Kupagyőztesek vagyunk!

Fantasztikus mérkőzésen, idegenben győztük le a Nyíregyházát a döntőben

Csütörtökön a szezon addigi legfontosabb mérkőzését vívtuk Nyíregyházán, a címvédő Fatum ellen a Magyar Kupa döntőjében.

Vezetőedzőnk, Jakub Gluszak ezúttal a Török Kata, Mária Kostelanská, Ana Tiemi, Villám Lilla, Ayshan Abdulazimova, Sanja Kalicanin felállással kezdett, a liberó Juhár Dalma volt.

A két csapat szezonbeli bajnokijain mindkétszer 3-0-s hazai siker született.

A kezdésre szinte teljesen megteltek a Continental Aréna lelátói, igazi kupadöntős hangulat várta a csapatokat. A hétköznap esti időpont ellenére a maroknyi Vasas-tábor is megérkezett. A találkozó a televízió miatt három perces késéssel kezdődött. Hivatalosan mi voltunk a mérkőzés pályaválasztói.

Molly Lohman nagyszerű nyitásaival vett villámrajtot a Nyíregyháza (0-4), mi Abdulazimova révén iratkoztunk fel az eredményjelzőre. A három szurkolótábor közösen „köszönte meg” az ötödik pont után a Magyar Röplabda Szövetségnek a csütörtöki időpontot. A pályán közben tartotta előnyét a hazai csapat, így Gluszaknak elég hamar el kellett lőnie második időkérési lehetőségét is (6-10). A nyitásfogadásunk elég gyenge volt, lengyel vezetőedzőnk pedig kettős cserével próbálkozott: Bleicher Réka és Trine Kjelstrup érkezett (7-14). Rengeteget rontottunk, de amikor négyre zárkóztunk, Hollósy László jelezte, mondanivalója van (13-17). A következő labdamenet után visszajött Ana Tiemi és Villám, Kalicanin jó nyitásaival pedig már egészen belátható közelségbe kerültünk (16-18). Abdulazimova egymás után szerezte a pontokat, vezérletével egalizáltunk (19-19), Török ászával pedig már vezettünk (21-20)! A hazaiak fordítottak és két szettlabdájuk is volt, mielőtt Kalincanin újabb ászával mi kertültünk egy pontra a részsikertől – Abdulazimova kilencedik (!) pontjával célba is értünk (27-25, 1-0).

A második etapot mi kezdtük sokkal jobban (4-1), Hollósy pillanatok alatt ellőtte mindkét játékmegszakítását (6-1). Csapata ezt követően jobban teljesített és közelebb zárkózott (9-7), de Kostelanská és Abdulazimova támadásaival visszaállítottuk az ötpontos különbséget. Okosan, taktikusan röplabdáztunk, igazi nagybetűs csapatként teljesítettünk: ha a hazaiak olykor szereztek is egymás után több pontot, erre válaszul ezt mi is megtettük (19-13). Mindenki jól teljesített, így igazából ebben a felvonásban egy pillanatig sem kellett izgulnunk (25-17, 2-0).

A harmadik szett is jó Vasas-játékkal indult (8-6), és bár a hazaiak hamarosan egyenlítettek, megint volt, aki nálunk hátára vegye a csapatot, így a vezetést nem tudta átvenni a Nyíregyháza. Gyimes Zsófia ásszal szállt be a meccsbe (15-10), és a Török-Kostelanská-Abdulazimova tengelynek köszönhetően jó ideig tartottuk a különbséget (17-14). Benéztünk egy outra szálló nyitást, kettőre zárkózott a Fatum , Gluszak pedig időt kért. Már csak egy volt a különbség, amikor Abdulazimova újabb blokkal jelentkezett (összességében a hatodikkal), de a hajrát is csak minimális előnyről kezdtük (22-21). Genesis Francesco ászával egyenlített a Fatum, ennek ellenére egy outra szálló hazai ütéssel mérkőzéslabdához jutottunk. Ezt hárították a hazaiak, majd hosszas videózás után a játékrészt is megnyerték (24-26, 2-1).

A negyedik játszma első harmada szoros állást hozott, de mi voltunk azok, akiknek előbb időt kellett kérniük (7-9). A következő négy labdamenetet mi nyertük, így Hollósy rendelte magához játékosait. Törököt találta fejbe egy labda, kellett néhány pont, amíg válogatott ütőnk összeszedte magát (13-13). Fej fej mellett haladtak a csapatok, messze ez a szett hozta a legnagyobb és legkiegyenlítettebb küzdelmet, Gyimes ugyanakkor megint kiváló nyitással szállt be (18-16). Hárommal is vezettünk, a hajrá előtt,  a hajrában pedig néggyel is, de a Fatum nem adta fel és 23-23-nál egyenlítettek. A végén csak mi vezettük, és bár 26-25-nél már a kupagyőzelmet ünnepeltük, a sikeres nyíregyházi challenge elrontotta az örömünket. Két labdamenettel később újra ünnepeltünk, és ekkor már a videós visszanézés sem mentette meg a nyírségieket a vereségtől: 2015 óta az első, összességében a 13. Magyar Kupa-elsőségünket ünnepelhettük a fantasztikus színvonalú, 135 perces döntő után (28-26, 3-1).

A Vasas  legjobbjának Juhár Dalmát választották, a döntő legértékesebb játékosa pedig Mária Kostelanská lett.

Csapatunk kedden lép ismét pályára, akkor a Bajnokok Ligája zárófordulójában a román bajnok Alba Blaj ellen szerepelünk Nagyszeben városában, magyar idő szerint 16 órakor.

————————————————————————–

MAGYAR KUPA, DÖNTŐ
Vasas Óbuda – Fatum Nyíregyháza 3-1 (25, 17, -24, 26)
Continental Aréna, 2000
néző. Vezette: Adler, Tillmann

Vasas: Török 20, Abdulazimova 21, Ana Tiemi 3, Kostelanská 24, Kalicanin 10, Villám L . 7. Csere: Juhár (liberó), Bleicher R., Kjelstrup, Gyimes 1, Dékány. Vezetőedző: Jakub Głuszak

Nyíregyháza: Limarjeva 18, Lohmann 3, Varga E. 29, Pilar 14, Pintér 12, Francesco 4. Csere: Tóth F. (liberó), Szabó L., Vasziljeva 1, Lászlop. Vezetőedző: Hollósy László

EDZŐI ÉRTÉKELÉS

Jakub Gluszak: – Biztos voltam benne, hogy ilyen mérkőzést játszunk, hogy majdnem minden szett csak két ponttal dől el. Nem kezdtünk jól, de fokozatosn bekapcsolódtunk a mérkőzésbe és meg tudtuk fordítani az első szettet.. A második játszma könnyebb volt, mert irányítottunk, végig úgy játszottunk, ahogy szerettük volna. A harmadikban is, de a végén sokat hibáztunk, sok ingyen pontot adtunk a Nyíregyházának, amit kihasználtak. Örülök, hogy a negyedik felvonásban jól reagáltunk és nyertünk, óriási siker ez nekünk, a csapatnak, a klubnak. Február 13-án nyertük meg tizenharmadik alkalommal a Magyar Kupát a szezonbeli 31. tétmérkőzésünkön. Elégedett vagyok a játékunkkal, ilyen röplabdát várok a csapatomtól!

Hollósy László: – Nüanszokon múlt a mérkőzés. Elismerésünk a Vasasnak, de maximális elismerés a csapatomnak is, mert mindamellett, ami történt, óriásit küzdöttek a csajok.

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató