MEVZA-döntőben vagyunk!

A klub története során először egy nemzetközi sorozat fináléjára készülhetünk a Maribor legyőzését követően

Együttesünk szerdán a Közép-európai Liga elődöntőjében, a bécsi Sporthalléban a szlovén Maribor ellen lépett pályára. A két csapat alapszakasz-mérkőzéseit mindig a hazai pályán játszó nyerte, a Folyondárban 3-1-re mi győztünk, Szlovéniában 3-2-re a hazaiak győztek, de az az összecsapás számunkra már tét nélküli volt.

Giannis Athanasopoulos kezdőcsapatában Taylor Bannister, Király-Tálas Zsuzsanna, Török Kata, Yuliya Boyko, Papp ORsolya és Ayshan Abdulazimova kapott helyet, a liberó Bamba Yurika volt.

Sorozatban három maribori ponttal indult az összecsapás – rosszul blokkoltunk, minket lesáncoltak, majd kaptunk egy ászt -, és bár Papp révén ezt követően feliratkoztunk az eredményjelzőre, kifejezetten gyenge teljesítményünket látva Athanasopoulos hamarosan időt kért (4-9). Boyko és Bannister támadásaival érkeztünk meg a meccsbe és a maribori játékmegszakítást követően (7-11) is sikerült közelebb zárkózni (12-14). Mínusz egyig sikerült feljönni, de az egyenlítés már nem jött össze, kisvártatva pedig görög edzőnknek ismét magához kellett rendelnie az övéit (16-20). A sokadik gyenge nyitásfogadásunk után Mária Zernovic állt be, a nyitni becserélt Vezsenyi Adrienn ásza után pedig megint a maribori trénernek, Bruno Najdicnak támadt mondanivalója (19-22). Szavai nem találtak süket fülekre, így hátrányból kellett folytatnunk (21-25, 0-1).

A második felvonást ugyanolyan rosszul kezdtük, mint az előzőt, de ezúttal mégis a szlovénoknak kellett előbb időt kérnie, mert elkövettek néhány hibát támadásban és fogadásban is (6-4). Végre meg tudtunk nyerni egy hosszú labdamenetet is – úgy tűnt, egyre inkább összeáll a blokkvédekezésünk -, Athanasopoulos azonban ennek ellenére feladót cserélt (9-9). Juhár Dalma is beállt, majd Zernovic lépett ismét pályára, miután Boyko fejjel szelidített meg egy maribori támadást (13-13). Utóbbi kétszer egymás után vonalra bombázott, de rendkívül küzdelmes volt a mérkőzés, amit ráadásul sokszor reklamálás szakított félbe (17-17). Előbb Török, majd Fábián vadászta le a rivális támadóit (20-17), és mivel a hajrára Bannister is összeszedte magát, kiegyenlítettünk (25-19, 1-1).

A harmadik felvonást mi kezdtük sorozatban három megnyert labdamenettel, és mivel a szlovénok játéka – elsősorban a nyitásfogadása – alaposan visszaesett, 10-4-es előnyünknél Najdicnak már másodszor kellett időt kérnie. A folytatásban tanítványai egy ideig tartották a különbséget, de lányaink ebben a szettben nem hagytak kétséget afelől, melyik a jobb csapat (25-13, 2-1).

Ebből a negyedik etap első harmadában aztán szinte semmi nem látszott, nyitásfogadásban és támadási hatékonyságban is visszaestünk, jött is Athanasopoulos időkérése (6-9). A teljesítményünk ezt követően is hagyott kívánni valót maga után, két rontást követően görög edzőnk újfent magához rendelte tanítványait (10-16). Török szervasorozatával visszajöttünk a szettbe (14-16), 17-nél egyenlítettünk, de fordítanunk jó ideig nem sikerült, mert amikor erre lehetőségünk lett volna, egy-egy buta hibát mindig elkövettünk. A kiélezett végjátékban rengeteget hibáztunk ugyan, de két maribori szettlabdát hárítva végül bejutottunk a döntőbe (28-26, 3-1).

Folytatás holnap, azaz csütörtökön 13 órakor a döntőben!

KÖZÉP-EURÓPAI LIGA, ELŐDÖNTŐ, BÉCS

3
Vasas Óbuda
1
Nova KBM Branik Maribor (szlovén)
(-21, 19, 13, 26)

Bécs, Sporthalle, 20 néző. Vezette: Petsche (osztrák), Viktoríni-Lisa (szlovák)
Vasas: Boyko 6, Papp 2, Bannister 26, Török 11, Abdulazimova 9, Király-Tálas 1. Csere: Bamba, Juhár (liberók), Zernovic 11, Vezsenyi 1, Fábián 3, Kalicanin 1. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos
Maribor: Bracko 8, Gradisnik Klanjscek 16, Potokar 9, Velikonja Grbac 11, Pogacar 2, Lorber Fijok 15. Csere: Cikac (liberó), Augustinovic 1, Galic. Vezetőedző: Bruno Najdic

EDZŐI ÉRTÉKELÉS
Gratulálok a lányoknak a döntőbe jutáshoz, de a fináléban ennél biztos, hogy jobb játékra lesz szükségünk. Az első és a negyedik szettben főleg önmagunkkal küzdöttünk, de ismét bizonyítottuk, hogy soha nem adjuk fel, hiszen utóbbi játszmában sikerült 10-16-ról visszajönni.
Giannis Athanasopoulos

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató