Challenge Kupa-győztes centert igazoltunk!

Aikaterina Giota személyében rutinos játékossal erősítettünk centerposzton

Pályafutása első külföldi (fél)szezonjára készül Aikaterini Giota, csapatunk újonnan szerződtetett görög válogatott centere.

A 30 éves, önmagát megbízhatónak, szenvedélyesnek és jó csapatembernek tartó röplabdázó az elmúlt 7,5 szezont a sokszoros görög bajnok Olimpiakosz együttesében töltötte, ám a görög bajnokság leállítása miatt új állomáshelyet kellett keresnie magának. Így jött képbe csapatunk, amelynek Ambrosio Melani sajnálatos sérülése miatt kellett új játékost igazolnia.

"Nehéz időszakon vagyok túl, de hálás vagyok, hogy a szezonból hátralévő négy hónapra új otthonra találtam Budapesten a Vasasnál. Alig várom, hogy elkezdjük a közös munkát, hiszek abban, hogy sikeresek leszünk” – mondta honlapunknak még Athénból Giota, aki szombaton érkezik Magyarországra.

A görögországi leállásról elmesélte, november óta kis túlzással minden napja ugyanolyan volt, otthon próbálta formában tartani magát.

"Szörnyű volt ez a bizonytalanság, egyszerre voltam szomorú, mérges és csalódott, hiszen gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra állt le a sportélet, és ezzel az én megszokott mindennapjaim is. Ameddig lehetett, harcoltunk, de nem a kezünkben volt a jövőnk. Végül a csapat nagy része eligazolt Európa valamely más országába” – mondta a Kate becenévre hallgató játékos, aki édesanyja révén orosz felmenőkkel bír.

Az Olimpiakosszal kapcsolatban elmondta, a pireuszi együttesnél minden tökéletes volt, kiválóan érezte magát, emiatt nem is merült fel benne, hogy elszerződjön.

"Minden évnek ugyanazokkal a célokkal vágtunk neki, nagyon szeretek mindenkit, kölcsönösen tiszteljük egymást a vezetőséggel, a szurkolókkal, olyanok voltunk, mint egy család. Minden profi volt, a nemzetközi porondon is elindultunk évről évre, így nem volt okom a váltáson gondolkozni. Az élet most azonban másként hozta” – mondta a center.

A rutinos játékos csapatával 2015-ben már összecsapott a Vasassal, akkor a Challenge Kupában: 2015 decemberében Pireuszban 3-0-s, Budapesten 3-1-es görög siker született. A válogatottal nemrégiben járt a magyar fővárosban, amivel kapcsolatban azt mondta, nagyon tetszett neki Budapest, amely a sok híddal, a Dunával és a 18-19. századi épületekkel szülővárosára, Szentpétervárra emlékeztette.

Giota két egymást követő évben is eljutott az Olimpiakosszal a Challenge Kupa fináléjáig: 2017-ben a 3-2-es hazai győzelem után idegenben 3-0-ra kikaptak a korábbi magyar szövetségi kapitány Jan De Brandt edzette, Horváth Dórát soraiban tudó török Bursától, hogy aztán egy évvel később a hazai 3-2-es vereség után egy idegenbeli 3-1-es győzelemmel visszavágjanak a törököknek. Centerünk mind a két évben kulcsembere volt a pireusziaknak.

"Az első döntő nagy sokként ért mindenkit, új volt és rémisztő, ráadásul nem is játszottunk igazán jól. Egy évvel később már sokkal jobban meg tudtunk birkózni a nyomással, nagyon meg akartuk nyerni a trófeát, fantasztikus érzés volt, hogy sikerült visszavágnunk” – emlékezett vissza az aranyérmet hozó szezonra játékosunk.

A koronavírus-járvány okozta helyzetről elmondta, már Görögországban is nagyon hiányoztak nekik a szurkolók – az Olimpiakoszé az egyik legfanatikusabb tábor –, és bár Magyarországon is mielőbb szeretné majd megismerni a Vasas drukkereit, már annak is örül, ha egyelőre nélkülük is, de játszhatnak.

"Igaz a közhely, hogy a drukkerek sokszor a hetedik játékos a pályán, rengeteg energiát tudnak adni akkor is, amikor vesztésre állsz. Alig várom, hogy ismét nekik is játszhassunk, de azt garantálom, hogy mindent meg fogok tenni a klub sikeréért. A legutóbbi mérkőzést megnéztem az interneten, és furcsálltam, hogy kikapott a Vasas, mert nagyon jól játszott. Tetszett, amit láttam, biztosra veszem, hogy elérjük a kitűzött céljainkat” – tekintett előre Aikaterina, aki az 1-es mezszámot választotta.

"Mela sérülése után felmerült, hogy pótolni kell, mert bár Rieder Evelin szépen helyt állt – amit ezúton is nagyon köszönünk neki -, rá az utánpótlás-csapatában is nagy szükség van. Egy normális szezonban vélhetően három center is elég lenne, azonban a koronavírus miatt ez most túl nagy kockázat lett volna. A görög bajnokság körüli bizonytalan helyzetnek köszönhetően egy igazi klasszisjátékossal tudtunk erősíteni, így pedig nem volt kérdés, hogy ezt meg kell lépnünk. Az Olimpiakosznak ezúton is köszönjük a konstruktív hozzáállást" – mondta Giota szerződtetéséről Sarlós Márton, a Vasas Röplabda Kft. ügyvezetője.

———————————————————————————————-

NÉVJEGY
Név:
Aikaterina Giota
Nemzetiség: görög
Születési hely, idő: Szentpétervár, 1990.06.07.
Poszt: center

Korábbi csapatai: Arisz Tesszaloniki (görög, 2006-2008), Iraklisz Kifiszasz (görög, 2008-2013), Olimpiakosz (görög, 2013-2020)

Legjobb eredményei: Challenge Kupa-győztes (2018), Challenge Kupa-döntős (2017), 7x görög bajnok (2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020), 6x Görög Kupa-győztes (2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019), 6x Görög Szuerpkupa-győztes (2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019), Európa-liga bronzérmes (2015), Mediterrán Játékok ezüstérmes (2018)

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató