Idén lemaradunk a kupaelődöntőről

Bár óriásit küzdöttünk, a Kaposvár jutott elődöntőbe az MK-ban.

Kedd este a Magyar Kupa negyeddöntőjének visszavágóján az 1. MCM-Diamant Kaposvár csapatát fogadtuk a Folyondár utcában.

A párharc első összecsapásán, Kaposváron 3-1-es somogyi siker született, ami azt jelentette, hogy a sorozat címvédőjeként csak aranyszettel juthattunk elődöntőbe. Ennek kiharcolásához azonban előbb 3-0-ra vagy 3-1-re kellett győznünk.

Jakub Głuszak vezetőedző együtteséből Ambrosio Melani mellett továbbra is hiányzott Sanja Kalicanin, azonban mindketten a lelátóról szurkoltak csapattársainknak.

Vezetőedzőnk a kezdőhatosba Aikaterina Giotát, Ema Strunjakot, Török Katát, Mária Zernovicot, Fábián Fannyt és Sanja Popovic-Gammát nevezte, a liberó pedig Juhár Dalma volt.

Szorosan indult a mérkőzés, de a Kaposvár volt az, amelyik először vezetett három ponttal (6-9). Popovic-Gamma támadásával gyorsan egyenlítettünk (10-10), de a vezetést nem sikerült átvennünk, az továbbra is a somogyiaknál maradt. Magas színvonalon röplabdázott mindkét csapat, a mi esetünkben ezt különösen üdítő volt látni az elmúlt hetek teljesítménye után (16-16). Głuszaknak kellett hamarabb időt kérnie (17-19), majd két ponttal később ismét (17-21). A következő két labdamenetet mi nyertük, de ezzel ellőttük minden puskaporunkat (20-25, 0-1).

Rosszul kezdtük a második szettet (1-4), és hamarosan egy pontra visszakapaszkodtunk, nem sokkal később lengyel vezetőedzőnknek kellett szünetet elrendelnie (7-11). A játszma elején összeszedett hátrányt nem tudtuk ledolgozni, így a Kaposvár annak ellenére is egyre közelebb került a továbbjutáshoz, hogy egyáltalán nem nyújtottunk rossz teljesítményt (11-15). Głuszak ismét időt kért (13-17), a túloldalon Karcsenkóval nem bírtunk: 11 pontnál járt ekkor már a somogyiak téli szerzeménye. Gamma nyitásaival mínusz négyről visszajöttünk (19-19), majd az egyébként remekül osztogató Fábián – akinek korábban mindent kiütöttek a kezéről – előbb a vendégek oldaláról kanalazott vissza egy labdát, majd kiosztott egy hatalmas blokkot (22-20). Egalizált a Diamant, Strunjak sáncolt, majd Zernovic befejezte a játékrészt (25-22, 1-1).

A harmadik felvonás első harmadában mi vezettünk, köszönhetően Zernovic bombáinak, illetve a korábbinál sokkal intenzívebb – és jobb – centerjátékunknak (8-7). Ezúttal a vendégeket irányító Sasa Nedeljkovicnak kellett előbb magához rendelnie tanítványait (12-9), majd egy labdamenettel később Szűcs Kinga helyére Tatjana Maticot küldte be. A négypontos előnyünk két remek Király-Tálas Zsuzsanna nyitást követően másodpercek alatt elolvadt, de Török ásza visszaállította a differenciát (17-13). Nagy volt a csata, egy, a sáncunkról balszerencsésen kipattanó labda után Głuszak kért időt, de így is egyenlítettek a somogyiak, majd a vezetést is átvették (19-20). Gamma és Török támadásaival fordítottunk és behúztuk ezt a szettet is (25-21, 2-1).

Remekül rajtoltunk a negyedik etapban (4-1), Nedeljkovic hamar visszaküldte Szűcsöt és időt is kért. Több ítéletet is reklamáltak a vezetőedzők mindkét oldalon, de a vendégek voltak idegesebbek (10-5). Głuszak révén nemsokára megvolt a szett harmadik játékmegszakítása is (11-8), sorozatban szerzett három pontunkkal pedig megint megnyugtatónak tűnő előnyt építettünk ki (14-8). A végjátékot két somogyi pont és egy újabb Głuszak időkérés vezette fel (18-14), a vendégek pedig – kihasználva hibáinkat – mínusz egyre visszajöttek (19-18). Ennyi volt azonban a somogyiaknak, jöhetett az aranyjátszma (25-22, 3-1).

A rövidített felvonást szörnyen kezdtük (1-4), és bár Zernovic pontjaival még a térfélcsere előtt egyenlítettünk (6-6), ott kettővel mentek a kaposváriak. Volt labdánk az egyenlítéshez, de megint Głuszaknak kellett jeleznie (7-10). Négyre hízott a különbség, 12-13-nál azonban megint egyenlíthettünk volna – ez nem sikerült, a Kaposvár pedig bejutott a négy közé (12-15).

Bajnoki címvédő csapatunk következő mérkőzése már a bajnoki negyeddöntő, azaz a rájátszás első köre lesz. Itt az UTE csapata „maradt” nekünk, az első mérkőzést február 18-án, csütörtökön 18 órától vívjuk a lila-fehérekkel.

MAGYAR KUPA, NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Vasas Óbuda – 1. MCM-Diamant Kaposvár 3-1 (-20, 22, 21, 22) – aranyjátszma: 12-15
Folyondár utca
, zárt kapu. Vezette: Horváth M., Tillmann

Vasas: Zernovic 17, Giota 11, Popovic-Gamma 26, Török 17, Strunjak 7, Fábián 4. Csere: Juhár (liberó), Kiss G. Vezetőedző: Jakub Głuszak

Kaposvár: Király-Tálas 3, Szűcs K . 11, Bodovics 1, Helic 28, Klisura 9, Karcsenko 17. Csere: Szpin, Hegyi (liberók), Kump 2, Matic 5, Szedmák 1, Kalmár. Vezetőedző: Sasa Nedeljkovic

EDZŐI ÉRTÉKELÉS

Jakub Głuszak: – Elégedettnek kell lennünk, mert ahhoz képest, hogy milyen messze voltunk az aranyszett-től, ki tudtuk harcolni. Ott talán egy kicsit több szerencse és egy picivel jobb játék kellett volna. Küzdöttünk, jól játszottunk, remélem, a folytatásban is így fogunk egymásért küzdeni. Gratulálok a Kaposvárnak a továbbjutáshoz, de a saját csapatomnak is.

Sasa Nedeljkovic: – A biztosan megnyert első szett után a másodikban 19-15 után a Vasasnak sikerült megtörnie a játékunkat és onnantól kezdve magabiztosan lehozta a meccset. Az aranyjátszmát ugyanakkor végig mi uraltuk, sikerült pluszenergiákra találnunk, így a klub történetében először ott vagyunk a Magyar Kupa legjobb négy csapata között. Jó és színvonalas mérkőzést játszottunk, csak a szurkolókat hiányolom a szezon eleje óta, ők még adtak volna egy plusz adrenalint a találkozónak. Mindkét csapatnak gratulálok én is.

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató