BL-bronzérmes feladóval folytatjuk

Sila Çalışkan személyében egy, eddig a világ egyik legerősebb bajnokságában edződő játékossal erősödtünk

Jennifer Nogueras távozását követően csapatunk vezetőségének új feladó után kellett néznie, a nemzetközi transzferpiac pedig kedvezően alakult számunkra: a 24 éves török Sila Çalışkan szabadon igazolhatóvá vált, a Jakub Głuszak vezette szakmai stáb pedig azonnal lecsapott rá.

Újonnan érkező játékosunk fiatal kora ellenére már most tekintélyes rutinnal rendelkezik, hiszen azok után, hogy a világ egyik legjobb klubcsapatában, a Vakifbankban nevelkedett, kétéves kitérő után egy újabb nagycsapatban, a Fenerbahcéban bizonyíthatott hétről hétre.

"A két, Fenerbahcéban töltött tanulóév után a több játéklehetőség miatt szerződtem legutóbbi klubomhoz, az ugyancsak élvonalbeli Çan Gençlik Kale Spor Akademi Kulübü együtteséhez. Ugyan nekem személy szerint elég jó szezonom volt eddig, a csapat valahogy nem állt össze. A rájátszásba kerülés volt a kitűzött célunk, de fontos pillanatokban rendre alulteljesítettünk” – mondta eddigi együtteséről, a 16 csapatos bajnokságban a 13. pozíciót elfoglaló Genclikről Çalışkan.

Feladónk játékban van, hiszen az ünnepek alatt két mérkőzést is játszott: december 27-én 3-2-es, három nappal később 3-0-s győzelmet aratott együttesével.

"Azzal a céllal hagytam el a Fenerbahcét, hogy megmutassam magam más csapatoknak is. Éppen ezért is vagyok különösen izgatott, hogy pályafutásom során először külföldön játszhatok, megismerhetek egy másik országot és kultúrát. Az elmúlt napokban már ismerkedtem Budapesttel, megnéztem a Vasas öt-hat mérkőzését is és tetszett, amit láttam. A fiatal és a rutinos játékosok jó elegyet alkotnak, megvan a kellő kommunikáció, remélem, az érkezésemmel tudok új energiákat felszabadítani a lányokban” – tekintett kicsit már előre is Sila.

Új irányítónk meglátása szerint egy feladónak kiemelten fontos, hogy jól olvassa a játékot, lekövesse nemcsak csapattársai, hanem az ellenfelek mozgását is. Magáról úgy fogalmazott, szeret jó értelemben megőrülni a pályán és váratlan megoldásokkal megzavarni az ellenfelet, emellett maximalistának is tartja magát.

"Minden edzésen és minden mérkőzésen száz százalékot fogok nyújtani, ezt megígérhetem a szurkolóknak is. Igaz, tudom, hogy Magyarországon sem látogathatják jelenleg a mérkőzéseket a drukkerek, de remélem, ez a helyzet a szezon végére megváltozik. A korábbi együttesemnél is nagyon hiányoztak a szurkolók, mert szinte mindig pozitív hatással vannak rám, de most ilyen időszakot élünk. Szerencsére engem és a családomat elkerülte a vírus, de tavasszal nagyon aggódtunk, mert sok az idős rokonom. Szinte csak boltba jártam, és minden időmet azzal töltöttem, hogy fizikálisan karban tartsam magam” – emlékezett vissza a tavasszal történtekre.

Hozzátette, nagy csalódásként élte meg, hogy az előző idénynek idő előtt vége lett, mert így hiába tűztek ki célokat maguk elé a Fenerrel, azokat önhibájukon kívül nem tudták elérni. Korábbi klubjáról elmondta, olyan szempontból különleges volt ott játszani, hogy az isztambuli egyesületnek több kiemelt szakosztálya is van, így teljesen mások voltak a mindennapok, mint a csak röplabdára fókuszáló együtteseknél.

"Minden meccset meg kellett nyerni, a szezon végén pedig csak a bajnoki cím volt elfogadható, ezzel a nyomással kellett minden alkalommal pályára lépnünk. Igaz, hogy nem én voltam a kezdőfeladó, de az edzéseken úgy kellett dolgozni, hogy a kezdőhatost megfelelően felkészítsük a soron következő feladatokra. Nagyon büszke vagyok, hogy két évig a világ egyik legjobb szakemberével, a szerb válogatottal világ- és Európa-bajnok Zoran Terziccsel dolgozhattam együtt. Keménykezű edzőt ismertem meg benne, aki edzésen sokszor mérges, ezzel azonban még több munkára sarkall. Ha csinálsz húsz jó dolgot és egy rosszat, ő azt az egyet emeli ki, mert elvárja, hogy legközelebb ne hibázz” – mondta az 54 éves sztáredzőről Sila, aki a Vakifbank neveltjeként pár edzésen belekóstolhatott az ugyancsak világhírű Giovanni Guidetti edzésmunkájába is.

A Vasassal való kapcsolatfelvételről elmesélte, nem volt nehéz meghoznia a döntést a váltásról, mert a klubja más játékosokat is elengedett, ő pedig előbb vagy utóbb mindenképpen szerette volna kipróbálni magát külföldön. Ugyan az ügynöke hívása után morfondírozott azon, vajon kész-e megtenni ezt a lépést, egyelőre nem bánta meg a döntését, ugyanis elmondása szerint a teljes stáb már most nagyon kedves és figyelmes, láthatóan mindent megtesz azért, hogy a lehető legsimább legyen a beilleszkedése.

"Mindent bele fogok adni, biztos vagyok abban, hogy elérjük azokat a célokat, amiket a klub kitűzött maga elé” – zárta szavait új feladónk, aki pályafutása legnagyobb eredményeinek a középiskolai világbajnokság megnyerését, illetve a Török Kupa elődöntőjében két évvel ezelőtt a Vakifbank legyőzését tekinti.

Mindezt úgy, hogy 2019-ben a Bajnokok Ligájában elődöntőt játszhatott…

Új játékosunkról egy rövid videó:

————————————————————————————————–

NÉVJEGY
Név:
Sila Çalışkan
Nemzetiség: török
Születési hely, idő: Isztambul, 1996.12.16.
Poszt: feladó

Korábbi csapatai: Vakifbank (török, -2015), Seramiksan SK (török, 2016-2018), Fenerbahce Opet (2018-2020), Çan Gençlik Kale Spor Akademi Kulübü (2020), Vasas Óbuda (2021)

Legjobb eredményei: Bajnokok Ligája 3. (2019), Török Kupa 2. (2019), török bajnoki bronzérmes (2019)

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató