Nagy csatában kaptunk ki a Békéscsabától

Majdnem két és fél órás mérkőzést játszottunk a viharsakiakkal

Pénteken az utóbbi évek egyik legnagyobb rangadójának legújabb fejezetébe vágott bele együttesünk, amely a Békéscsabai RSE-vel csapott össze. Mindkét együttes győzelemmel kezdte a bajnokságot, mi a Jászberényt, a rivális az MTK-t verte a nyitókörben.

Jakub Głuszak vezetőedző ezúttal ismét Török Katával és Ayshan Abdulazimovával kezdett, a többi helyen nem volt változás.

Mindkét csapat lendületes támadójátékkal kezdte a mérkőzést, de a békéscsabai hibák nyomán Vasja Samec Lipicer, a vendégek nyáron kinevezett vezetőedzője hamar időt kért (6-3). Négyet rontottunk egymás után, sőt, ezt követően jó ideig nem láthatott nem hibával véget érő labdamenetet a nézősereg. Egy sikeres viharsarki blokk után Jakub Głuszak nyomta meg a jelzőcsengőt (9-11), a mérkőzés színvonala azonban egyáltalán nem nőtt, rengeteg volt a rossz megoldás. Vezetőedzőnk ismételt játékmegszakítása után sem változott a játék képe, így a gyengén játszó Trine Kjelstrup helyére Villám Lilla érkezett (14-18). Két jó mezőnyözést követően Török és Dékány pontjaival egyre zárkóztunk, Juhár Dalma zseniális védekezése után pedig egyenlítettünk (19-19). Török újabb jó támadásaival vezettünk, de három rossz nyitásfogadás nem fért bele a hajrában, így a BRSE elvitte a szettet (23-25, 0-1).

A második játszmára maradt Villám és az előző periódus utolsó labdameneteire Dékány helyett becserélt Mária Kostelanská, Török kiváló szerváival akkora zavart teremtettünk a csabaiak soraiban, hogy cserélniük se sikerült (4-0). A folytatásban sem tudott két pontnál közelebb zárkózni a Békéscsaba, mert mindig volt valaki, aki nálunk jó megoldással vétette magát észre (11-7). Továbbra is egymást váltották a szép megoldások és a buta hibák (12-11), de mivel utóbbiból nálunk ismét több volt, Głuszak üvöltve kérte számon tanítványain a látottakat (13-14). Továbbra is minden elemében dadogott a játékunk, egy-egy felvillanása volt csak röplabdázóinknak, de a hangulatra egyre kevésbé lehetett panasz: az egyre jobban magával ragadta mindkét együttest. Egy fantasztikus labdamenetet követően fordítottunk – mindkét csapat csodás mezőnyözéseket mutatott be –, Ayshan Abdulazimova támadása után pedig kettővel mentünk (22-20). Ami ezután következett, azt nehéz szavakba foglalni: előbb volt egymás után két szettlabdánk, aztán hárítottunk összesen hármat, amíg a BRSE is további hármat, végül Barbara Dapic próbálkozását sáncolta Ana Tiemi, ezzel egyenlítettünk a 40 perces etap végén (32-30, 1-1).

A harmadik felvonást a vendégek kezdték jobban (4-8), Törököt pedig Dékány váltotta. Épp az ő remek helyzetfelismerésével zárkóztunk vissza mínusz kettőre, de egy térfelünkön landoló ász után Głuszak másodszor is időt kért (9-13). Hátrányunk tovább hízott, de Gyimes Zsófia jó szerváival megint visszatáncoltunk a szettbe (14-16). Amikor úgy tűnt, elkapjuk a fonalat, megint jött két rontás, a Karla Klaric vezette BRSE pedig még egyszer nem tette meg azt a szívességet, hogy leadja előnyét, így ismét vezetett (19-25, 1-2).

A negyedik szettet Kalicanin helyett Gyimessel kezdtük, és az első pontokat mi szereztük. Dékány nyitássorozata 7-0-nál ért véget, de továbbra is domináltuk ezt az etapot: a BRSE teljesen szétesett. A vendégek 10-1 után mutattak némi életjelet, de a magára találó Kostelanskával nem bírtak, így hamarosan másodszor is időt kért Vasja Samec Lipicer. Egy pillanatra sem lankadó drukkereink hamarosan kiszámolhatták a Békéscsabát, végül ritkán látható különbséggel egyenlítettünk (25-8, 2-2).

A döntő szettet egy blokkolási és egy támadási hibával kezdtük, így Głuszaknak megint fel kellett emelnie a hangját az időkérésnél (1-4).  Ugyan Kostelanská támadásaival tartottuk a lépést, néhány figyelmetlenségünket azonban megint egyből kihasználták az egyébként rendkívül lelkesen játszó békésiek (4-8). A térfélcsere után is kezükben tartották az irányítást a vendégek, akik így két ponttal távozhattak a fővárosból (10-15, 2-3).

Folytatás jövő szerdán a Ludovika Arénában október hónap első legfontosabb meccsén, a Partizani Tirana ellen a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

——————————————————————————

Extraliga, 2. forduló:
Vasas Óbuda – Békéscsabai RSE 2-3 (-23, 30, -19, 8, -10)
Folyondár utca, 400
néző. Vezette: Ujházi, Mezőffy

Vasas: Török 12, Kalicanin 5, Kjelstrup 1, Dékány 14, Abdulazimova 12, Ana Tiemi 6. Csere: Juhár (liberó), Villám 13, Gyimes 2, Kostelanská 18. Vezetőedző: Jakub Głuszak

BRSE: Glemboczki 7, Pekárik 12, Dapic 10, Klaric 32, Bodnár 13, Evans 4. Csere: Molcsányi (liberó), Bodovics, Fábián 1, Szedmák. Vezetőedző: Vasja Samec Lipicer

EDZŐI ÉRTÉKELÉS

Jakub Głuszak: – A támadásunk hatékonyságán és a kritikus helyzetek megoldásán múlt a siker. Amikor hozzád hozzád hasonló erősségű ellenféllel játszol, apróságok döntenek. A Békéscsaba nagyon jól, nagy szívvel röplabdázott. A negyedik szett amolyan baleset volt, tudtam, hogy az ötödik játszmában visszajönnek. Nem játszottunk jól, de a gyorsan tovább kell lépnünk, és felkészülni a szerdai Bajnokok Liga-meccsre.

Vasja Samec Lipicer: – Az igazi intenzív és minőségi játékot az első három játszma hozta, aztán a negyedikben a Vasas remekelt. Az ötödik szettben remekül kezdtünk, mondtam a lányoknak, ne foglalkozzunk az előzővel, higgadtak maradtunk. A Vasas remek ellenfél volt, erős csapattal és nagy kerettel. Ha nem nyertünk volna, akkor is elégedett lennék az első három szettel, de pszichológiailag sokat jelent a siker.

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató