Az utánpótlásunk legjobbjai az NB I-ben indulnak a következő szezonban!

Kőnig Gábor kezei alatt, az U17-es és az U19-es csapatból összeállított kerettel szereplünk majd a második vonalban.

A Magyar Röplabda Szövetség múlt héten nyilvánosságra hozta a 2022/23-as szezonra vonatkozó versenykiírásokat, amelyben – a Vasas kezdeményezésére – az NB I-ben indulási jogot kaptak az extraligás együttesek úgynevezett fiókcsapatai. Ebben a 2001. január 1. és a 2006. december 31. között született röplabdázóknak kívánnak minél több és magasabb színvonalú játéklehetőséget biztosítani, segítve az egyáltalán nem könnyű átmenetet az utánpótlás-bajnokságok és a felnőtt Extraliga között.

„Az utánpótlásból az NB I-be átlépni is nagy lépcső, ha meg egyből az Extraligában kell bizonyítani, az meg egyenesen több emelet. A szakma már jó ideje szeretett volna valami megoldást találni a fiatal játékosok sportág mellett tartására és versenyeztetésére, örülök, hogy idén végre nyitott fülekre talált a kezdeményezés” – mondta Kőnig Gábor, aki jelenleg az U17-es válogatottat készíti fel a júliusi Európa-bajnokságra.

A szakember szerint több sportágban is sikerrel versenyeztetik alacsonyabb osztályokban a fiatalokat, így fontos stratégiai lépés volt az MRSZ részéről a döntés.

„Mindenképpen szerettünk volna élni a lehetőséggel, azt gondolom, hogy a klub utánpótlás-munkája megérdemli, hogy a lányok megmutathassák magukat a felnőttek között. Éppen ezért nem is szeretnénk senkit igazolni, házon belülről, a két legfelső korosztályból kívánjuk megoldani a versenyeztetést. Azt szeretnénk, ha a lányok tapasztalatot gyűjtenének, minden meccsen nehezítsék meg az ellenfelek dolgát, azt gondolom, szettek, de akár mérkőzések elcsípésére is képes lesz a társaság” – tekintett előre Kőnig.

Kiemelte, az, hogy felnőttbajnokságban irányíthatja a csapatot, az ő pályafutásában is fontos lépés, ugyanis – egy rövid, beugró időszakon kívül – még csak az utánpótlásban dolgozott vezetőedzőként.

„Nem ragaszkodtam mindenáron ahhoz, hogy én vigyem ezt a csapatot, de örülök, hogy rám esett a szakosztályvezetés választása. Nyilvánvalóan más lesz a felkészülés, máshogy kell az edzésprogramot összeállítani, hiszen az eddigi tornarendszerű versenyek helyett minden héten egy találkozóra kell készülni, ez pedig fizikálisan és mentálisan eltérő hangolódást igényel. Feljutni ugyan nem lehet, de kiesni igen, kimondott cél azonban, hogy ezt elkerüljük” – fogalmazott a célokról a tréner.

Kőnig megjegyezte, az utánpótlás-korosztályok is átalakulnak, az U19 és az U21 között annyira nagy volt az átfedés, hogy a továbbiakban nem volt értelme két külön korcsoportban versenyeztetni a játékosokat: a helyzet megoldására hozták létre az U20-as sorozatot. Ennek kapcsán a szakember kiemelte: minden korosztályos játékosnak mindkét ligában lesz kiváltva a versenyengedélye, ugyanis azt szeretnék, ha igazi versenyhelyzet lenne és minden fiatal röplabdás megküzdene a helyéért.

„Azt mindenkinek látnia kell, hogy az eddig csak az utánpótlás-sorozatokban részt vevő játékosok sokkal jobban szem előtt lesznek, emiatt a jövőben szinte biztos, hogy megnő irántuk az érdeklődés. Nekünk olyan hátországot kell kiépítenünk, hogy ha valaki megsérül, eligazol, vagy a legjobb esetben az extraligás csapathoz felkerül, pótolni tudjuk. Nem egy idényt szeretnénk az NB I-ben játszani, hosszú távon szeretnénk ezen a bajnokságon keresztül építeni az utánpótlásunkat, és így kívánunk megfelelő versenyeztetési lehetőséget adni, jövőképet mutatni a fiataloknak” – tette hozzá a szövetségi edző.

Kőnig arra is felhívta a figyelmet, hogy a fizikális és mentális előre lépés mellett más aspektusokban is fontos lépés lesz az NB I a felnőtté és profivá válás útján: a program részei lesznek a videóelemzések, taktikai megbeszélések, továbbá a statisztikákból mindenki a számok nyelvén is látja majd, hogyan teljesített.

„Nem csak a szezon vége lesz a fontos, hétről hétre kell majd megpróbálni a lehető legstabilabb teljesítményt nyújtani. Ez az iskolai elfoglaltságok mellett nyilván nem lesz egyszerű, de a lányok tudják, mit vállalnak. Nekem is oda kell majd figyelnem arra, hogy a lehetőségekhez mérten mindig friss legyen a csapat, mert csak így lesz képes a legjobbját nyújtani” – zárta Kőnig Gábor.

Fotó: Csukás Zsolt

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató