Újpesti győzelemmel jutottunk elődöntőbe

Szenvedős, nem túl magas színvonalú mérkőzésen idegenben győztük le a lila-fehéreket.

Szombaton az Extraliga 18. fordulójában Újpesten léptünk pályára.

Vezetőedzőnk, Jakub Gluszak minden röplabdázójára számíthatott már, a kezdőcsapatba ezúttal Mária Kostelanskát, Dékán Bernadettet, Ana Tiemit, Villám Lillát, Sanja Kalicanint és Gyimes Zsófiát nevezte, a liberó Juhár Dalma volt.

A két csapat eddig találkozóin a bajnokságban 1-1 volt a mérleg, a Magyar Kupa elődöntőjében ugyanakkor mindkétszer mi nyertünk 3-2-re.

A hazaiakat irányító Kántor Sándor sérülés és betegség miatt fél kezdőcsapatnyi játékosára nem számíthatott, így a Vasas-nevelés Manninger Luca volt az egyik négyes ütő.

A Szilágyi úti csarnokba kilátogatott mintegy 60-70 újpesti fociszurkolónak köszönhetően az első pillanattól kezdve fantasztikus volt a hangulat, ami úgy tűnt, megfogta a mieinket, ugyanis több egészen amatőr hibát is vétettünk (10-7). Gluszak időkéréssel próbált meg rendet tenni a fejekben, néhány hazai rontás segített abban, hogy felzárkózzunk (11-10). Nem volt túl magas színvonalú az összecsapás, mindkét együttes sokat hibázott, de Kostelanská támadása után a hajrát mi kezdhettük előnyről (18-20). Szlovák légiósunk a lehető legjobbkor nyitott ászt (20-23), és ha nem is könnyen, de behúztuk a szettet (21-25, 0-1).

A második felvonást magabiztosabb játékkal kezdtük, Kalicanin brutális blokkja után így Kántor rendelte magához övéit (3-6). Sorozatban öt újpesti pont következett, így ezúttal Kuba kért időt és üvöltött harminc másodpercig játékosaival (8-6), akiknek nyitásfogadási teljesítménye ezen a napon szinte kivétel nélkül kritikán aluli volt. Blokkmunkánkra ugyanakkor nem lehetett panasz, és a nyitásaink is ültek, de mivel támadásban megrekedtünk, hamarosan Török Kata váltotta Dékányt (13-10). Gluszak újabb időkérését követően ő, majd Kostelanská köszönt be (14-14), Török pedig remek nyitósorozattal szállt be, ezzel fordítottunk (14-16). A hajrát megint biztos előnyről kezdhettük (16-20), de két rontásunk után egyre zárkózott a házigazda. Az UTE is rengeteget ingyen pontot adott nekünk, ennek is köszönhetően Villám ászával megdupláztuk előnyünket (21-25, 0-2).

A színvonal nem emelkedett szemernyit sem a harmadik játszmára, a különbség annyi volt a korábbiakhoz képest, hogy az UTE pár extra pontot tudott hozni (6-3). A nyitásfogadásunk darabjaira hullott, emellett szinte minden labdamenetben vétettünk egy technikai hibát is, így pillanatok alatt hatalmas előnybe kerültek a hazaiak (10-3). Ezt követően ugyan közelebb zárkóztunk, de teljesítményünk a röplabdára csak nyomokban emlékezetett, így Gluszak feladót és átlót cserélt (15-7), majd Kostelanská helyére Dékányt küldte vissza, és egy ponttal később Ayshan Abdulazimova is érkezett. Tízpontos hátrányunkról Bleicher Réka ászaival mozdultunk el, de jelentősen nem tudtunk közelebb zárkózni riválisunkhoz, amely így szépített (25-17, 1-2).

Huszonhat ki nem kényszerített hibánál jártunk ekkor, a pályára pedig visszatért a kezdőcsapatunk, annyi különbséggel, hogy Török maradt Dékány helyén. Nagyobb elánnal indítottuk a játékrészt, mint a korábbit, de Gluszak 4-4-nél így is beküldte Abdulazimovát Gyimes helyére. Továbbra is küzdöttünk magunkkal is, nem csak az UTE-val, vezetőedzőnk pedig – tőle szokatlanul – leült a kispadra és onnan nézte a történéseket (9-9). Továbbra is rengeteg volt a rossz megoldás mindkét oldalon, nehéz szavakkal leríni, mi is történt, mert számtalan olyan jelenet volt, amelyet igen ritkán látni röplabdapályákon, még utánpótlásszinten is. Néhány pontos újpesti vezetés után egalizáltunk (17-17), de gyorsan hibáztunk hármat, hogy Gluszaknak időt kelljen kérnie. Lacombe támadása után közel kerültek az egyenlítéshez a lila-fehérek, ami nem sokkal később össze is jött nekik (25-19, 2-2).

Rosszul kezdtük a rövidített játékrészt, Gluszak így feladócserével próbálkozott (4-1), egy maratoni labdamenet után ugyanakkor Kántor kért először időt (4-3). Továbbra sem találtuk semmilyen játékelemben a jó megoldásokat (7-4), mínusz négynél azonban Bleicher varázsütésre szervált két ászt, így teljesen váratlanul fordítottunk (9-10). Az utolsó labdamenetek – egy újabb hibánk után – hazai vezetésről kezdődtek (12-11), de az újpestiek is hibát hibára halmoztak, így végül mi kerültünk ki győztesen (12-15, 2-3).

Győzelmünkkel bebiztosítottuk elődöntős helyezásünket, és mivel a Nyíregyháza kikapott az MTK otthonában, ha három győzelemmel zárjuk az alapszakaszt, második helyen végzünk.

Bajnoki címvédő, Magyar Kupa-győztes csapatunk legközelebb jövő szombaton hazai környezetben a Békéscsaba ellen vív újabb rangadót.

——-

EXTRALIGA, 18. FORDULÓ
UTE – Vasas Óbuda 2-3 (-21, -21, 17, 19, -12)
Szilágyi út, 400
néző. Vezette: Jámbor, Tillmann

UTE: Manninger 6, Nikic 8, Bagyinka 4, Kojdova 13, Carabali 15, Lacombe 15. Csere: Maurer (liberó). Vezetőedző: Kántor Sándor

Vasas: Dékány 3, Gyimes 6, Ana Tiemi 3, Kostelanská 19, Kalicanin 11, Villám 11. Csere: Juhár (liberó), Török 13, Kjelstrup 1, Bleicher R. 3, Abdulazimova 4. Vezetőedző: Jakub Głuszak

EDZŐI ÉRTÉKELÉS

Kántor Sándor: – Hullámzó volt a mérkőzés, mindkét csapat volt fent és lent, a Vasas minőségi játékosokkal tudott frissíteni, amikor bajban volt, ez döntőnek bizonyult. Majdnem borítottuk a papírformát, emelt fővel kaptunk ki 3-2-re.

Jakub Gluszak: – Nem volt a legjobb színvonalú mérkőzés, az első két szettben mi futottunk az eredmény után, de sikerült fordítanunk, amikor csökkentettük a hibák számát. A harmadik játszmától kezdve nem tudom, mi történt, főleg a jó védekezés után rontottunk elképesztően sokat, pedig megvoltak az esélyeink, hogy lezárjuk a labdameneteket. Nyertünk, ez nagyon fontos, de ennél sokkal jobb színvonalon kell röplabdáznunk a továbbiakban. A holnapi nőnap alkalmából minden hölgynek sok boldogságot kívánok!

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató