Szabó György a cseh válogatott edzőtáborában

Pályaedzőnk beugrós segítőként érkezett tavaly ősszel, most pedig harmadik válogatottját járja meg a tanulás reményében.

Nem mindennapi év van Szabó György mögött: a 21. életévét jövő vasárnap töltő, gödöllői születésű TF-hallgató tavaly ősz elején akkori statisztikusunk, Kleczli Csaba hívására csatlakozott a Vasas Óbuda stábjához első körben csak azért, hogy besegítsen Giannis Athanasopoulos vezetőedzőnek a napi munkába. A „néhány alkalomból” egész szezonos munka, egyre nagyobb felelősség és három aranyérem lett, Gyuri pedig nemcsak a stábbal, hanem a játékosokkal is nagyon hamar megtalálta a közös hangot.

„Először az volt, hogy jöjjek másnap is, aztán hogy jövő héten is, utána Giannis megkérdezte, lenne-e kedvem a meccseken is ott lenni, így épültem be szép lassan a stábba. Mindenki nagyon kedves volt az első pillanattól kezdve, és éreztem, hogy a vezetőedzőnk mellett Kiki (Karmen Kocar másodedző – a szerk.) és a lányok is egyre jobban bíznak bennem” – emlékezett vissza az idényre Szabó, aki az előző szezonban iskola mellett vállalta az edzéseket és az utazásokat.

„Ez a következő szezonban sem lesz másként, most leszek harmadéves a TF-en, de amiatt, hogy a válogatottnál is voltam a nyáron, kapok óralátogatási kedvezmény, így már biztosan ott tudok lenni minden edzésen a csapattal. Nyáron sem pihentem, előbb a magyar felnőtt válogatottnak segítettem, aztán Kőnig Gábornak az U17-eseknél, múlt héten pedig Giannis hívott fel, hogy kiesett egy segítője, nem lenne-e kedvem a cseheknél is dolgozni. Nem sokat gondolkodtam a válaszon…” – avatott be a csehországi szerepvállalása részleteibe Gyuri.

A fiatal, tanulásra éhes edzőjelölt a TF mellett egy edzői iskolát is elkezdett, mert a magyar szabályok miatt idehaza nem ülhetett a kispadon az előző idényben – a CEV Kupában és a MEVZA-ban ellenben igen -, a következő szezonban azonban már a mérkőzéseken is szeretne még többet segíteni.

„Rengeteget tanultam már most vezetőedzőnktől, aki a szezon vége felé egyre többször kérte ki a véleményemet. Köszönettel tartozom Andreas Vollmer magyar szövetségi kapitánynak és Kőnig Gábornak is, mindannyian remek szakemberek, akiktől ugyancsak sok mindent tudtam ellesni. Egy pillanatig sem bántam meg, hogy az NB II-es röplabdázás helyett inkább beálltam az edzők közé. Játékosként ezermillió órányi tanulással sem lett volna esélyem komoly karriert befutni, remélem, a pályán kívül ez megadatik” – mondta az állandó jókedvével mindig mindenkit mosolyra fakasztó tréner.

Szabó kiemelte, egy válogatottnál olyan szempontból más a munka, hogy a játékosok és a stábtagok folyamatosan össze vannak zárva, de jó érzés számára ezt is megtapasztalni. A cseheknél – ahol furcsa, hogy csak ő és Giannis beszélnek angolul, így ők vannak kisebbségben – belelát, hogyan működik egy, az európai középmezőny éléhez tartozó csapat, miként zajlik ott a munka.

„Azért mentem el nyáron is mindenhová, hogy tanuljak, de már most nagyon várom, hogy elkezdődjön a Vasas-szezon. Az első bő hónapban ketten leszünk Kikivel, így nagy lesz rajtam is a felelősség. Azt még nem tudjuk, hány játékossal kezdjük az alapozást, de Giannis már jelezte: mindenben a rendelkezésünkre fog állni és mindenen rajta fogja tartani a szemét. Remélem, fogom tudni hasznosítani azt a tudást, amit a szezon vége óta összegyűjtöttem” – tekintett előre Szabó György.

Csapatunk augusztus 22-én kezdi az új idényre a felkészülést, Giannis Athanasopoulos vezetőedző azonban az Európa-bajnoki selejtező, majd a világbajnokság miatt csak szeptember végén, október elején csatlakozik a Vasas Óbudához. Együttesünk első tétmeccsét október 19-én játssza a belga Gent otthonában a Bajnokok Ligája selejtezőjében, az előszezon programja pedig még alakulóban van.

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató