Giannis Athanasopoulos a Vasas új edzője

Tapasztalt görög szakember vezeti a következő három évben a Vasas Óbudát.

Giannis Athanasopoulos (magyar átiratban Jannisz Atanaszopulosz) személyében ősztől német bajnok, Német Kupa-győztes, kétszeres Bajnokok Ligája-negyeddöntős vezetőedzője lesz csapatunknak. A szakemberrel hároméves szerződést kötött Sarlós Márton, a Vasas Röplabda Kft. ügyvezetője, a kontraktus pedig – kölcsönös elégedettség esetén – további egyéves opciót is tartalmaz.

Athanasopoulos számára nem teljesen ismeretlen sem klubunk, sem a magyar röplabda, hiszen Stuttgartban – ahol legnagyobb sikereit elérte – évekig a játékosa volt Sándor Renáta, emellett a két stáb is jó kapcsolatot ápolt egymással.

A görög edzőnek rendkívül széles rálátása van a világ röplabdasportjára, szinte minden játékost ismer, ez pedig nagy segítséget jelent majd a következő szezonok játékoskeretének összeállítása során.

"Az elmúlt években a Vasas is felkerült az európai röplabdatérképre, de Renáta miatt amúgy sem volt teljesen ismeretlen a klub, illetve az itt dolgozók. Amikor a csapat a BL-főtáblán szerepelt, többször is nagyszerű teljesítményt nyújtott” – mondta honlapunknak Giannis, aki a cseh válogatott szövetségi kapitányaként jelenleg Prostejovban edzőtáborozik a nemzeti csapattal.

"Amikor Márton felhívott, hogy edzőt keres és érdekelne-e engem a lehetőség, két napra Budapestre utaztam, hogy megnézzem a körülményeket, illetve személyesen is találkozzak vele, valamint Jámbor Jánossal. Sokat beszélgettünk, és ugyanazt a tüzet láttam mindkettőjük szemében, amit a sajátomban is szoktam, onnantól kezdve pedig nem is igazán volt kérdés, hogyan fogok dönteni” – mondta a megegyezés kapcsán Athanasopoulos.

Álláspontja szerint a Vasasban és a magyar röplabdában sok potenciál van, ő pedig örömmel próbál meg segíteni a következő években abban, hogy a klub befussa azt a pályát, amit a vezetőség és a tulajdonos eltervezett.

A 42 éves tréner edzői pályafutása 2011-ben, hazája kirakatcsapatánál, a görög Olympiakosznál kezdődött, ahol statisztikusi és másodedzői feladatokat látott el. Innen került Prostejovba, ahol szlovén felesége épp játszott, ezt három év stuttgarti másodedzőség követte, mielőtt a 2017/18-as idényre kinevezték vezetőedzőnek. Emellett 2019 óta a cseh női válogatottat is irányítja.

"Nyilván ezekből Stuttgart az egyik legfontosabb időszaka az életemnek, és bár nem úgy váltunk el, ahogy azt szerettem volna, emberileg és szakmailag is rengeteget tanultam, a klubbal együtt én is sokat fejlődtem és léptem előre. Szerettem ott dolgozni” – mondta előző állomáshelyéről Giannis. A szakembernek az előző idény közben távozott a jelenleg bajnoki döntőt vívó együttestől.

"A legnagyobb élmény egyértelműen a bajnoki címet hozó szezonunk volt, amikor a döntő ötödik meccsén, teljes telt ház előtt öt szettben tudtuk legyőzni a Schwerint. A német bajnokságot megnyerni nagyon nehéz, így azt az aranyérmet értékesebbnek is tartom, mint a két BL-negyeddöntős szereplést, hozzátéve, hogy utóbbi is fantasztikus siker volt a klub életében” – fogalmazott az edző.

A játékfilozófiájával kapcsolatban kijelentette, nála a kommunikáció a legfontosabb, mert az mindennek az alapja. Kiemelte, származásából adódóan heves vérmérsékletű, de nagyon nyitott és kommunikatív is, csapatainak és játékosainak minden labdáért meg kell harcolniuk, nemcsak a mérkőzéseken, de az edzéseken is.

"Hiába van egy-két kiemelkedő tudású röplabdázód, ha nem tudod őket egységgé formálni. Nagy figyelmet fordítok a megfelelő csapatszellem kialakítására, mert hiszek abban, hogy együtt bármit el tudunk érni. Az első edzéstől kezdve azon leszek, hogy ezt a nézetet a lányokba tápláljam, mert ez lesz az alapja közös munkának” – ecsetelte új vezetőedzőnk.

A játékoskeret kialakításánál éppen ezért a röplabdatudás mellett a sportolók karakterének ismerete is kiemelt figyelmet kap nála, így aztán igyekszik rengeteg információt begyűjteni minden kiszemeltről. A magyar ligával kapcsolatban elmondta, sok mérkőzést megnézett az idei szezonból, így tudja, jó csapatokkal kell majd felvennie a versenyt a Vasasnak.

"Igyekszünk olyan együttest építeni, amely harcban lehet a legfényesebb medálokért. Az biztos, hogy érzelemdúsak lesznek nemcsak a mérkőzések, de az edzések is. A röplabda nyelve a világ minden táján ugyanaz, de nyilván idő kell majd, amíg kialakul a megfelelő emberi- és munkakapcsolat köztem és a játékosok között – tette hozzá Athanasopoulos, megemlítve, a mindennapokban elsősorban a tanulás motiválja. – Folyamatosan fejlődök én is, egyre többet tudok a játékosokról, a karakterekről, az emberekről, a célom az lesz, hogy a lehető legjobb röplabdát játsszuk.”

Giannis a pályán kívül is sokat foglalkozik a röplabdával, mint azt nevetve mesélte, olykor az éjszaka közepén is támadnak olyan gondolatai, amiket később fel tud használni. Amikor azonban épp el tud szakadni szeretett sportágától, a feleségével és a kisfiával töltött időn kívül szeret éttermekbe járni, egy pohár jó száraz fehérbort meginni egy prosciutto pizza mellé, élvezni a társaságot, amelynek személyiségéből adódóan általában ő az egyik középpontja.

Új vezetőedzőnk – aki körül a stáb egy része is kicserélődik, de erről majd később – a cseh válogatott sikeres Európa-bajnoki kvalifikációja esetén a kontinenstorna után csatlakozik a Vasas Óbuda felkészüléséhez.


DICSÉRŐ SZAVAK

Sándor Renáta, aki összesen öt évet dolgozott új vezetőedzőnkkel, honlapunknak elmondta, nagyon szerette Stuttgartban Giannis edzéseit, amelyek változatosak voltak, és amelyekből ő is nagyon sokat tanult.

"Van helye nála a poénnak is, de mindenki tudja, hol a határ. Minden részletre odafigyel, a röplabda a szenvedélye, így nagyon fontos számára a precizitás. Biztos vagyok abban, hogy a Vasasnál is remek munkát fog végezni” – mondta a 98-szoros válogatott játékos.


NÉVJEGY
Név:
Giannis Athanasopoulos (Jannisz Atanaszopulosz)
Születési hely, idő: Athén, 1978.08.24.
Állampolgárság: görög
Csapatai: Olympiakosz (másodedző, 2011-2013), Allianz MTV Stuttgart (másodedző 2014-2017, vezetőedző 2017-2020), Vasas Óbuda (2021-), cseh válogatott (2019-)
Legnagyobb sikerei: német bajnok (2019), Német Kupa-győztes (2015, 2017), görög bajnok (2013), Görög Kupa-győztes (2012, 2013), német Szuperkupa-győztes (2017), Európa-liga győztes (2019), CEV Kupa-bronzérmes (2018), Bajnokok Ligája-negyeddöntős (2019, 2020)

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató