Jennifer Noguerasszal teljes a keret

A 28 éves Puerto Ricó-i feladó Görögországból szerződik a Vasas Óbudához

Mindössze egyetlen poszt volt már csak kiadó bajnoki címvédő, Magyar Kupa-győztes női röplabdacsapatunk keretében: ezt Jennifer Nogueras, a Puerto Ricó-i válogatott feladója fogja betölteni.

Nogueras 2010 és 2013 között az egyesült államokbeli Washington Egyetemen tanult és játszott, majd három éven át hazájában röplabdázott, mielőtt Lengyelországba szerződött. A következő években a finn, majd a görög első osztályban edződött, hozzánk az AO Tirasz együttesétől érkezik a csonka idény után.

„Már 2018-ban, a magyar válogatott perui FIVB Challenger Tornáján szereplésekor kapcsolatba kerültem a Vasassal, és már akkor felmerült, hogy esetleg ide szerződöm. Sajnos akkor ez nem jött össze, mert a csapatnak már megvolt a feladója, de nem szakadtunk el egymástól. Más országokban próbáltam ki magam az elmúlt két idényben, most pedig, amikor megkerestek Budapestről, életem egyik legkönnyebb döntését hoztam meg azzal, hogy igent mondtam. A finn csapatommal már volt szerencsém a magyar fővárosban járni, tudom, hogy egy gyönyörű városban fogok röplabdázni, ahol remek a gasztronómia, ráadásul Trine Kjelstrup a Kuusamóban csapattársam volt, és abból, amiket mesélt, tudom, hogy győztes mentalitású együttesbe érkezem” – mesélte honlapunknak otthonából Jennifer.

Új feladónk viszonylag korán, tízéves kora előtt kezdett el röplabdázni idősebb testvére hatására, azóta pedig már sok szép sikerben volt része: az egyik legemlékezetesebbnek a Washington Egyetemen utolsó évében elért NCAA elődöntős helyezését tartja, amikor a négybe jutásért 0-2-ről fordítottak a USC ellen. A diplomája megszerzése után a hazai bajnokságban három bajnoki címet szerzett, mielőtt Európába igazolt. A válogatottal a 2018-as észak-amerikai kontinentális Challenger Kupán aratott diadalára a legbüszkébb.

„Trine sokat mesélt arról, mekkora kihívás volt számára itt játszani, elsősorban a Bajnokok Ligája szereplés miatt. Tudom, hogy nagyok az elvárások a Vasasnál, hiszen a legutóbbi két magyarországi aranyérmet ők nyerték meg. Vélhetően akkor is ideszerződtem volna, ha a csapat nem indul a BL-ben, ugyanakkor a legrangosabb európai kupasorozatban való szereplés lehetősége elképesztően motivál. Az elmúlt két szezonban a Challenge Kupában szerepeltem a csapataimmal, és bátran állíthatom, azokat a mérkőzéseket élveztem a legjobban! Nagyon büszke vagyok, hogy a legjobb együttesek ellen képviselhetem majd a Vasast és Puerto Ricót” – jelentette ki Nogueras.

A magyar válogatottal kapcsolatos emlékei felidézésekor megjegyezte, a két csapat különböző csoportban volt, így nem játszhatott a mieink ellen 2018-ban, ám Jan De Brandt akkori szövetségi kapitánnyal váltott pár szót.

Karrierje eddigi alakulásáról azt mondta, az amerikai egyetemi évek alatt önállósodott, és a tanulmányai mellett magas szinten tudott röplabdázni is, ami fontos volt az iskolaválasztáskor.

„Jim McLaughlin vezetőedző egyszer sem ígérte nekem, hogy kezdőként számít rám, arról azonban biztosított, hogy jobb játékost farag belőlem. Meg kellett küzdenem a helyemért, összességében pedig nagyon jó emlékeim vannak az ott töltött három szezonról” – mesélte Jennifer.

A hazája bajnokságában töltött évekről kijelentette, az első osztály kifejezetten magas színvonalú, hiszen sok, az Egyesült Államokban diplomát szerző játékos ott kezdi profi pályafutását.

„Az ottani idény csak öt hónapos, ez pedig első nekifutásra sokak számára vonzó. Kelsey Robinson, vagy éppen az azóta többszörös BL-győztes Jordan Larson is itt mutatkozott be. Az egyetem elvégzése után hároméves szerződést írtam alá a regnáló bajnokcsapattal, a Criollas de Cagnasszal, mert akkoriban egyáltalán nem gondoltam, hogy Európában szeretnék játszani. Pár évvel később, egészen pontosan 2017 májusában egy reggel azonban úgy ébredtem, hogy azt kérdeztem magamtól, mégis mi tart vissza? Abban az évben, szeptemberben aztán jött a Maria hurrikán, ami hatalmas pusztítást végzett Puerto Ricóban is, így muszáj volt eligazolnom, hiszen a bajnoki szezont törölték. Decemberig kellett várnom, amikor az ügynököm jelezte, lenne egy lehetőség Lengyelországban, én pedig nem haboztam, szinte azonnal aláírtam a szerződésemet” – mesélt megpróbáltatásairól Jennifer.

Az azóta eltelt szezonokról elmesélte, a csapatválasztással mostanáig nagy szerencséje volt, mert minden állomáshelyén a lehető legjobb bánásmódban volt része. A legutóbbi, görögországi szezont imádta, az ottani emberek nagyon vendégszeretőek és jó humorúak voltak, ráadásul Santorini szigete az egyik legszebb, ahol valaha járt.

„A másik véglet Finnország volt, az ott töltött hét hónap életem legszokatlanabb időszaka volt, hiszen teljesen más éghajlatról származom. Ugyanakkor ott is fantasztikus dolgokat tapasztaltam, láttam az északi fényt, úsztam befagyott tóban – egészen elképesztő volt. Lengyelországnak pedig mindig különleges helye lesz a szívemben, hiszen ott szerepeltem először ezen a kontinensen, és bár én voltam a csapatban az egyetlen idegenlégiós, éreztem, jó úton járok” – fogalmazott feladónk.

Legutóbbi, a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt idényről azt mondta, nagyon sajnálta, hogy így alakultak a dolgok, mert kiváló csapatban szerepelt, a bajnokságban a második helyen álltak és a Challenge Kupában is eljutottak a legjobb nyolcig, de az már soha nem derülhet ki, mire lettek volna képesek. Azt ugyanakkor hozzátette, az egészség a legfontosabb, így maximálisan egyetértett a megelőzést szolgáló döntésekkel.

„Legnagyobb erősségemnek azt tartom, hogy gyorsan tudok alkalmazkodni minden játékstílushoz. Szeretem tanulmányozni az ellenfeleket, és igyekszem a lehető legjobban alkalmazni az edző által felvázolt, sikerre vezető taktikát. Emellett úgy érzem, fizikálisan is a csúcson vagyok, nagyon jó állapotban érzem magam, remélem, ez a mérkőzéseken is látszani fog. Amiben mindenképpen szeretnék még előre lépni, az a kiegyensúlyozottság, de ebben is közel vagyok már a magamtól elvárt szinthez” – elemezte kérdésünkre önmagát Nogueras.

A Puerto Ricóba hazajutással kapcsolatban felidézte, szerencsésnek mondhatja magát, hogy Santorinin kellett „elviselnie” a bezártságot, a csapata pedig mindenben támogatta addig, amíg újraindultak a nemzetközi repülőjáratok.

„Így sem volt egyszerű hazaérnem, nagyjából négy napot töltöttem reptereken és repülőgépeken, mire megérkeztem San Juanba” – elevenítette fel Jennifer, aki azóta otthon edz, jógázik, valamint strandröplabdázik, így próbálja magát a lehető legjobb állapotban tartani.

Saját magát nemes egyszerűséggel csak kávéfüggőnek nevezte, szabadidejében pedig rendszerint olvas, gitározik, sorozatokat néz, vagy – Finnország óta – szívesen köt is. Kedvenc ételének anyukája spagettijét nevezte meg, kedvenc filmje pedig az Életrevalók.

„Nagy megtiszteltetés, hogy a Vasas-család tagjává válhatok a következő idényben. Bízom abban, hogy rengeteg nagyszerű pillanatot élünk majd át a szurkolókkal közösen, én pedig megígérem, olyan keményen fogok dolgozni a céljaink elérésében, ahogy csak tudok. Izgatottan várom, hogy megismerjem a helyi kultúrát, a nyelvet, az ételeket és a zenét. Remélem, mindenki egészségesen, biztonságban élte meg ezt a nehéz időszakot, én pedig alig várom, hogy ismét pályán legyek, és teljes szívemből küzdjek a Vasas sikeréért. Remélem, a szurkolók a végsőkig támogatni fognak bennünket” – üzente fanatikusainknak Jennifer Nogueras.

Sarlós Márton, a Vasas Röplabda Kft. ügyvezetője így nyilatkozott új feladónkról:

„Jennifer személyében egy olyan feladóval vált teljessé csapatunk kerete, aki már évek óta a klub látókörében volt és vezetőedzőnk kimondott kérésére érkezik. Teljes mértékben illik abba a játékrendszerbe, amit Kuba a következő szezonra megálmodott, így bár rengeteg feladót megnéztünk és elemeztünk, végül az eredeti elképzelésünknél maradtunk. Technikai tudása mellett fontos volt számunkra az is, hogy Jennifer igazi vezér a pályán, energikus, pozitív kisugárzású játékos, aki könnyen feltüzeli a társait is. Örülök, hogy látott perspektívát a terveinkben és a Vasas Óbudát erősíti a következő szezonban.”

A játékoskerettel kapcsolatban Sarlós emlékeztetett, bár alapvetően tervben volt egy nagyobb vérfrissítés, néhány játékos egyéni döntése miatt az eredetileg tervezettnél is nagyobb lett az átalakulás.

„Ennek ellenére elégedettek lehetünk, mert szinte kivétel nélkül minden posztra azokat a játékosokat sikerült szerződtetnünk, akiket kiszemeltünk. Ez alapból is ritkaság, a mostani, járvány utáni helyzetben pedig különösen, ezért Jámbor János tulajdonosnak tartozom köszönettel. Kubával végig egyeztettünk, ő nagyon elégedett a kerettel, így azt hiszem, szurkolóink is bizakodhatnak” – mondta az ügyvezető.

A Vasas Óbuda 2020-2021-es kerete:
Kiss Gréta, Mária Kostelanská (szlovák), Takács Doroti, Török Kata – ütők
Ambrosio Melani, Sanja Kalicanin (szerb), Ema Strunjak (horvát), Tettamanti Virág – centerek
Sanja Popović-Gamma (horvát), Windisch Kinga – átlók
Fábián Fanny, Jennifer Nogueras (Puerto Ricó-i) – feladók
Juhár Dalma, Mihály Dorka – liberók

———————————————————————————————————-

NÉVJEGY
Név:
Jennifer Nogueras
Születési hely, idő: San Juan, 1991. 08.01.
Posztja: feladó
Magasság: 185 cm
Súly: 88 kg

Eddigi klubjai: Washington University (amerikai, 2010-2013), Criollas de Caguas (Puerto Ricó-i, 2014-2017), UNI Opole (lengyel, 2017-2018), Pölkky Kuusamo (finn, 2108-2019), AO Tirasz (görög, 2019-2020)

Legjobb eredményei: NCAA-elődöntős (2013), 4x Puerto Ricó-i bajnok (2015, 2016, 2017,  2019), finn bajnoki bronzérmes (2019), FIVB Challenger Kupa bronzérmes (2018), Pán-amerikai Játékok bronzérmes (2014)

 

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató