Nálunk az előny!

Meccslabdákat hárítva szereztük meg az előnyt a negyeddöntőben.

Csütörtök este az Extraliga negyeddöntőjének első mérkőzésén az UTE csapatát fogadtuk a Folyondár utcában.

Az alapszakaszban Újpesten öt mérkőzéslabdát hárítva, 0-2-ről fordítva nyertünk 3-2-re, a hazai visszavágó azonban szörnyen sikerült, ugyanis 3-0-ra győztek a lila-fehérek.

Jakub Głuszak vezetőedző együtteséből Ambrosio Melani és Sanja Kalicanin mellett ezúttal az egyaránt kontaktszemélynek minősülő, ezért elkülönített Windisch Kinga és Mária Zernovic is hiányzott, így mindössze 11 játékost neveztünk.

Vezetőedzőnk a kezdőhatosba ennek megfelelően Aikaterina Giotát, Ema Strunjakot, Török Katát, Takács Dorotit, Sila Caliskant és Sanja Popovic-Gammát nevezte, a liberó pedig Juhár Dalma volt.

Remekül kezdtük az összecsapást, Takács, Török és Gamma is eredményes volt, így Horváth András, a vendégek mestere 7-4-nél időt kért. Csapata Petra Kojdova remek nyitásaival pillanatok alatt fordított (7-9), és mivel rengeteget hibáztunk megint – a nyitásfogadásunk különösen nem ütötte meg a kívánt szintet –, az UTE növelte előnyét (12-16). Głuszak második időkérése sem javított a helyzetünkön, a lila-fehérek magabiztosan nyerték meg az első szettet (20-25, 0-1).

A második etapot is jól kezdtük, Giota több akciót is pontot érően fejezett be, de ütőink is jól röplabdáztak ebben a periódusban (9-4). Ezúttal az újpestiek nyitásfogadása nem működött, Takács két ászt szervált egymás után, Horváth időkérései mellett cserével is próbálkozott, de együttese tízpontos hátrányba került (15-5). Sok izgulnivalónk nem volt, könnyedén egalizáltunk (25-13, 1-1).

Jól kezdtünk a harmadik felvonásban, Mezőffy Zsolt néhány erősen vitatható ítélete után többeknél elszakadt a cérna, Głuszak pedig piros lapot kapott (8-10). Ugyan egalizáltunk, mégis Głuszak volt az, aki előbb időt kért, mert hárommal megléptek a vendégek (12-15). Egy szélesre szálló támadásunk után ismét ő állította meg a mérkőzést (13-17), majd két labdamenettel később pályára küldte Fábián Fannyt, mert tovább nőtt az UTE fórja. Érkezett Mihály Dorka is, ám a szett alakulását ez sem befolyásolta, a vendégek a játékrész derekán kialakított előnyükkel jól gazdálkodva előbb érték el a 25 pontot (17-25, 1-2).

A negyedik szettre Caliskan visszajött, Mihály azonban maradt, előbbi ászával hamar hárompontos előnyt alakítottunk ki (5-2). Hiába vezettünk négy ponttal, mert utána egymás után hármat hibáztunk (10-9), Valentin Carabali támadásaival pedig egyenlítettek a vendégek (14-14). A következő három pontot mi szereztük – az egyik Ema Strunjak negyedik blokkja volt –, Horváth második játékmegszakítása után azonban csapata visszazárkózott, és mivel nálunk két magasra felpattanó labda is érintetlenül esett le, Głuszak is magához rendelte tanítványait (19-19). Döntetlenről indult a hallatlan izgalmakat hozó végjáték: három mérkőzéslabdát hárítottunk, mielőtt a majdnem minden labdát megkapó Sanja Gamma hetedik (!) szettlabdánkat beütötte (34-32, 2-2).

A rövidített játszma ott folytatódott, ahol az előző abbamaradt, fej fej mellett haladt a két csapat, egy teljesen megmagyarázhatatlan játékvezetői ítélet után, a térfélcserénél volt először kettő az együttesek között (6-8). Kiss Gréta nyitássorozata alatt Giota két sáncával megfordítottuk az állás (9-8), Takács is eredményes volt, de kisvártatva egalizáltak a lila-fehérek (10-10). Újabb ötpontos hirtelenhalál vette kezdetét, Takács újabb két jó támadással köszönt be (13-10), az előnyünket pedig megőriztük a végéig, így heroikus csatában előnyt harcoltunk ki (15-11, 3-2).

A negyeddöntő második mérkőzését jövő pénteken vívjuk Újpesten, a párharc az egyik fél harmadik győzelméig tart.

EXTRALIGA, NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Vasas Óbuda – UTE 3-2 (-20, 13, -17, 32, 11)
Folyondár utca
, zárt kapu. Vezette: Mezőffy, Varjasi

Vasas: Török 12, Strunjak 10, Caliskan 6, Takács D. 16, Giota 11, Popovic-Gamma 38. Csere: Juhár, Mihály (liberók), Kiss G., Fábián. Vezetőedző: Jakub Głuszak

UTE: Racskovszka 13, Bezsandolszka 11, Petőváry 8,  Kojdova 27, Carabali 15, Bagyinka 2. Csere: Karabaseva (liberó), Németh H., Boros. Vezetőedző: Horváth András

EDZŐI ÉRTÉKELÉS

Jakub Głuszak: – Azt vártuk, hogy a rájátszás első mérkőzése ilyen lesz, sok kritikus pillanattal mindkét oldalon. Összességében elégedett vagyok, és nemcsak azért, mert nyertünk, hanem mert jó színvonalon röplabdáztunk és száz százalékot adtunk ki magunkból. Ez ugyanakkor még csak az első meccs volt, készülünk tovább, mert tudjuk, hogy a következők egyre nehezebbek lesznek.

Horváth András: – Ilyen meccsre, ekkora nagy csatára számítottunk, nem véletlenül végzett az alapszakaszban egymáshoz ilyen közel a két csapat. Az első játszma végére úgy éreztem, túlpörögtünk, ebből adódott, hogy a másodikra visszaestünk, és akkor szerencsénk sem volt. Ezt követően újra visszajöttünk és a negyedik játszma végén a kezünkben volt a lehetőség arra is, hogy befejezzük a mérkőzést. Partiban tudunk lenni a Vasassal, remélem, még sokáig el fog tartani a párharc.

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató