Kupa- és szuperkupagyőztes Developres Rzeszówot fogadta a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban.

Giannis Athanasopoulos vezetőedző minden játékosára számíthatott, és ott volt a keretben Kőnig Gábor NB I-es együtteséből Erőss Mirtill is. A kezdőcsapatot Karolina Fricova, Török Kata, Taylor Bannister, Olga Skrypak, Papp Orsolya és Ayshan Abdulazimova alkotta, liberóként Juhár Dalma játszott.

A riválisnál a legnagyobb név egyértelműen Jelena Blagojevic volt: a 34 éves ütőjátékos világbajnok, olimpiai borzérmes és kétszeres Európa-bajnok a szerb válogatottal.

Jól kezdtünk, tartottuk a lépést az esélyesebb riválissal (7-7), és amikor visszavettük a vezetést, Antiga időt kért (11-10). Abdulazimova ászával néggyel vezettünk (15-11), de a grúz Ann Kalandadze hasonló megoldása után már csak egy volt a különbség (18-17). A három lengyel ponttól nem törtünk össze, Fricova, Török majd Abdulazimova volt eredményes, és – nem kis meglepetésre – behúztuk a nyitófelvonást (25-20, 1-0).

A második etapot a Rzeszów kezdte jobban, de jelentős előnyt nem tudott kialakítani (7-8). Sikerült egyenlítenünk, de a hibáinkat könyörtelenül kihasználták a lengyelek, akik a szett feléhez érve megint elhúztak hárommal (13-16). Athanasopoulos előbb kettős cserével próbálkozott, majd időt kért, mert beragadtunk egy állásba. Papp támadásával nagy nehezen elforogtunk, ettől pedig új erőre kaptunk és egy vendég rontás után ismét egalizáltunk (18-18). A fordítás ugyanakkor úgy tűnt, nem jön össze, de a legjobbkor sikerült: 22-24-nél két szettlabdát hárítottunk, saját magunk második lehetőségét pedig Bannister blokkot érő támadásával kihasználtuk, így biztossá vált, hogy legalább egy pontot itthon tartunk (28-26, 2-0).

A harmadik játékrészre alábbhagyott a koncentrációnk (4-10), görög trénerünk cserékkel próbált frissíteni, Vezsenyi Adrienn és Fábián Fanny érkezett. A viszonylag nagy hátrány ellenére sem adtuk fel, de a lengyelek ekkor fantasztikusan védekeztek: még a biztos pontnak hitt támadásaink is visszajöttek a térfelünkre, riválisunk ezt pedig ki tudta használni, így Athanasopoulos újabb cseréi ellenére szépített (20-25, 2-1).

A negyedik szettben villámrajtot vett a rivális (0-4), támadásban nem igazán találtuk a megoldásokat, így kisvártatva érkezett az előző felvonás végén már jól beszálló Yuliya Boyko. Nem csak az ő pályára küldésétől, de blokkvédekezésünk varászütésre feljavult, így hatpontos hátrányt eltüntetve egyenlítettünk (11-11). Hármat rontottunk szinte egymás után, ez pedig egy Rzeszów szintű csapat ellen nem fér bele – érkezett is az időkérésünk (13-16). A szerencsével is hadilábon álltunk, szinte minden labda, ami „fordítva” is pattanhatott volna, a lengyeleknek kedvezett, akik így döntő szettre mentették az összecsapást (20-25, 2-2).

A rövidítés elején pár jó nyitással három ponttal megléptek a vendégek, akiket bár ezt követően ebből a távolságból követni tudtunk, hibáink miatt közelebb kerülni nem sikerült hozzájuk. A térfélcserét követően már nem sok babér termett csapatunknak, amelyre azonban így is büszkék lehetünk: bravúros teljesítménnyel pontot szereztek a lengyel bajnokság egyik legjobbja ellen (9-15, 2-3).

Folytatás egy rövid szünetet követően január 11-én, ugyancsak a BL-ben és ismét Budapesten, akkor a francia Mulhouse látogat majd a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontba.

BAJNOKOK LIGÁJA, A CSOPORT, 2. FORDULÓ

2
Vasas Óbuda
3
Developres Rzeszów (lengyel)
(20, 26, -20, -20, -9)

Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont, 400 néző. Vezette: Dobrev (bolgár), Zulfugarov (azeri)

Vasas: Török 7, Papp O. 6, Bannister 19, Fricova 22, Abdulazimova 7, Skrypak 5. Csere: Juhár (liberó), Vezsenyi 2, Fábián, Jámbor, Boyko 3, Kump. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos

Rzeszów: Wenerska 6, Kalandadze 14, Jurczyk 15, Orvosova 5, Blagojevic 19, Centka 3. Csere: Szczyglowska, Przybyla (liberók), Rapacz 15, Binczycka, Szlagowska 4, Obiala 7. Vezetőedző: Stéphane Antiga

EDZŐI ÉRTÉKELÉS
Ez volt az eddigi legnehezebb meccsünk a szezon során, nem találkoztunk eddig ilyen blokkokkal a szezon során. Keményen harcoltunk, és bár megvoltak a lehetőségeink a győzelemre, így is büszke vagyok a csapatomra. A vereség miatt persze szomorúak vagyunk, de építkeznünk kell ebből a mérkőzésből is, és le kell szűrnünk a tapasztalatokat. Most egy kicsit pihenünk, aztán készülünk a Mulhouse elleni összecsapásra. Mindenkinek kellemes ünnepeket kívánok!
Giannis Athanasopoulos

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató