Kemény meccsen fontos győzelem

Ötjátszmás győzelemmel térhetünk haza Jászberényből.

Pénteken Jászberényben kezdte meg az Extraligát címvédő röplabdacsapatunk, a Vasas Óbuda.

Jakub Głuszak vezetőedző nem változtatott a kezdőcsapaton a keddi, Bajnokok Ligája-győztes csapathoz képest, így ugyanazzal a hat röplabdázóval kezdtünk, mint Montenegróban.

Gyenge nyitásfogadással kezdtük a mérkőzést, ám amikor ezt stabilizáltuk, jó támadásokkal hamar megbontottuk a hazaiak állásait (4-8). Makai Péter időkérése ellenére elkezdtünk jól nyitni, Sanja Kalicanin hatalmas blokkja után pedig hétre hízott az előnyünk (7-14). Két hibánkkal közelebb zárkózott a vendéglátó (10-14), és nem is tudtunk jobban elhúzni, mert szép megoldásaink mellett pár bosszantó hiba is becsúszott (14-18). Török Kata a hátsó sorból is ponterősen támadott, a berényiek pedig ezt követően már csak egyetlen pontot szereztek (15-25, 0-1).

A második szett elején a jászságiak röplabdáztak pontosabban, így nem volt meglepetés, hogy Jakub Głuszak kilenc labdamenet után időt kért (6-3). Sokat ezt követően sem javult a helyzet, a sima első játszma után mintha kicsit belealudtunk volna a mérkőzésbe (10-5). Hibát hibára halmoztunk, így vezetőedzőnk változtatott: Bleicher Rékát és Villám Lillát küldte be Ana Tiemi és Trine Kjelstrup helyére (13-6). Elsősorban a nyitásokkal és a nyitásfogadásokkal gyűlt meg a bajunk, a visszacserét követően pedig kapitányunk próbált életet lehelni a csapattársaiba (17-8). Néhány jó megoldást már bemutattunk a folytatásban, három pontra fel is jöttünk, de sok esélyünk a fordításra nem volt, így 46 perc után egyenlő volt az állás (25-18, 1-1).

A harmadik felvonás előtt Gluszak emelt hangon kérte számon játékosain teljesítményüket, ennek hatására összeszedettebben kezdtünk, mint az előző etapban (3-7). A hálónál védekezésben sokkal jobban dolgoztunk, nyitásaink is megint ültek, így Makai Péter hamarosan magához rendelte tanítványait (6-12). Zavarodottság lett úrrá a hazaiakon, egyre nagyobb lett a különbség csapatunk javára, szurkolóink – akik ezúttal is szép számban elkísérték a lányokat – hamarosan rászámolhattak az ellenfélre (9-19). Végül az első szetthez hasonló különbséggel kerültünk ismét előnybe (13-25, 1-2).

A negyedik felvonást megint a hazaiak kezdték jobban, mi Dékány Bernadett sikeres támadásaival maradtunk látótávolságon belül (7-6). A Jászberény jól játszott, magabiztosan tartotta két-hárompontos előnyét addig, amíg Török két bravúros támadással ki nem egyenlített (13-13). Dékány nyitósorozatával fordítottunk is, magyar válogatott négyesütőink ihletett formában röplabdáztak ebben a periódusban (13-16), egymás után hét pontunkért feleltek ők. A hajrá ennek ellenére hazai előnyről indult (20-18), de Kalicanin blokkja után egál volt, majd az ő visszapöcizett labdájával megint vezettünk (20-21). Ezt követően még 22-2-nél is nálunk volt az előny, de a hazaiak nem tették meg azt a szívességet, hogy odaadják a meccset, így négy szett után készülhettünk az ötödikre (25-23, 2-2).

A rövidített játszma pár jó vasasos centertámadással indult – előtte három szettig ez a játékelem szinte teljesen hiányzott –, a térfélcserénél Ana Tiemi sánca után hárompontos előnnyel fordultunk (5-8). A következő labdamentek többségét is mi nyertük (7-11), de a Berény egyre visszazárkózott (10-11), mielőtt Török kezébe vette a dolgokat: az ő támadásaival nyertük meg a kétórás mérkőzést (10-15, 2-3).

Folytatás kedden a Ludovika Arénában (a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen) a Luka Bar elleni BL-selejtező visszavágón.

———————————————————————–

EXTRALIGA, 1. FORDULÓ
Jászberény VT – Vasas Óbuda 2-3 (-15, 18, -13, 23, -10)

Jászberény, 300 néző. Vezette: Tillmann, Árpás

Jászberény: Alishanova 5, Szilcsenkova 12, Borsos 4, Ventura 17, Tóth E. 12, Bulajic 10. Csere: Radomszki (liberó), Mészáros, Faragó 1, Szerényi. Vezetőedző: Makai Péter

Vasas: Ana Tiemi 7, Török 21, Kalicanin 12, Kjelstrup 15, Dékány 19, Abdulazimova 11. Csere: Juhár, (liberó), Bleicher R., Villám L. 1, Gyimes. Vezetőedző: Jakub Głuszak

EDZŐI ÉRTÉKELÉS

Makai Péter: – Maximálisan elégedett vagyok a lányokkal, amit lehetett, kihoztunk magunkból. Centerben és a szélső ütők posztján minőségibb játékosaik vannak a Vasasnak, de nem feltétlenül ez döntött, a végén több ki nem kényszerített hibánk volt. Volt azért két olyan szett, amikor túlságosan is tiszteltük az ellenfelet, de amikor fegyelmezetten játszottunk, akkor az meglátszott a védekezésünkön és ezáltal az eredményen is.

Jakub Głuszak: – A szezon elején nem meglepő, hogy ennyire hullámzó volt a játék. Amikor a nyomás a csapatomon volt, az olykor meglátszott az eredményen. Végülis az döntött, hogy az ötödik játszmában kevesebbet hibáztunk. Ezzel együtt ez a mérkőzés jó lecke volt számunkra, hogy minden ellenfelünkre oda kell figyelnünk, hiszen egyik csapat sem fogja könnyen megadni magát nekünk.

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató