A BRSE ellen is megőriztük veretlenségünket

A szokásoknak megfelelően ötszettes csatát vívtunk a BRSE-vel, aminek a végén mi örülhettünk a győzelemnek.

Bajnok, kupagyőztes, MEVZA-címvédő együttesünk péntek este a listavezető Swietelsky-Békéscsabát látta vendégül a Folyondár utcában az Extraliga alapszakaszának 6. fordulójában.

A veretlenek csatáján Giannis Athanasopoulos vezetőedző újra számíthatott Juhár Dalmára és Taylor Bannisterre, utóbbi visszakerült a kezdőbe is, amelyet rajta kívül Yuliya Boyko, Török Kata, Papp Orsolya, Ayshan Abdulazimova és Olga Skrypak alkotott, liberóként Szalai Anna játszott.

A vendégektől hiányzott a bolgár ütő Ralica Vasziljeva, így a BRSE öt magyar játékossal kezdett.

A vendégeket irányító Tóth Gábornak hamar időt kellett kérnie, mert játékosai nem igazán tudták lekövetni a támadásépítésünket (5-2). Mindkét csapat keveset hibázott, de mivel támadási hatékonyságunk kiemelkedő volt, Tóth kisvártatva újra magához rendelte övéit (10-5). Rendezte sorait a szerb Marta Drpa vezette BRSE, Molcsányi Rita a mezőnyben szinte minden labdát megfogott, de mivel volt türelmünk újra és újra felépíteni az akcióinkat, nem fenyegette veszély a vezetésünket (19-13). A hajrában több eredményes blokkal közelebb kerültek hozzánk a vendégek, de jó nyitásainkra alapozva viszonylag simán kerültünk előnybe (25-17, 1-0).

A második játékrészt a vihasarkiak kezdték jobban, Athanasopoulos így előbb időt kért, majd beküldte Fábián Fannyt irányítani (3-8). Török pontjaival, majd Fábián ászával kerültünk közelebb az ekkor már többet hibázó csabaiakhoz (9-12), de Drpa, valamint Glemboczki Zóra pontjaival a BRSE hamar visszaállította a különbséget (9-15). Gyors egymásutánban mindkét trénernek mondanivalója akadt, Tóth kétszer is időt kért, mert jó blokkmunkánkkal mínusz egyre zárkóztunk (15-16). A túloldalon Ceyda Aktas is felnőtt ütőtársai mellé, így a hajrá előtt ismét megnyugtatónak tűnt a vendégek előnye (16-19). Mivel a végjáték nem tartogatott újabb fordulatot, egyenlített a BRSE (20-25, 1-1).

A harmadik etapra visszatért Skrypak, mi pedig – a szépszámú közönség legnagyobb örömére – visszataláltunk az első szettben mutatott játékunkhoz (8-4). Egy ásszal és egy blokkal egyenlítettek vendégeink (10-10), de Bannister ászánál már Athanasopoulos lelkesítette a közönséget (14-12). Skrypak jól osztogatott, a vendégek ki nem kényszerített hibákkal is segítettek minket, így Drpa ponterős játéka csak arra volt elég, hogy ne alakuljon ki hatalmas különbség a csapatok között (19-14). A hajrában Athanasopoulos időkérései ellenére visszaesett a koncentrációnk, visszaengedtük a szettbe a BRSE-t, amely köszönte szépen az ajándékba kapott lehetőséget (23-25, 1-2).

A negyedik szettet Fábiánnal kezdtük, és kezdetben Bannister és Boyko pontjaival vezettünk is (10-8). Tóth időkéréssel próbált változtatni a mérkőzés menetén, de játékosai sok hibát követtek el, emiatt újabb játékmegszakítása, valamint reklamálásai ellenére is folyamatosan nőtt együttese hátránya (18-13). Érthetetlenül beragadtunk egy állásba, de amikor elforogtunk, jó szerváinkkal és összeálló blokkvédekezésünkkel kiegyenlítettük az összetett állást (25-18, 2-2).

A rövidített játszmában ütőink többször is az erő helyett az eszes megoldást választották, ez pedig működött (6-4). A túloldalon Drpa egyszemélyes hadseregként tartotta a lelket társaiban, a térfélcserénél kettővel vezettünk, a következő megnyert labdamenetünk után pedig Tóth másodszor is időt kért. Bannister tarthatatlannak bizonyult, vezérletével pedig lezártuk a 131 perces találkozót (15-9, 3-2).

Folytatás kedden 19 órától Tatabányán, az NB II-es TRSE vendégeként a Magyar Kupa nyolcaddöntőben.

EXTRALIGA, ALAPSZAKASZ, 6. FORDULÓ

3
Vasas Óbuda
2
Swietelsky-Békéscsaba
(17, -20, -23, 18, 9)

Folyondár utca, 500 néző. Vezette: Adler, Sík

Vasas: Török K. 18, Papp O. 5, Bannister 26, Boyko 15, Abdulazimova 14, Skrypak 4. Csere: Szalai A. (liberó), Fábián 1, Fricova, Vezsenyi, Jámbor. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos

BRSE: Glemboczki 18, Bodnár 4, Drpa 32, Aktas 17, Pintér 6, Bagyinka 1. Csere: Molcsányi (liberó), Oikonomidou 1, Olinyik. Vezetőedző: Tóth Gábor

EDZŐI ÉRTÉKELÉS
Ott folytattuk a Békéscsaba ellen, ahol a bajnoki döntőben abbahagytuk. Nagyon örülünk a győzelemnek, amiatt ugyanakkor nem vagyok boldog, ahogy elvesztettük a harmadik felvonást, de ez is egy újabb jó lecke volt. Remélem, a jövőben el tudjuk kerülni a hasonló szituációkat. Kellenek az ilyen színvonalú és intenzitású meccsek ahhoz, hogy jobb csapattá váljunk, de a lényeg továbbra is az, hogy március után legyünk a legjobb formánkban.
Giannis Athanasopoulos

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató