Kőnig Gábor: elégedettek lehetünk az Eb-szerepléssel

A magyar U17-es válogatott 10. helyen zárta a csehországi kontinenstornát.

Fiókcsapatunk vezetőedzője, Kőnig Gábor vezette leány U17-es válogatott egy győzelemmel és négy vereséggel a tizedik helyen zárta a csehországi Európa-bajnokságot.

A szakember honlapunknak úgy értékelt a közel egyhetes viadal után, hogy amit előzetesen megfogalmaztak magukkal szemben elvárásként – minden ellenféllel vegyék fel a kesztyűt -, azt sikerült elérniük, ugyanakkor maradt bennük hiányérzet.

„A felkészülésünket figyelembe véve reális volt ez a helyezés, de nagyon bíztam abban, hogy a szlovének vagy a lengyelek ellen sikerül a pontszerzés. Ha azok a mérkőzések másként alakulnak, akár meglehetett volna a csoportból való továbbjutás is, de az szerintem nagyon sokat elmond, hogy a későbbi döntősök, az olasz és a török csapat ellen is játszmát tudtunk nyerni” – mondta a szakember.

Kőnig – akinek vezetésével ugyanez a korosztály egy évvel ezelőtt hetedik lett az U16-os kontinenstornán – kiemelte, a mutatott játék is megfelelő volt, egy-két buta hibát leszámítva azzal is elégedett lehet, főleg, hogy az elmúlt egy évben szemmel láthatóan sokat lépett előre a társaság.

„A fizikumbeli hátrányunkat tudtuk ellensúlyozni, végig jó volt a blokkteljesítményünk, és a mezőnyvédekezésünk is megfelelő volt. Nyitásfogadásban sem voltunk sokkal elmaradva a többi csapattól, inkább az volt a baj, hogy az esetek nagy részében nagyon rosszkor jöttek a hibák. Húsz fölött a támadási megoldóképességünk is néha beakadt, sokszor nem mertük elvállalni azokat a megoldásokat, amiket 15-ig igen” – adott szakmai értékelést az Eb-ről honlapunknak a tréner.

Szerinte ez változni fog azzal, hogy a játékosok rutinosabbak lesznek, ebben sokat segít majd nekik az, hogy a következő szezonban az NB I-ben edződhetnek hétről hétre.

„Fontos, hogy valaki a kellő pillanatban határozott tudjon lenni, ez nem mindig volt így. Fontos azonban megjegyezni, a játékosok nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy hat nap alatt öt ilyen hőfokú és színvonalú mérkőzést játsszanak le. Ennek ellenére szinte végig partiban tudtunk lenni mindenkivel” – tette hozzá Kőnig.

A tréner szerint játékosaiban is maradt hiányérzet a nagy pontelőnyről elveszített játszmák miatt, de mindenki tudja, hol hibázott és miben kell előre lépnie. Kifejtette, mentálisan folyamatosan készítették arra a csapatot, hogy az esetleges vereségek után is fel tudjanak állni másnap, mert minden meccsen minden pontszerzés kulcsfontosságú lehet.

„A következő évben az lesz a legfontosabb, hogy ezek a lányok a klubjaikban minél több, végjátékkal kapcsolatos tapasztalatot gyűjtsenek. Emellett fizikálisan is egyre inkább bele kell erősödniük a felnőtt mezőnybe, amihez minél több munkára lesz szükségük. Számunkra érkezett egy olyan visszacsatolás, hogy az előnyt, ami fizikálisan megvan az európai élcsapatok javára, jó védekezéssel és metalitással tudjuk ellensúlyozni, így ebben is tovább kell fejlődnünk. Szeretnénk ott lenni a jövő évi Eb-n is” – zárta Kőnig Gábor.

A magyar válogatottak közül legutóbb az 1992-93-as korosztály tudott egymást követő két Eb-re is kijutni: abban a csapatban olyan, később a felnőtteknél is meghatározó játékosok szerepeltek, mint Király-Tálas Zsuzsanna, Dékány Bernadett, Vacsi Evelin, Pallag Ágnes vagy Molcsányi Rita.

Fotó: cev.lu

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató