Kupadöntő!

Együttesünk az első két szett megnyerésével biztosította helyét a fináléban, majd öt játszámban le is győzte a házigazda BRSE-t.

Együttesünk szerdán a Magyar Kupa elődöntőjének visszavágóján lépett pályára a Swietelsky-BRSE otthonában. Lányiank a januári első mérkőzésen hazai környezetben 3-0-ra győztek, így legrosszabb esetben is csak aranyjátszmával búcsúzhattak a sorozattól. A hazaiaknak a mindent eldöntő játékrész kiharcolásához 3-0-s vagy 3-1-es sikerre volt szüksége.

Giannis Athanasopoulos minden játékosára számíthatott, a kezdőcsapatban Taylor Bannister, Király-Tálas Zsuzsanna, Yuliya Boyko, Török Kata, Kalicanin Sanja és Ayshan Abdulazimova kapott helyet, a liberó Bamba Yurika volt.

Az előző, Kaposvár elleni mérkőzés előtt kisebb bokasérülést szenvedett, de erre a fontos találkozóra „összerakott” Bannister ötöt szerzett csapatunk első hat pontjából (2-6), de Tóth Gábor időkérése után a BRSE egymás után négy ponttal egyenlített. A túloldalon jobban eloszlottak a támadások, így Athanasopoulos is időt kért, mert csapata kiismerhetően röplabdázott (12-10). A mi térfelünkön Török kezdte meg a pontgyártást, de ez csak átmeneti sikert hozott, a hazaiak edzőnk második játékmegszakításánál már néggyel vezettek (17-13). Az ellenfél fő pontfelelőse, a szerb Marta Drpa jól játszott, de két hazai hiba közelebb hozott bennünket (18-17). Újabb viharsarki rontások jöttek, fordítottunk (19-20), Bannister ismét beköszönt és úgy tűnt, megnyugodhatunk (19-22). Örömünk nem tartott sokáig, hiába volt a kezünkben a labda a négypontos fórhoz, nem éltünk az eséllyel, a BRSE pedig egyenlített (22-22). Őrült hajrá jött, de a hazaiak két nyitásrontással is segítettek bennünket, Bannister pedig lezárta a játékrészt (24-26, 0-1).

A második etap fej fej melletti küzdelmet hozott, Drpával továbbra sem bírtunk, Athanasopoulos pedig 6-6-nál feladót cserélt és beküldte Fábián Fannyt. Egy hosszú labdamenet után először vezettünk kettővel, Abdulazimova sánca után pedig Tóth magához rendelte tanítványait (9-12). Rengeteget hibáztak a hazai játékosok, Tóth cserékkel próbálta frissíteni csapatát, Pekárik Eszter és a finn Salla Karhu beállása után pedig egyenlített a BRSE (13-13). Nálunk visszajött Király-Tálas, de a szerb Sara Klisura ászával már a hazaiaknál volt az előny (15-14). Király-Tálas is ászt szervált, Kalicanin remekül sáncolt (16-18), előnyünket pedig folyamatosan növelve hamarosan ünnepelhettük a kupadöntőbe jutást (20-25, 0-2)!

A harmadik játszmára Athanasopoulos sort cserélt, Tóth azonban nem küldte be minden cserejátékosát. Szinte néma csöndben indult a szett, a Vasas-szurkolók biztatását ekkor már csak elvétve törte meg a hazai kórus hangja. A beküldött játékosok igyekeztek élni a kapott lehetőséggel, főleg Mária Zernovic és Vezsenyi Adrienn volt elemében, és bár a játszma derekán a hazaiak hárommal megléptek, Takács Doroti ásza után Tóthnak kellett időt kérnie (17-17). A hajrához közeledve átvettük a vezetést, majd két mérkőzéslabdáig is eljutottunk, ezeket azonban a BRSE hatalmas csatában hárította, így szépített (30-28, 1-2).

A negyedik etapot koncentráltabban kezdték a hazaiak, Drpa ásza után már másodszor kellett időt kérnünk (10-3). Visszajött Király-Tálas, míg Boyko átlóként kapott lehetőséget, a különbség azonban kisvártatva tíz pont fölé duzzadt (14-3). A folytatás sem hozott érdemi változást, így hamarosan készülhettünk a záró etapra (25-12, 2-2).

A rövidítésre rendeztük a sorokat és újfent pontosabb játékkal rukkoltunk elő, aminek hárompontos vezetés volt az eredménye (3-6). A térfélcserénél is ennyi volt a fórunk, Takács, Kump és Zernovic jó támadásainak köszönhetően pedig végül a meccs megnyerését is ünnepelhettük (10-15, 2-3).

Folytatás vasárnap 19 órakor egy újabb rangadón, a bajnokságban a címvédő Fatum-Nyíregyháza otthonában, míg az MK fináléját március 12-én, 18 órakor rendezik az Érd Arénában.

———————————————————————————————————-
MVM MAGYAR KUPA, ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Swietelsky-Békéscsaba – Vasas Óbuda 2-3 (-24, -20, 28, 12, -10)
Békéscsaba, 500
néző. Vezette: Tillmann, Árpás

BRSE: Glemboczki 5, Zólyomi 10, Drpa 34, Klisura 18, Strunjak 5, Kornyienko 5. Csere: Molcsányi (liberó), Pekárik 8, Karhu 3. Vezetőedző: Tóth Gábor
Vasas: Boyko 9, Kalicanin 2, Bannister 12, Török 7, Abdulazimova 4, Király-Tálas 1. Csere: Bamba, Juhár (liberók), Papp O. 2, Fábián, Vezsenyi 9, Zernovic 8, Takács D. 11, Kump 6. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos

EDZŐI ÉRTÉKELÉS
Tóth Gábor:
– Az első szettet kiengedtük a kezünkből, ami alapvetően rányomta a bélyegét a találkozóra. 19:17-nél két rossz döntés volt a támadó kiválasztását illetően. Utána pedig, egyszerűen ennyi nyitásrontással nem lehet mérkőzést nyerni, főleg nem kupadöntőbe jutni.

Giannis Athanasopoulos: – Az első játszma volt a kulcs, mert hiába voltunk többpontos hátrányban, egyetlen pillanatra sem adták fel a lányok, így sikerült a magunk javára fordítani a játékrészt. A második szettben ettől felszabadultabban tudtunk röplabdázni, utána pedig azoknak is adtam lehetőséget egy ilyen remek ellenféllel szemben, akik kevesebbet játszanak. A negyedik szettet leszámítva őket is dicséret illeti, hiszen megnyertük a mérkőzést. Dolgozunk tovább.

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató