Nagy csata után előnyben vagyunk!

Küzdelmes mérkőzésen 3-2-re vertük az Újpestet a Magyar Kupa elődöntőjének első meccsén.

Szerdán a január egyik legfontosabb állomása, az Újpest elleni Magyar Kupa-elődöntő első összecsapása várt együttesünkre.

Gluszak nem változtatott a Nyíregyháza elleni kezdőcsapatán, azaz ezúttal is Török Kata, Dékány Bernadett, Ana Tiemi, Trine Kjelstrup, Sanja Kalicanin és Gyimes Zsófia játszott, a liberó Juhár Dalma volt.

Két újpesti ponttal indult a találkozó, mi Dékány támadásával iratkoztunk fel az eredményjelzőre. A lila-fehérek jó támadásokkal és kiváló szervákkal jelentkeztek, Gluszaknak így hamar időt kellett kérnie (3-7). A nyitásfogadásunk szörnyű volt, szinte alig jutott labda Ana Tiemi kezébe, jobbára csak a vendégek rontásaiból haladtunk előre (5-9). Két ilyen jött egymás után, amikor Kántor Sándor vezetőedző centert cserélt, ennek ellenére Kalicanin sáncát követően egyenlő volt (11-11). Pár labdamenettel később megint Gluszak jelezte, mondanivalója van, ugyanis tanítványai kétszer is rossz megoldást választottak (12-15). Török támadott jól, majd Gyimes és Ana Tiemi blokkolt pontot érően, így a szett során először vezettünk (18-17). A hajrá is egypontos Vasas-előnyről kezdődött, és az egyre jobban összeálló blokkmunkánknak köszönhetően mi jutottunk vezetéshez (25-20, 1-0).

A második felvonás Kalicanin és Kjelstrup nagy erejű támadásával indult, és már 5-1-es hazai vezetést mutatott az eredményjelző, amikor Kántor magához rendelte övéit. Stabilizálódott a fogadásunk, jobban is nyitottunk, így a rivális edző másodszor is időt kért (7-1). A következő periódusban megint többet rontottunk a szervák megszelídítésénél, mint amennyi feltétlenül indokolt lett volna, így közelebb zárkózott a rivális, Gluszak nem is késlekedett a játékmegszakítással (13-11). Danijela Nikic sáncával már csak egy volt az előnyünk, Gyimes hálóba érésével pedig ledolgozta hátrányát az UTE (15-15). A mérkőzés színvonala nem verdeste az eget, de az időkérés után mi voltunk azok, akik nem rontottunk, így megint megléptünk (19-15). Az UTE megint visszazárkózott, így a hajrá egyenlőről indult (21-21). Kjelstrup vette hátára a csapatot, majd a kisebb ujjsérülése után visszatérő Mária Kostelanská beállt szerválni. A végjátékban előbb az UTE, majd mi jutottunk el két szettlabdáig, a harmadikat a vendégek kihasználták, így egalizáltak (27-29, 1-1).

Úgy tűnt, az elszalasztott lehetőség kicsit megfogta a mieinket (0-3), és a folytatásban is csak annyira sikerült rendezni a sorokat, hogy jobban nem lépett meg vendégünk (5-8). A mérkőzés ezen periódusában kifejezetten gyengén röplabdáztunk, így Gluszak másodszor is időt kért (7-12). Dékányt Kostelanská váltotta (9-14), majd Ana Tiemi helyére Bleicher Réka érkezett, majd Gyimes helyére beállt Ayshan Abdulazimova is (11-18). A változtatások sem használtak, hibát hibára halmoztuk, az újpestiek könnyedén húzták be a szettet (17-25, 1-2).

A negyedik etapot Abdulazimova kezdte Kalicanin helyén, illetve Kostelanská is maradt Dékányt váltva. Az első időszakban utóbbi termelte a pontokat, rövid idő alatt hármat is szerzett (5-5), majd az ö nyitósorozatával léptünk meg riválisunktól (9-5). Ezúttal az UTE mutatta szétesett csapat benyomását (11-6), bár az is igaz, hogy nem ők rontottak többet, mint korábban, inkább mi nem hibáztunk. Folyamatosan nőtt a differencia a csapatok között, 17-7-nél tíz volt közte, de megint elkezdtünk rontani, így annak ellenére is nekünk kellett időt kérnünk, hogy odaát a kanadai Sarah Chase sérülten volt a pályán (18-12). Jó szerváiknak hála négyre zárkóztak vendégeink (19-15), de közelebb már nem jöttek, így következhetett a hirtelen halál (25-15, 2-2).

A döntő etapot az UTE ezdte jobban elsősorban azért, mert ütőik jobban elkerülték a mi sáncunkat, mint mi az övékét (3-5). Az újpesti liberó, Maurer Katalin második pontját szerezte, amikor Gluszak már másodszor kért időt (3-7). A térfélcseréig kettőre visszajöttünk, Török egymás után kétszer támadott eredményesen, majd amikor harmadszor is pontot szerzett, egyenlítettünk. Kántor csapata egypontos hátrányánál használta fel második játékmegszakítását (10-9), de két pontnál jobban nem tudtuk leszakítani az UTE-t. A végjáték is szoros volt, 14-12 után második meccslabdánkat Kostelanská támadásával értékesítettük, így előnnyel utazhatunk a január 29-i visszavágóra (15-13, 3-2)!

Együttesünkre szombaton ismét az UTE vár, ezúttal idegenben, az Extraligában.

—————————————————————————————

MAGYAR KUPA, ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Vasas Óbuda – UTE 3-2 (20, -27, -17, 15, 13)
Folyondár utca, 200
néző. Vezette: Kiss Z., Halász

Vasas: Török 15, Kalicanin 6, Kjelstrup 13, Dékány 10, Gyimes 11, Ana Tiemi 6. Csere: Juhár (liberó), Kostelanská 10, Bleicher R. 1, Abdulazimova .2 Vezetőedző: Jakub Głuszak

UTE: Chase 7, Carabali 12, Lacombe 20, Kojdova 16, Nikic 12, Bagyinka 5. Csere: Maurer (liberó) 2, Kovács L. 2, Jurcever. Vezetőedző: Kántor Sándor

EDZŐI ÉRTÉKELÉS

Jakub Głuszak: – Pont ilyen mérkőzésre számítottam, sok hosszú labdamenettel, hiszen ez már a kupaelődöntő, mindenki harcol a fináléba jutásért. Az első szettet nem indítottuk jól, aztán elkezdtünk úgy játszani, ahogy tudunk. A második játszmában nagy előnyt adtunk le, az UTE visszajött, mi pedig a végjátékban túl hamar le akartuk zárni a labdameneteket, ez pedig sok hibát szült. A harmadik felvonás ráment a második elvesztésére, aztán cserékkel frissítettünk a csapaton, ami bevált. Összességében jó munkát végeztünk, nyertünk, és ez volt most a legfontosabb. Büszke vagyok a lányokra, végig harcoltak, nagy gödörből másztak ki, így mondhatjuk,  hogy boldog vagyok az eredménnyel.

Kántor Sándor: – Változatos mérkőzést játszottunk a Vasassal, nagy taktikai csata volt, hol mi voltunk lépéselőnyben, hol ők. Sajnos a negyedik szettben megsérült az egyik játékosom, ez benne van a röplabdában, ez is közrejátszott abban, hogy elveszítettük az ötödik játszmát. Több volt ebben a mérkőzésben, az első szett végjátékában például túl türelmesek voltunk, kikényszerített hibákból akartunk pontokat szerezni, nem pedig megöltük a labdákat. Egy ilyen csapat ellen ez nem fér bele. Azt gondolom, jó mérkőzést láthattak a nézők, a visszavágón kiderül, melyik csapat jut döntőbe.

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató