Vége a BL-menetelésnek

Tisztes romániai vereséggel búcsúztunk az elitsorozattól.

Kedden fontos fejezet zárult le csapatunk életében, ekkor rendezték ugyanis a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulóját, amikor is a 2018-ban döntős román Alba Blaj ideiglenes otthonába látogattunk Nagyszeben városába.

Vezetőedzőnk, Jakub Gluszak ezúttal hat magyar játékosnak adott lehetőséget a kezdőcsapatban, amelyet így Török Kata, Dékány Bernadett, Bleicher Réka, Trine Kjelstrup, Ambrosio Melani és Gyimes Zsófia alkotott, a liberó Mihály Dorka volt.

A két csapat első mérkőzésén, december végén Érden 3-1-re nyert a holland és szerb idegenlégiósokat is foglalkoztató román együttes.

A kezdéskor majdnem telt ház várta a csapatokat, a helyi kosárlabdacsapat 1800 fős arénájában remek hangulat uralkodott.

A szokatlan felállás ellenére remekül kezdtünk, Gyimes második jó támadása után már négy pont is volt az előnyünk (3-7). A román csapat a világ- és Európa-bajnok szerb Bianka Busa pontjaival egyenlített (8-8), majd amikor az ugyancsak a szerbekkel Eb-győztes Nadia Ninkovic ászt szervált, Gluszak másodszor is időt kért (12-9). A játékmegszakítás ellenére tetemesre nőtt a hátrányunk (17-10), de Ambrosio és Kjelstrup ásza után már csak három volt a különbség (18-15), sőt, hamarosan mínusz egyre zárkóztunk. Jól nyitottunk, nagy nehezen Török is feliratkozott a pontszerzők közé – addig minden ütését hatástalanították –, Ambrosio blokkja után pedig közel kerültünk a meglepetéshez (21-23). Odaát érkezett az érdi mérkőzés legjobbja, a román válogatott Ioana Maria Baciu, és bár támadhattunk a három szettlabdáért, nem szereztünk több pontot (25-23, 1-0).

A második felvonás sikeres hazai támadásbefejezésekkel, de rossz nyitásokkal indult (6-4), és bár voltunk négypontos hátrányban is, Ambrosio újabb remek sánca és Török támadása után már csak egy volt közte (9-8). Hullámzó volt az összecsapás, ezúttal a Blaj szerzett egymás után több pontot (15-10), majd Gluszak játékmegszakítása után is tovább nőtt a differencia (18-11). Ezúttal nem jött az előző szettben látott nagy feltámadás tőlünk, így szűk egy óra után a hazaiak megduplázták előnyüket (25-16, 2-0).

A harmadik etapra Törököt Mária Kostelanská váltotta, ennek ellenére is villámrajtot vett a 2018-as BL-finalista Blaj (6-2). A továbbiakban is akadozott a játékunk, többször is hiba csúszott a megoldásainkba, így tovább növelte előnyét vendéglátónk (11-5). Nemsokára Török jött vissza a pályára (13-7), mi pedig egészen mínusz kettőig közelítettük meg ellenfelünket, így nyílt maradt a végjáték (17-15). Ambrosio remekül röplabdázott, messze ő volt a legeredményesebb játékosunk, pontjaival egalizáltunk (19-19). A hajrában megint a hazaiak akarata érvényesült, így 80 perc alatt nyertek (25-21, 3-0).

Magyar Kupa-győztes csapatunk immáron csak a bajnokságban érdekelt, az Extraliga következő fordulójában vasárnap 18 órakor fogadjuk a Haladást.

BAJNOKOK LIGÁJA, D CSOPORT, 6. (UTOLSÓ) FORDULÓ
C.S.M. Volei Alba Blaj (román) – Vasas Óbuda 3-0 (23, 16, 21)
Nagyszeben, 1800
néző. Vezette: Sodja (osztrák), Bernström (svéd)

Blaj: Ninkovic 10, Stoltenborg 5, Busa 15, Aleksic 5, Gamma 13, Rus 3. Csere: Popovic (liberó), Cirovic, Baciu 8, Gommans. Vezetőedző: Darko Zakoc

Vasas: Török 4, Ambrosio 13, Kjelstrup 7, Dékány 10, Gyimes 7, Bleicher R. 1. Csere: Mihály (liberó), Kostelanská. Vezetőedző: Jakub Głuszak

EDZŐI ÉRTÉKELÉS

Jakub Gluszak: – Ma azoknak a játékosoknak szerettem volna lehetőséget adni, akik eddig nem sokat játszottak a BL-ben. Szerettem volna elismerni az eddig elvégzett munkájukat, biztos vagyok benne, hogy sosem felejtik el az élményt. Elégedett vagyok, mert jól röplabdáztunk, végig nyomás alatt tudtuk tartani az ellenfelet. Sokat kockáztattunk nyitásban, összességében jó munkát végeztünk. Sok pozitív tapasztalattal gazdagodtunk a sorozatban.

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató