Klasszisjátékossal erősítettünk

A horvát Sanja Popović-Gamma személyében rutinos, európai mércével mérve is klasszisjátékost szerződtetett a Vasas Óbuda

Novara, Moszkva, Jekatyerinburg, Police, Isztambul – és most már Budapest.

Az első öt az európai női röplabdázás fellegvára, a hat városban pedig az a közös, hogy immáron mindegyikben játszott (vagy játszani fog) a 36 éves horvát válogatott feladóátló, Sanja Popović-Gamma.

"Sok mindent megéltem már játékos-pályafutásom során, nagyon sok ország nagyon sok bajnokságában és csapatában szerepeltem, boldog vagyok, hogy Budapestet is felírhatom majd a sorba” – fogalmazott honlapunknak adott interjújában Sanja, akit rijekai otthonában értünk utol.

A rutinos röplabdázó nem származik sportos családból, a röplabda létezéséről igazándiból nem is tudott egészen addig, amíg egy barátnője le nem hívta edzésre egy kis helyi klubba, az OK Kastav együttesébe.

"Három év után a helyi nagycsapat, a ZOK Rijeka felfigyelt rám és leigazolt, ez pedig hatalmas lépés volt, mert egy igazán profi környezetbe kerültem. Napi két edzésünk volt, nagy lehetőség volt ott játszani” – emlékezett vissza a kezdetekre a feladóátló, aki 2004-ben, 20 évesen közel állt egy németországi szerződéshez, ám ez – részben rajta kívül álló okok miatt – meghiúsult.

"Így utólag visszatekintve nagyon szerencsésen alakult a sorsom, mert ezt követően a Mladost Zagrebhez kerültem, ahol – két olaszországi szezonja között – lejárt edzeni minden idők egyik legjobb horvát játékosa, Natasa Osmokrovic. Példát mutatott a hozzáállásával, onnantól kezdve olyan játékossá szerettem volna válni, mint ő. Két hónappal később visszajött akkori klubja, az Asystel Novara edzőjével, Alessandro Chiappinivel, akinek tetszett a játékom. Így kerültem Olaszországba” – mesélte Sanja a 15 évvel ezelőtt történteket.

A sztorinak magyar, illetve Vasas-kötődése is van, ugyanis ekkor éppen a zágrábiaknál edzett vendégként Filipovics Anita, akit Chiappini “csomagban” ugyancsak elvitt a Novarához.

Olaszországban ezt követően négy csapatban összesen öt idényt húzott le, és a Serie A-t mind a mai napig a világ legerősebb pontvadászatának tartja.

"Játszottam sok jó ligában, de olyat, hogy az utolsó legyőzi az elsőt, csak ott tapasztaltam. Minden edzésen meg kellett szakadni, egy pillanatra sem lehetett lazítani, mert a világ legjobb játékosai vettek körül. Máshol akadt olyan ellenfél, amellyel szemben kevesebb is elég volt, de Olaszországban nem. Az összes mérkőzésen hatalmas volt a nyomás rajtad, ugyanakkor óriási lehetőség volt, hogy ott játszhattál” – összegezte az olasz tapasztalatait Sanja Gamma.

Az olasz liga mellett még egyet, a lengyelt emelte ki (itt négy együttesben négy idényt töltött), amihez fogható hangulatot sehol máshol nem tapasztalt. Elmondása szerint az ottani szurkolók igazi fanatikusok, minden meccset közvetít a televízió, és a körítés, a szervezés is nagyon profi.

Lengyelországba datálódik a legnagyobb klubsikere is: a 2012-2013-as idényben a Muszynianka Muszyna csapatával megnyert a CEV Kupát, a döntőben két 3-2-es mérkőzésen legyőzve a török Fenerbahce csapatát. Popović-Gamma 23, illetve 19 ponttal vette ki részét a sikerből.

“Nagy győzelem volt az mind a klubnak, mind a lengyel röplabdázásnak, ráadásul én lettem a sorozat legértékesebb játékosa is, amire utólag visszatekintve nagyon büszke vagyok. Az egy nagyon nehéz szezon volt” – jelentette ki Sanja, aki számára a horvát válogatott elért 2018-as Mediterrán Játékok-aranyérem is kiemelkedő sikernek számít, ugyanis három év szünetet követően akkor tért vissza a nemzeti csapatba, és egy fiatal átlagéletkorú együttessel sikerült diadalmaskodniuk.

Kedvenc városai közé – ahol játszott is – Isztambult és Moszkvát sorolta, hozzátéve, hogy ha utóbbiról akkor kérdeztük volna, amikor ott röplabdázott, nem biztos, hogy ezt mondta volna.

"Utóbbi rettentő hideg volt, ráadásul nagyon sokat utaztunk, és ez még úgy is igaz, hogy a fővárosból szinte minden úticélunkra volt közvetlen járat. Ugyanakkor mindig izgalmas az élet egy ekkora ország ekkora városában, plusz próbáltam azzal vigasztalni magam, hogy csak egy szezont vagyok ott, az orosz csapattársaim pedig ezt csinálják tizenéves koruk óta… A jetlageket sokszor nehéz volt bírni, főleg, hogy általában kora hajnalban vagy éjszaka utaztunk. Mostanra azonban már csak a szép dolgokra emlékszem, ugyanis igyekszem mindig mindenből a pozitívumokat kiszedni” – nosztalgiázott újdonsült játékosunk.

A koronavírus-járvány miatt nem bánkódott, ugyanis nem az előző, Alba Blajnál töltött szezonja volt pályafutása legkedvesebb idénye, ráadásul a kijárási korlátozások miatt mindösszesen tíz napot kellett edzés nélkül töltenie.

“Hazatértem Rijekába és abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy több válogatott csapattársam is itt lakik, ráadásul a régi edzőnk, Igor Lovrinov – korábbi szövetségi kapitány – mindig szívesen látja egykori játékosait. Emellett otthon is van egy kis konditermem, és strandröplabdázni is nagyon szeretek, így bátran kijelenthetem, remek formában vagyok” – fogalmazott Popović-Gamma.

A visszavonulással kapcsolatos kérdésre nevetve azt válaszolta, hogy a legutóbbi idény közben megfordult a fejében, de a viccet félretéve komolyan még nem gondolkozott el rajta, ugyanis továbbra is élvezi a röplabdát. A családalapítás nyilvánvalóan már többször szóba került egykori kosárlabdázó férjével, de abban maradtak, játszik, amíg élvezi, és fel tudja venni a versenyt a fiatalokkal.

“Egészséges vagyok, jól érzem magam, a pályán sem érzem, hogy ne bírnám a tempót, így bátran vállaltam be a következő szezont is” – tette hozzá.

Budapestre szerződésével kapcsolatban elmondta, a várost és az országot nagyon szereti, többször is járt már itt, és már korábban is felmerült benne, hogy egyszer itt is szívesen kipróbálná magát, a liga színvonala ugyanakkor csak most jutott el arra a szintre, hogy ezt meg is tegye.

“Nagy hatással volt rám az előző szezonban egymás ellen vívott két Bajnokok Ligája-mérkőzés, egy jól felépített, szervezett klubot ismertem meg a Vasasban. Látszik, hogy az utóbbi időben sok pénzt és energiát fektettek a sportágba, ráadásul a szurkolók is jó hangulatot teremtettek, láthatóan értik a röplabdát. A két egymás elleni meccs elég volt, hogy megnyerjék a szívemet” – lelkendezett Sanja Popović-Gamma, aki honfitársához, Ema Strunjakhoz hasonlóan sok jót hallott a klubunktól Nikolina Bozicevictől is.

A csapaton belüli szerepével kapcsolatban reményének adott hangot, hogy a horvát válogatotthoz hasonlóan itt is tud majd segíteni a fiataloknak akár olyan dolgokban is, amit az edző egy adott pillanatban nem vesz észre.

"Az utóbbi években hozzászoktam, hogy toronymagasan a legidősebb játékos vagyok a keretben, ugyanakkor sokat tanultam az elmúlt mindegy húsz évben, ezt a tudást pedig örömmel adom át a fiatalabb generációnak. A társaim ezeket általában el- és megfogadják, mindenkin látom, hogy akár már a következő labdamenetnél igyekszik kijavítani az esetleges apróbb hibákat. A saját mentalitásomra sincs panaszom, éhes vagyok a sikerre is” – fogalmazott az átló.

Válogatottbeli csapattársáról, Ema Strunjakról elmondta, nyilvánvalóan örül annak, hogy valakivel az anyanyelvén is beszélhet majd, de soha nem zavarta és megszokta, ha angolul vagy más egyéb nyelven kell kommunikálnia csapattársaival. Emát tehetséges játékosnak és rendkívül pozitív személyiségnek írta le, aki szerinte remekül fog illeszkedni a Vasas Óbuda csapatába.

Szabadideje nagy részét az ötéves unokaöccsével való foglalkozás tölti ki, illetve rijekai lakosként a tengerparton is szívesen időzik. Szezon közben a megszokott dolgok, az olvasás, a zenehallgatás és a filmezés kapcsolják ki.

“A szurkolóknak annyit szeretnék üzenni, hogy nagyon szerettem, amit a budapesti és a romániai BL-mérkőzésen láttam tőlük, tetszett, ahogy biztatták a csapatot, ilyesmit eddig elsősorban a lengyeleknél tapasztaltam. Emlékszem, mert szép gesztus volt, amikor tavaly nyáron a kaposvári Európa-liga-találkozóra lejöttek elbúcsúzni Ninától. Nagyon remélem, hogy az előttünk álló szezonban is megmarad a buzdításuk, én pedig azon leszek, hogy minél több sikerhez segítsem hozzá szeretett csapatukat” – zárta Sanja Popović-Gamma.

"Sanja Gamma személyében a lengyel bajnokság egykori legjobb átlóját sikerült szerződtetnünk, aki a világ legerősebb bajnokságaiban edződött. Rendkívül tapasztalt röplabdázóról van szó, nagyon szerettünk volna egy ilyen típusú játékost szerződtetni. Nagyon örülök, hogy úgy döntött, a Vasas-család tagjává válik, biztos vagyok abban, hogy nemcsak a mi csapatunk, de az egész magyar bajnokság legnagyobb sztárja lesz. Jelenléte fontos támasz lesz majd csapattársainak is, biztos vagyok abban, hogy igyekezni fog minden tudását átadni a többieknek. Szurkolóink remek hozzáállásra és alázatos játékra számíthatnak tőle” – mondta vezetőedzőnk, Jakub Głuszak a Vasas Óbuda legújabb játékosáról.

———————————————————————————————————-

NÉVJEGY
Név:
Sanja Popović-Gamma
Születési hely, idő: Rijeka, 1984.05.31.
Állampolgárság: horvát
Poszt: feladóátló
Magasság: 191 cm
Súly: 80 kg

Eddigi klubjai: OK Kastav (horvát, -1999), ZOK Rijeka (horvát, 1999-2004), HAOK Mladost Zagreb (horvát, 2004-2006), Asystel Novara (olasz, 2006-2008), Pallavolo Chieri (olasz, 2008-2009), Besiktas (török, 2009-2010), Despar Perugia (olasz, 2010-2011), GS Caltex Kixx (dél-koreai, 2010-2011), VK Prostejov (cseh, 2011-2012), Polski Cukier Muszynianka Muszyna (lengyel, 2012-2013), Dinamo Moszkva (orosz, 2013-2014), Grot Budowlani Lódz (lengyel, 2014-2015), Leningradka Szentpétervár (2015), MKS Dabrówa Górnicza (lengyel, 2016), Neruda Bolzano (olasz, 2016-2017), Samsun Anakent (török, 2017-2018), Chemik Police (lengyel, 2018-2019), CSM Volei Alba Blaj (román, 2019-2020), Vasas Óbuda (2020-)

Legnagyobb sikerei: Bajnokok Ligája bronzérmes (2008), CEV Kupa-győztes (2013), horvát bajnok (2000, 2005, 2006), Horvát Kupa-győztes (2000, 2001, 2005), cseh bajnok (2012), Cseh Kupa-győztes (2012), Orosz Kupa-győztes (2014), Lengyel Kupa-győztes (2018), olasz Ligakupa-győztes (2006), orosz bajnoki ezüstérmes (2014), olasz bajnoki bronzérmes (2007),

A válogatottal: Eb-5. (2013), vb-13. (2014), Mediterrán Játékok-győztes (2018), Európa-liga-ezüstérmes (2019)

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató