Kiküzdöttük az első meccset

Kétszettes előnyt adtunk le a Szent Benedek RA ellen, de végül mi kerültünk előnybe az elődöntőben.

Magyar Kupa-aranyérmes csapatunk szerda este elkezdte a szezon legfontosabb pariódusát, ugyanis az elődöntő első találkozóján kupadöntős ellenfelét, a Szent Benedek RA-t fogadta a Folyondár utcában. 

A két csapat háromszor találkozott az idényben: a szezon első meccsén 3-2-re a balatonfürediek nyertek otthonunkban, amiért két 3-1-es sikerrel vágtunk vissza. 

Giannis Athanasopoulos vezetőedző kezdőcsapatában Fábián Fanny, Taylor Bannsiter, Yuliya Boyko, Török Kata, Kalicanin Sanja és Ayshan Abdulazimova szerepelt, a liberó Bamba Yurika volt.

Hiába kezdtünk 4-0-s rohammal, a fürediek stabilizálták blokkjukat és gyorsan fordítottak (8-11). Vezetőedzőnk időkérése sem törte meg a vendégek lendületét, de amikor Török elkezdett pontosabban támadni, akkor Kalicanin sánca már újfent hazai vezetést jelentett (13-12). A füredieket irányító Dejan Desnica időt kért, majd feladót cserélt (18-15), és bár együttese egyszer még mínusz egyre visszazárkózott, Boyko és Bannister vezette csapatunk szerezte meg a vezetést (25-22, 1-0).

A második felvonást a Szent Benedek kezdte jobban, de szép lassan mi is újra felvettük az üzemi hőfokot (8-8). Fábián változatosan szervezete támadójátékunkat, és amikor vendégeink belehibáztak ütéseikbe és a fogadásaikba is, három ponttal megléptünk (15-12). A hajrához közeledve megint az SZBRA percei következtek (18-18), de amikor Fábián egyedül leszedte Natasa Savovicot, ismét megnyugtatónak látszó lett a különbség (21-18). Bannister juttatta csapatunkat szettlabdához, és ugyanő volt, aki a másodikat bebombázta (25-23, 2-0).

Alaposan beragadtunk a következő felvonás elején (1-7), így Athanasopoulos beküldte Király-Tálas Zsuzsannát irányítani, majd második időkérését is felhasználta (3-10). Pár füredi butaság után Desnicának volt mondanivalója (7-11), de ennél közelebb nem tudtunk kerülni, mert a kulcsemebereink sokat rontottak, ráadásul a fürediek a korábbinál hatékonyabban sáncoltak és nyitottak (11-17). Athanasopoulos szép lassan teljes cseresorát a pályára küldte (13-21), de az újak sem tudtak fordítani a szett alakulásán (16-25, 2-1).

A negyedik játszmára visszajöttek kezdőjátékosaink, de továbbra is az történt a pályán, amit a fürediek akartak. Gyengén fogadtunk, pontatlanul támadtunk, így megint futnunk kellett az eredmény után (4-8). Törököt Zernovic, Bambát Juhár váltotta (7-12), és bár előbbi ászával mínusz kettőre jöttünk vissza (10-12), továbbra is akadozott a gépezetünk. Vendégeink sokszor választottak jó megoldást kiszorított helyzetből is, míg ránk ez finoman szólva sem volt jellemző (13-21). Bár a hajrában felcsillant a remény az egyenlítésre (19-21), egy számunkra rosszkor érkező füredi sánc, valamint egy jó támadásbefejezés megpecsételte sorsunkat (20-25, 2-2).

A rövidített felvonásra visszajött Török és Bamba, de maradt Király-Tálas. Ezúttal jól kezdtünk, erő helyett ésszel játszottunk, és egymás után többször is megtaláltuk ejtéssel vagy pörgetéssel az ellenfél térfelének közepét (7-3). Boyko támadásaival tovább nőtt az előnyünk (10-3), a végére pedig nem maradtak kérdések (15-5, 3-2). 

Folytatás szombaton a második mérkőzésén, 18 órakor a Szent Benedek RA otthonában. 

EXTRALIGA, ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

3
Vasas Óbuda
2
Szent Benedek RA
(22, 23, -16, -20, 5)

Folyondár utca, 200 néző. Vezette: Bátkai-Katona, Árpás

Vasas: Török 13, Kalicanin 13, Bannister 14, Boyko 17, Abdulazimova 8, Fábián 1. Csere: Bamba, Juhár (liberók), Király-Tálas 3, Zernovic 4, Vezsenyi, Papp O. 1, Kump. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos 

SZBRA: Bleicher 2, Savovic 12, Jimerson 16, Stijepic 14, Kiss G. 15, Koprivica 7. Csere: Baksa, Fáth (liberók), Iosia 3, Vacsi 9, Lekic 1. Vezetőedző: Dejan Desnica 

A párharc állása: 1-0 a Vasas javára. 

EDZŐI ÉRTÉKELÉS
Először az Európai Röplabda Szövetségnek szeretném üzenni, hogy teljes képtelenség a rájátszás közepén, áprilisban U19-es Eb-selejtezőt tartani. Emiatt három hétig állt a bajnokság, és hiába voltunk mi a legjobb formában tavasszal, ezt most szinte nulláról kell mindent újra felépítenünk. Ez nem jó a sportágnak, az edzőknek, de főleg nem jó a játékosoknak, akiknek a válogatottak miatt így is hosszú a szezonjuk. Magáról a mérkőzésről csak annyit szeretnék mondani, hogy amellett, hogy örülünk, hogy mi jöttünk ki győztesen ebből a hullámvasútból, 21 blokkot még öt szett alatt sem lehet kapni. Sokszor türelmetlenek voltunk támadásban, ebben mindenképpen fejlődnünk kell, ha döntőbe szeretnénk jutni.
Giannis Athanasopoulos

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató