Újra a Folyondárban

Csapatunk megkezdte felkészülését a 2020/2021-es szezonra.

Több mint négy hónap telt el azóta, hogy csapatunk vezetősége március 14-én közölte a szomorú hírt a játékosokkal: a koronavírus-járvány miatt a szezon minden bizonnyal véget ért.

Ugyan a magyar szövetség bejelentésére még hetekig várni kellett, légiósaink – ki mikor tudott – hazamentek, a többiek pedig otthon igyekeztek megőrizni az erőnlétüket. A vírushelyzet enyhülésével júniusban az ittlévőknek szerencsére többször is tudott edzést vezényelni Kőnig Gábor, ám a Folyondár utca tárgyalója ma, pénteken telt meg először ismét élettel.

"Örülök, hogy ismét itt lehetünk, hosszú hónapokig vártunk erre, de szerencsére az egészségügyi helyzet lehetővé teszi, hogy időben elkezdjük a felkészülést" – kezdte szezonindító beszédét Jakub Głuszak vezetőedző, aki immár harmadik idényét kezdi a bajnokságban és a Magyar Kupában is címvédő Vasas Óbuda kispadján.

A szakember kiemelte: a magyar bajnokság a járványhelyzet ellenére is erősödött, komoly kihívókkal kell felvennünk a versenyt az újabb aranyérmekért.

"Az európai kupaporondról egyelőre semmit nem tudunk, csak azt, hogy az előző idényhez képest ismét visszatérnek a nagycsapatok a Bajnokok Ligája selejtezőjébe is, így a főtáblára jutás pokoli nehéznek ígérkezik" – mondta már honlapunknak Kuba. Hozzátette, a hazai mezőnyben az előző idényhez hasonlóan most is a Kaposvárral, a Nyíregyházával és a Békéscsabával kell felvennünk elsősorban a versenyt, de az átalakuló UTE és az újonc Balatonfüred is komoly veszélyt jelenthet. Kiemelte ugyanakkor, hogy egyetlen meccset sem szabad továbbra sem félvállról venni, annál ugyanis sokkal erősebb az Extraliga mezőnye.

"A korábbi évekhez képest ezúttal hamarabb kezdjük a felkészülést, hiszen március óta szinte alig érintettek labdát a játékosok. Tíz hetünk van az első mérkőzésig, az első két hétben főleg rávezető, játékos, illetve egyéni képességeket fejlesztő gyakorlatok lesznek előtérben, ezt követi majd a keményebb fizikai munka" – tekintett előre Głuszak.

Megjegyezte, nagyon elégedett az átigazolási időszakkal, véleménye szerint kiváló játékosokat sikerült szerződtetni, és az előttünk álló idényben is egy hajtós, a végsőkig küzdő, az edzéseken rengeteget dolgozó Vasas Óbudát szeretne látni.

"Amennyiben ez így lesz, biztos vagyok benne, hogy most is elérjük céljainkat" – fogalmazott a szakvezető, akinek a munkáját idén már másodedzőként (és erőnléti edzőként) segíti Krystian Pachlinski. Mellettük Töviskes Ákos és Kleczli Csaba alkotja a közvetlen stábot, ami a későbbiekben még bővülhet.

Sarlós Márton, a Vasas Röplabda Kft. ügyvezetője elmondta, a helyzetre tekintettel az első csapatgyűlés előtt minden játékos és stábtag koronavírusteszten esett át, szerencsére ez mindenkinél negatív volt, így elkezdődhetett a közös munka.

"Puerto Ricó-i feladónk, Jennifer Nogueras ennek ellenére egyelőre karanténban van, mert bár minden szükséges dokumentumot leadtunk, a kerületi egészségügyi hatóságtól még nem kaptuk meg a mentesítő határozatot. Bízunk benne, hétfőn ő is csatlakozhat társaihoz" – fogalmazott a sportvezető.

Sarlós hozzátette, egyelőre nincs megfogalmazott célkitűzés a szezonra vonatkozóan, de természetesen most is szeretné, ha a csapat az aranyérmekért szállna harcba.

"A nemzetközi kupákkal kapcsolatban az európai szövetség augusztusban tud csak bővebb tájékoztatást adni, így annak kapcsán egyelőre nehéz lenne bármit is mondani. Abban is csak bízhatunk, hogy a BL a terveknek megfelelően el tud indulni, hiszen a koronavírus-helyzet addig sokat változhat" – fogalmazott az ügyvezető. Amennyiben együttesünk nem jut be az elitsorozat csoportkörébe, úgy a CEV Kupában folytathatja szereplését.

Sarlós megemlítette, a nyár folyamán – az edzőcsarnok átadása mellett – elsősorban az edzéseket segítő eszközpark kibővítésén volt a hangsúly, így számos olyan felszerelés került, illetve kerül majd beszerzésre, amelyek megkönnyítik a szakmai stáb munkáját, illetve még részletesebb információkkal látják el őket a játékosok állapotával kapcsolatban.

A vezetőség döntése értelmében együttesünk a felkészülési időszakban várhatóan csak Magyarországon szerepel, és az is kérdéses, hogy külföldi csapatokat meghívunk-e a Folyondárba, vagy a kézilabdázók példáját követve az edzőmeccseket is csak magyar együttesek ellen vívjuk. Már biztosra vehető, hogy az UTE, a BRSE és a Kaposvár csapatával is találkozunk, a pontos időpontokról még egyeztetnek a szakmai stábok.

A járványhelyzet miatt egyelőre bizonytalan, hogy a bajnoki és kupamérkőzések zárt kapusak lesznek, vagy beengedhetünk szurkolókat a létesítményekbe. A kérdés tisztázásáig a játékosok védelme érdekében az összes edzés zárt kapus, ebben kérjük szurkolóink türelmét és megértését.

A játékosok pénteken és szombaton állapotfelmérő teszten vesznek részt, az első 'hivatalos' edzésre hétfő reggel kerül sor. A felkészülési programban a Folyondár utcai gyakorlások mellett medencés és strandröplabdás tréning is szerepel.

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató