Király-Tálas Zsuzsanna hat év után újra a Vasasban!

A 121-szeres magyar válogatott feladó ismét piros-kékbe öltözik.

Hat év nagy idő mindenki életében. Így van ezzel Király-Tálas Zsuzsanna is, akivel – amint az a férjezett nevéből is látszik – sok minden történt, mióta legutóbb a Vasasért küzdött.

"Ha röviden kéne összefoglalni az eltelt időszakot, azt mondanám, változatos volt" – kezdte honlapunknak visszatérő feladónk. – Amikor eljöttem a Vasasból, kiforratlan, de képzett játékos voltam, Békéscsabán Sasa Nedeljkovic kezei alatt lettem az, aki tulajdonképp ma is vagyok, néhány év extra rutinnal. Ezt azért hangsúlyozom, mert annak ellenére, hogy régóta szem előtt vagyok, nem tartom magam idős játékosnak. Kipróbáltam a légióséletet is, ez régi álmom volt, megtanultam egyedül lenni, kezelni a kudarcot és a sikert is. Ezt kicsi stagnálás követte, majd az utolsó két idény Kaposváron megint nagyon jó volt, folyamatosan javuló eredményekkel. Mindehhez az elmúlt években olyan párkapcsolat is társult az életemben, amely megadta a háttérben a kellő stabilitást. Férjem, Patrik rengeteget támogat és támogatott, mellette tényleg csak a röplabdára kellett figyelnem, ez pedig nagyon sokat számított.”

Amikor arról kérdeztük Zsuzsit, milyen érzések kavarogtak benne, amikor aláírta szerződését a Vasashoz, kiemelte, hogy az első gondolata az volt, milyen körülmények között ment el innen.

"Akkor még más szisztéma, más vezetők voltak, egy teljesen más csapatot hagytam itt. Örülök, hogy sikerült úgy távoznom, hogy most mindenki szívesen fogad, legalábbis a visszajelzésekből ezt érzem. Ez azt mutatja, hogy én is jól csináltam valamit, illetve a klub szlogenje, a Vasas-család is igaz. Ez az első ittlétemkor is érezhető volt, és most is az lesz. Örülök, hogy ismét a részese, tagja lehetek majd ennek” – fogalmazott a 27 éves röplabdázó.

Azzal kapcsolatban, mi volt most vonzó a Vasas ajánlatában, elmondta, Kuba érkezése óta vonzó a klub és az a szisztéma, az a háttér, ami kiépült. Számára fontos, hogy egy együttes a külföldi játékosok szerződtetése mellett figyelmet fordítson a magyarokra és a saját nevelésű fiatalokra is, ebben pedig a Vasas azóta, hogy Sarlós Márton és Jámbor János átvette a szakosztályt, egyre inkább az élen jár.

"Korábban megesett, hogy olyan légiósokat szerződtettek, akik aztán nem hozták az elvárt szintet. Ez jelentősen megváltozott, a magyar játékosok mellett minőségi külföldi játékosoknak, illetve szakembereknek is vonzó név lett a Vasas, amely azt gondolom, ennek az útnak a közepén jár. Van még hova fejlődni, de örülök, hogy Giannis, Marci és Jámbor úr is úgy gondolta, ennek a fejlődésnek a tagja, mozgatórugója lehetek” – mondta Király-Tálas.

A feladó elégedett azzal, ahogy a karrierje alakult, minden korábbi klubjában megkapta azt, amiért oda szerződött. Békéscsabán két év alatt gyakorlatilag nem ismerték a kudarcot, és bár utána ezzel is többször kellett szembesülnie, ez az élsportban teljesen normális.

"Nem lehet úgy előre jutni, ha időnként nem húznak vissza. Sokszor mélyre kell menned, hogy aztán újra el tudj rugaszkodni. Ha mindig mindent megnyertem volna, valószínűleg nem Magyarországon játszanék, hanem valamelyik topbajnokságban. És ezt nem rossz dologként mondom, mert imádok itthon játszani. Megpróbáltam a külföldet is, de aztán az élet úgy hozta, hogy inkább hazajöttem, mert itt volt a párom. A magyarországi karrier mellett döntöttem,  a célom, hogy amíg tudok, segítsek a magyar röplabdának, mert az is sokat adott nekem” – mondta Zsuzsi.

A magyar válogatottal kapcsolatban – melynek immáron több, mint tíz éve tagja – kiemelte, most, hogy nem volt ott az Európa-ligában, nagyon furcsa volt a lányokat csak otthonról nézni.

"Láttam a fiatalokat, és amikor nemrégiben Liliom Ritánál voltam, megkérdeztem tőle, hogy amikor ők voltak a +nagyok+, akkor mi is ilyenek voltunk-e, mint a mostani fiatalok. Kérdeztem, hogy csinálták, hogy bírtak velünk. Furcsa ez az egész, nehéz felfogni, hogy ennyi év elrepült, és ami egykor ő, vagy Horváth Dóra volt, azok most mi vagyunk Pallag Ágival, Szakmáry Grétivel. Nekünk nem lehet gyenge napunk, nem remeghet meg a kezünk, ugyanakkor nagyon jó magunk körül látni a fiatalabbakat, mert magunkra emlékeztetnek. Van olyan, aki ennyi idősen már abbahagyta a játékot, én erre még nem is gondolok” – mondta régi-új feladónk.

És hogy mit vár a következő idénytől? Elsősorban kemény munkát.

"Beszéltem többször is Giannisszal, szimpatikus, de karakán, keménykezű edzőnek tűnik, akinek fiatalsága ellenére is konkrét elképzelése van arról, milyen játékot kíván játszatni a csapatával. Most, ahogy néztem a cseh-magyar mérkőzéseket, az időkéréseknél egyértelműen látszott a határozottság. Remélem, hamar sikerül majd akklimatizálódnom a játékrendszeréhez, érzelmes, szenvedélyes, igazi déli vérmérsékletű trénernek tűnik, szóval biztos lesz kiabálás is bőven. De ezt nem bánom, nemcsak nekem és a Vasasnak, hanem az egész magyar röplabdázásnak jót fog tenni egy új habitusú edző” – zárta Király-Tálas Zsuzsanna, aki 8-as mezben játszik majd a következő idényben.

——————————————————————————————————————–

NÉVJEGY

Név: Király-Tálas Zsuzsanna
Születési hely, idő: Székesfehérvár, 1993.07.09.
Poszt: feladó
Válogatottság: 121x
Klubjai: MÁV Előre (-2011), BSE (2011-12), Vasas Óbuda (2012-15), Békéscsabai RSE (2015-17), Trefl Proxima Kraków (lengyel, 2017-18), Békéscsabai RSE (2018-19), 1.MCM-Diamant Kaposvár (2019-21), Vasas Óbuda (2021-)
Legnagyobb sikerei: 3x magyar bajnok (2013, 2016, 2017), 5x Magyar Kupa-győztes (2013, 2014, 2015, 2016, 2017), Közép-európai Liga-győztes (2017), CEV Kupa-elődöntős (2019), Challenge Kupa-elődöntős (2021)
Legnagyobb sikerei a válogatottal: Európa-liga-győztes (2015), Európa-liga-ezüstérmes (2018), 3x Európa-bajnoki résztvevő (2015, 2017, 2019)

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató