Legyőztük az alapszakaszelsőt

Küzdelmes mérkőzésen, nagy csatában vettük el a viharsarkiak bajnoki veretlenségét.

Csapatunk az alapszakasz utolsó fordulójában a veretlenül első Swietelsky-Békéscsaba együttesét fogadta a Folyondár utcában. 

A két csapat eddig háromszor találkozott a mostani idényben: az idegenbeli bajnokin sérülések miatt felforgatott felállásban 3-0-ra kikaptunk, de a Magyar Kupában januárban idehaza előbb 3-0-ra nyertünk, majd a visszavágón 3-2-es diadalt arattunk. 

A találkozónak a presztizsen kívül különösebb tétje már nem volt, ugyanis az is biztos volt, hogy alapszakasz-másodikként készülhetünk majd a rájátszásra. 

Giannis Athanasopoulos vezetőedző kezdőjében Fábián Fanny, Taylor Bannister, Mária Zernovic, Yuliya Boyko, Ayshan Abdulazimova és Kalicanin Sanja kapott helyet, a liberó Juhár Dalma volt.


A képre kattintva galéria nyílik! (Fotók: Vasas Attila)

A riválisnál Bagyinka Fanni és a finn Salla Karhu is hiányzott, őket utánpótlás-játékosokkal pótolta Tóth Gábor. 

Jól kezdtük a mérkőzést, a viharsarkiaknak 5-1-nél máris időt kellett kérniük. Tóth tanácsainak hatására együttese fordítani tudott (8-9), majd amikor három ponttal meglépett, Athanasopoulos jelzett (9-12). A csabaiak annak ellenére is hatékonyabban blokkoltak, hogy nyitásfogadási pontosságuk elmaradt a mienktől (10-14). Sokat hibáztunk – kétszer annyit, mint a rivális -, és csak azért nem alakult ki tekintélyes különbség a felek között, mert a BRSE játékosai is elrontottak néhány szervát (14-18). Boyko és Bannister támadásaival közelebb zárkóztunk (18-20), majd a csereként beállt Török pontja utáni Drpa-hiba az egyenlítésünket jelentette (22-22)! Hiába támadtunk azonban a vezetésért, a BRSE két szettlabdához jutott, melyből a másodikat a szerb Sara Klisura beütötte (23-25, 0-1). 

A második felvonást is jól kezdtük (3-0), de hamarosan ismét egyenlőt mutatott az eredményjelző (6-6). Bannister okos, majd életerős támadásával ismét visszaállítottuk a hárompontos különbséget (11-8), amit Tóth időkérése ellenére is növelni tudtunk (15-10). A folytatásban többször is rossz döntést hoztunk, így visszazárkózott a rivális (16-15). Jött Király-Tálas Zsuzsanna irányítani, de az egyenlítés is összejött a vendégeknek, ugyanakkor a hajrára mi fordultunk kétpontos előnnyel (21-19). Bannister termelte a pontokat, de 22-nél megint egál volt. Az ex-vasasos Strunjak outra szálló támadásával ezúttal nekünk volt két játszmalabdánk, és bár a BRSE mindkettőt hárítani tudta, Drpa rossz ütésével végül egalizáltunk (26-24, 1-1).

A harmadik szettre maradt Király-Tálas, Zernovic helyére pedig Török érkezett. Az első tíz labdamenetből ötnek a mi ki nem kényszerített hibánk vetett véget (3-7). Összeszedetlenül röplabdáztunk, Athanasopoulos időkéréssel igyekezett rendezni sorokat, majd visszahozta Fábiánt (4-10). Több önfeláldozó mezőnyvédekezésnek, valamint pár jó blokknak is köszönhetően visszazárkóztunk (10-12), Török ászaival pedig kiegyenlítettünk. Szurkolóink nagyszerű hangulatot teremtettek, lányaink pedig úgy tűnt, fokozatosan átveszik az irányítást (16-14). Túllendült a holtponton a BRSE, amely kiegyenlített, így a hajrá ismét “meccsnullról” kezdődött (19-19). A meccs addigi leghosszabb labdamenetét Boyko ütésével mi húztuk be (22-20), nem sokkal később pedig Bannister bombázta be a második játszmalabdánkat (25-22, 2-1).

A negyedik etapra Juhárt Bamba Yurika váltotta liberóposzton, és bár szorosan alakult az első harmad, végig nálunk volt az előny (9-6). Drpa vezérletével megfordította az állást a vendégcsapat (10-13), az egyre több – mindkét oldalról érkező – reklamálást pedig egyre nehezebben tolerálták a játékvezetők. Feszült volt a hangulat, ez pedig átmenetileg minket segített, mert Drpa egymás után kétszer támadott a hálóba (15-15). Újra ellépett kettővel a BRSE, de ismét egalizáltunk, majd Tóth második időkérésénél már mi vezettünk kettővel (20-18). Török szerezte ekkor pontjainkat, majd Abdulazimova szervált ászt, így végül – a korábbiakhoz képest mindenképpen – magabiztosan sétáltunk be a célig és fosztottuk meg bajnoki veretlenségétől a Békéscsabát (25-18, 3-1).

Folytatás jövő szombaton 19 órakor a Magyar Kupa fináléjában, az Érd Arénában, ahol a Szent Benedek RA-val találkozunk.

EXTRALIGA, 14. FORDULÓ

3
Vasas Óbuda
1
Swietelsky-BRSE
(-23, 24, 22, 18)

Folyondár utca, 200 néző. Vezette: Halász T., Jámbor 

Vasas: Zernovic 4, Kalicanin 6, Bannister 27, Boyko 16, Abdulazimova 8, Fábián. Csere: Juhár, Bamba (liberók), Török 10, Vezsenyi, Király-Tálas. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos

BRSE: Kornyienko 4, Glemboczki 3, Pekárik, Drpa 23, Klisura 11, Strunjak 9. Csere: Molcsányi (liberó), Zólyomi 7, Bodnár, Szatmári. Vezetőedző: Tóth Gábor 

EDZŐI ÉRTÉKELÉS
Nehéz mérkőzés volt, sok hullámvölggyel és hullámheggyel. Örülök, hogy azokban a szettekben is sikerült visszajönnünk, amikor hátrányban voltunk. Nem játszottuk mindig a legszebb röplabdát, de a küzdőszellemünk megint rendben volt. Legyőztük az eddig veretlen Békéscsabát, erre büszkének kell lennünk. Bizonyítottuk, hogy készen állunk a kupadöntőre és a rájátszásra is.
Giannis Athanasopoulos
 

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató