Ötödik meccs dönt a fináléban

Ezúttal a Békéscsaba nyerte az ötszettes maratont, az ötödik meccsre maradt a döntés.

Csapatunk vasárnap este az Extraliga döntőjének negyedik mérkőzésén lépett pályára a Folyondár utcában.

A múlt csütörtöki első találkozón a BRSE volt boldogabb, egy hete odahaza mi örülhettünk 3-2-es győzelemnek, hogy aztán szerdán fantasztikus mérkőzésen, 2-0, 24-23-as hazai vezetésről fordítva elvegyük a viharsarkiak pályaelőnyét. Mindez azt jelentette, hogy a negyedik találkozón a bajnoki címért léptünk pályára.

Ennek is köszönhetően a Folyondár utcában már a kezdésre megtelt nemcsak a normál, hanem az erre az alkalomra felállított mobillelátó is, a játékosokat fantasztikus hangulat várta.

Együttesünkben Takács Dorotit ezúttal is Jámbor Cecília pótolta.

Giannis Athanasopoulos vezetőedző egy helyen változtatott kezdőjén, amelybe visszakerült Fábián Fanny. Mellette Taylor Bannister, Török Kata, Yuliya Boyko, Ayshan Abdulazimova és Papp Orsolya játszott, a liberó Juhár Dalma volt.

Remek támadási hatékonysággal kezdtük az összecsapást, és mivel a BRSE ebben nem tudta felvenni a lépést a mieinkkel, Tóth Gábor gyorsan időt kért (9-5). Egy ideig tartottuk a különbséget, ám a szerb Marta Drpa vezette csabaiak egyre zárkóztak (12-11). Egyik fél sem ismert védekezésben elveszett labdát, ebből a periódusból azonban a vendégek jöttek ki jobban és kiegyenlítettek (14-14). Bannister földön fekve szerzett pontot, ennek ellenére fordított a rivális (17-18), Athanasopoulos időkérését azonban kisvártatva Tóthé követte (19-18). A hajrá Abdulazimova szemfüles sáncának köszönhetően kétpontos Vasas-előnyről indult (21-19), de 22-19 után sorozatban négy megnyert labdamenettel már a vendégek álltak jobban (22-23). Elképesztő végjáték következett, a BRSE-nek három szettlabdája volt, míg végül mi a hatodikat Bannister blokkoutjával kihasználtuk (33-31, 1-0).

A második játszma első periódusa is szoros küzdelmet hozott, de három rontásunk után Athanasopoulosnak időt kellett kérnie (6-9). Egy pillanat alatt szétestünk, fogadási és támadási hibákat is elkövettünk, görög trénerünk így cserével is próbált frissíteni: Mária Zernovic Törököt váltotta (9-14), egy labdamenettel később Király-Tálas Zsuzsanna jött irányítani. Edzőnk később sort cserélt, minden cserejátékosát pályára küldte, de így is tekintélyes különbséggel egyenlített a Békéscsaba (14-25, 1-1).

A harmadik játékrészre visszatértek a kezdőink, akiknek úgy tűnt, jót tett a pihenő, ugyanis újult erővel vetették magukat a küzdelembe (5-1). A vendégek sikeressége újfent Drpán és honfitársán, Sara Klisurán múlott, ők kapták a háló túloldalán a labdák hetven százalékát. Boyko remek sánca után a közönséget is tüzelte, Tóth pedig ötpontos hátrányban Bagyinka Fannit küldte be feladni (10-5). Több fontos blokkpontot is szereztünk (13-7), de amikor elbizonytalanodtunk támadásban, a BRSE azonnal visszazárkózott (15-13). Athanasopoulos időkérése után több akciójába is belehibázott a Békéscsaba, ezt, valamint a feltámadó Bannister támadásait kihasználva újra meglógtunk, és másfél óra játék után egy szettre kerültünk az aranyéremtől (25-16, 2-1).

A negyedik szettet Boyko jó támadásával nyitottuk, de a Békéscsaba játékosai nem úgy tűnt, hogy feladnák a harcot, és 6-4-nél már vezettek. Görög edzőnk magához rendelte tanítványait (5-8), akik az intelmek után tartani tudták a különbséget, igaz, közelebb nem tudtak zárkózni ellenfelükhöz. Kisvártatva – köszönhetően Abdulazimova jó sáncmunkájának is – egyenlítettünk, de a vezetést nem tudtuk átvenni, hamarosan pedig ismét futhattunk az eredmény után (16-19). Újabb időkérésünket nem követte fordulat, az agresszívan nyitó BRSE ránk erőltette akaratát, és döntő játszmára mentette az összecsapást (20-25, 2-2).

Az egymás utáni negyedik rövidített felvonás elején kettesével estek a pontok, de amikor mi sorozatban négyet szereztünk, kedvező helyzetben találtuk magunkat (6-4). Ezt követően a BRSE „duplázott”, és a térfélcserénél lehetetlen volt megmondani, ki örülhet a végén (8-6). Fordítottak a csabaiak (9-11), Athanasopoulos időt kért majd kettős cserét hajtott végre, azonban Vezsenyit blokkolták, az ekkor összeszedett hárompontos hátrányunkat pedig már nem tudtuk ledolgozni (11-15, 2-3).

Folytatás kedden 18 órától Békéscsabán, ahol biztosan véget ér a párharc.

EXTRALIGA, DÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS

2
Vasas Óbuda
3
Swietelsky-Békéscsaba
(31, -14, 16, -20, -11)

Folyondár utca, 1000 néző. Vezette: Tillmann, Halász T.

Vasas: Fábián 3, Török 9, Papp O. 12, Bannister 26, Boyko 12, Abdulazimova 10. Csere: Juhár, Bamba (liberók), Vezsenyi 2, Király-Tálas, Zernovic, Kalicanin 1, Jámbor, Kump. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos

BRSE: Klisura 31, Pekárik 11, Drpa 28, Karhu 1, Bodnár 5, Kornyienko 4. Csere: Molcsányi (liberó), Szatmári, Zólyomi 1, Glemboczki 11, Bagyinka. Vezetőedző: Tóth Gábor

EDZŐI ÉRTÉKELÉS
Újabb hullámvasúton vagyunk túl, apróságokon múlt a győzelem, egy-egy jó védekezés vagy sikeres támadás döntött. Drpát és Klisurát ma nem tudtuk megállítani, és nem nyitottunk elég agresszíven. Ahhoz, hogy kedden nyerni tudjunk Békéscsabán, ezekben kell előre lépnünk. Megvoltak az esélyeink, de az ötödik szettben végzetesnek bizonyult, hogy beragadtunk az egyik állásba. Két nap múlva új mérkőzés kezdődik, továbbra sem mondtunk le az álmainkról.
Giannis Athanasopoulos

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató