Szettet raboltunk az Alba Blajtól

Akárcsak két éve, most is szettet raboltunk a román kirakatcsapattól.

Csapatunk szerda este a Sterbinszky Amália Sportcsarnokban a negyedik sorozatban, a CEV Kupában is bemutatkozott.

Az ellenfél a jó ismerős román Alba Blaj volt, mellyel két idénnyel ezelőtt a Bajnokok Ligája főtábláján is találkoztunk. Akkor Érden 3-1-re, idegenben 3-0-ra kaptunk ki. A román élcsapat kerete ezúttal is tömve volt szerb játékosokkal – köztük nem egy Európa-bajnokkal, vagy éppen olimpiai bronzérmessel -, mellettük bolgár, orosz és bosnyák légióst is foglalkoztattak.

Giannis Athanasopoulos vezetőedző együttesébe visszatért Török Kata, igaz, a négyes ütő egyelőre csak liberófeladatokat látott el, a sérült Juhár Dalmát pótolva.

A görög szakember kezdőcsapatát Király-Tálas Zsuzsanna, Mária Zernovic, Yuliya Boyko, Kalicanin Sanja, Ayshan Abdulazimova és Alexandra Malloy alkotta, a liberó Török és Stankovics Alinda volt felváltva.

Bár az első négy labdamenetből hármat mi nyertünk, a románok sorozatban hat pontot szereztek és fordítottak, elsősorban annak köszönhetően, mert a jó mezőnymunkánk ellenére képtelenek voltunk „megölni” a labdákat (3-7). Zernovic támadása, majd Malloy blokkja után a románokat irányító szerb Stevan Ljubicic is kikérte első idejét (10-11), de Boyko ászával így is egalizáltunk. Egy potyalabda-bejátszást elrontottunk, a románok pedig azonnal büntettek és ismét hárommal elhúztak. Athanasopoulos második játékmegszakítását (14-18) követően nem jött újabb fordulat, a Blaj könnyedén szerezte meg a vezetést (15-25, 0-1).

A második felvonást is jól kezdtük (6-3), Kalicanin egymás utáni pontjait követően Ljubicic magához rendelte tanítványait (10-7). Kisebb megingásokkal, de tartottuk a különbséget (15-11), ám a vendégek újabb időkérése után Athanasopoulosnak is mondandója akadt, mert csapata elvesztette a mérkőzés fonalát (15-14). Edzőnk kettős cseréje ellenére fordított a Blaj (16-18), de 19-18-nál újra mi vezettünk. Elrontottunk egy nyitást, majd egy fogadást is, a következő labdamenet pedig nagy szerencsével lett a riválisé (19-21). Kalicanin ászával, majd Malloy támadásával még kétszer kiegyenlítettünk, de 23-23-nál utóbbi hosszúra szálló nyitása megpecsételte a sorsunkat (23-25, 0-2).

A harmadik szettet is jól kezdtük, támadásban is feljavultunk, valamint a blokkunk és a nyitásaink is keményebbek voltak, így Ljubicic 10-4-nél már másodszor szakította meg a mérkőzést. Továbbra is lendületben maradtunk, de 12-4 után egymás után hármat hibáztunk, így zárkózott a Blaj. Négy-ötpontos előnyünket tartottuk, mert ezúttal mindig volt valaki, aki a legnehezebb pillanatokban tolta csapatunk szekerét (18-14). A hajrára megnyugtató maradt a fórunk és jó játékkal szépítettünk (25-17, 1-2).

A negyedik felvonás eleje szorosan alakult, de nem volt biztató, hogy ismét többet rontottunk, mint kellett volna. Játékosaink megosztoztak a pontokon, de a románoknál sem volt egy kiemelkedő teljesítmény: mindkét együttesnél minden röplabdázó igyekezett kivenni a részét a közösből (12-12). Kétpontos előnyünk után két román blokk és egy önhibánk következett, így újfent a vendégek vezettek (15-16). A hajrára szemmel láthatóan elfáradtunk, főleg fejben, így a románok négy játszmában felül kerekedtek csapatunkon (19-25, 1-3).

Folytatás szombat este hatkor, amikor Újpestre látogatunk az Extraliga hatodik körében. A mérkőzés 18 órakor kezdődik.

——————————————————————————————————————————

CEV Kupa, 1. forduló, 1. mérkőzés
Vasas Óbuda – CSM Volei Alba Blaj (román) 1-3 (-15, -23, 17, -19)
Sterbinszky Amália Sportcsarnok, 200
néző. Vezette: Sabroso Moratilla (spanyol), Hoger (szlovák)

Vasas: Boyko 11, Kalicanin 4, Malloy 10, Zernovic 12, Abdulazimova 18, Király-Tálas 7. Csere: Török, Stankovics (liberók), Vezsenyi, Fábián, Papp O. 1, Takács D. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos

Blaj: Mirkovic 2, Dimitrova 9, Kocic 10, Russu 21, Strantzali 14, Ninkovic 14. Csere: Ivkovic, Ispas (liberók), Miclaus, Artin 2, Cirkovic 1, Axinte. Vezetőedző: Stevan Ljubicic

EDZŐI ÉRTÉKELÉS

Giannis Athanasopoulos: – A második szettet is megnyerhettük volna, éppen ezért vegyesek az érzéseim. A csapat küzdőszellemével elégedett vagyok, már csak azért is, mert Stankovics Alinda 17 évesen állt helyt, Török Kata pedig sérülés után visszatérve egy számára szokatlan pozícióban játszott. Az első két szettben a támadási hatékonyságunk nem volt megfelelő, ezt követően váltottunk és ettől feljavult a játékunk. Megvoltak a lehetőségeink, de nem mindig tudtunk élni velük. Ahhoz, hogy egy ilyen csapatot legyőzzünk, mentálisan az első labdamenettől az utolsóig erősnek kell lennünk. Romániában, ha tudunk jobban játszani, képesek lehetünk a meglepetésre.

Stevan Ljubicic: – Ilyen kiélezett mérkőzésre számítottam, mint amit kaptam, noha bíztam abban, hogy nem kerülünk olyan nehéz helyzetbe, mint a második és a harmadik játszmában. A Vasas az első szett után megmutatta, mit tud, változtattak a nyitásaik irányán és a labdák elosztásán, játékosai bátran támadtak, ezekkel alaposan meggyűlt a bajunk. Büszke vagyok a csapatomra, hogy kilábalt a gödörből, újra megtalálták a ritmust és végül megnyerték a meccset. Ezen az úton kell továbbra is járnunk.

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató