Mihály Dorka is marad, de posztot vált

A 17 éves játékos szerződést hosszabbított a Vasassal és a következő idényben liberó lesz.

Mihály Dorka tanulságos éven van túl: keretünk legifjabb játékosára jobbára nyitócsereként, valamint a mezőnyvédekezésben számított Jakub Głuszak vezetőedző a szezon során, ugyanakkor két mérkőzés erejéig – Juhár Dalma betegség miatti hiányzásakor – liberóként kapott lehetőséget.

A következő idényben viszont Dorka már nem csak beugróként lesz liberó: a szakmai stábbal egyetértésben ő lesz ugyanis Juhár Dalma társa ezen a poszton.

"Amikor leültünk tárgyalni Kubával és Marcival, volt bennem némi félsz, de amikor elmondták, hogy szeretnék, ha posztot váltanék, megkönnyebbültem” – emlékezett  vissza a szezon közbeni beszélgetésre Dorka, aki kifejtette: a mostani szezonban látta, hogy bármennyire is imád négyes ütő lenni, mivel nem tartozik a magas játékosok közé, ha szeretne megragadni az Extraligában, nem az a poszt az útja.

"A mögöttünk hagyott szezonban Békéscsabán és Újpesten is ezen a poszton szerepeltem, jól esett, hogy Kuba már akkor bízott bennem. Úgy tűnik, tetszett, amit ott látott, mert hosszú távon is ezen a poszton számol velem. Sokat jelent a bizalma, amikor beszélgettünk a posztváltásról, éreztem, hogy látja bennem a lehetőséget. Nem sokat gondolkoztam a dolgon” – jelentette ki Mihály Dorka.

Mint elmondta, a nyitásfogadás és a védekezés eddig is része volt a játékának, ugyanakkor tudja, a jövőben mindkét játékelemben sokkal nagyobb szerep hárul majd rá. Ennek kapcsán van benne ugyan némi drukk, de készen áll arra, hogy bebizonyítsa, számíthat rá a csapat.

"Egy liberónak sokkal határozottabbnak kell lennie, irányítania kell a csapat egész védekezését. Nyilván ebben nagyon sokat kell majd fejlődnöm, de alig várom az alapozás kezdetét. Amikor kiderült, hogy a következő szezonra váltok, a saját feladatomra való koncentrálás mellett igyekeztem a lehető legtöbbet ellesni mind Dalmától, mind Ninától. Nyilván az elején nagyon fog hiányozni, hogy üssek és pontot szerezzek, hiszen tíz évig ezt csináltam, ugyanakkor az év vége felé már sokat gondoltam arra, hogy a hátsó sorban mennyivel többet fogok majd tudni segíteni a csapatnak” – tekintett előre Dorka.

Fiatal játékosunkat – aki a Vasas színeiben immáron minden korosztályban nyert bajnoki aranyérmet, így csak a Magyar Kupa első hely hiányzik páratlan gyűjteményéből – természetesen a mögöttünk hagyott idényről is kérdeztük.

"Attól függetlenül, hogy nem kaptam sok lehetőséget, sokat fejlődtem, elsősorban fejben. A legnagyobb hibám talán az volt, hogy nagyon könnyen le tudtam magam húzni, ha nem úgy sikerültek a dolgok, ahogy én azt szerettem volna. Kubának és a csapattársaimnak köszönhetően megtanultam sokkal jobban kezelni a rontásokat, sokkal pozitívabb lett a hozzáállásom. Technikailag is sokat léptem előre, sikerünkben pedig az volt a kulcs, hogy a legnehezebb pillanatokban is összetartottunk. Nincs bennem hiányérzet a szezonnal kapcsolatban, azt gondolom, megérdemelten hódítottuk el a bajnoki címet, mert rengeteget dolgoztunk érte” – nyilatkozta honlapunknak röplabdázónk.

Dorka számára a szezon legemlékezetesebb momentuma a bajnoki döntő második, nyíregyházi összecsapása volt, amikor vezetőedzőnk a döntő szettben 15-14-es vezetésünknél beküldte nyitni. Az eredmény ismert: ütőnk remek szervája után visszapattant térfelünkre a labda, amit Ayshan Abdulazimova kisodort a nyíregyháziak kezéről, megnyerve nekünk az összecsapást.

"Ez a pillanat életem végéig el fog kísérni, abban az egy percben, amíg bementem a pályára és odaálltam az alapvonal mögé, az egész bajnokság lepörgött előttem. Próbáltam nem izgulni, de tudtam, ezen a ponton múlhat a meccs. Igyekeztem mindent kizárni és csak arra figyelni, hogy ha nem is pontot érő, de egy jó szerva legyen. Hát, az lett…” – mondta mosolyogva Dorka.

És hogy milyen volt a szezon nagy részében nyitócserének lenni? Erre a kérdésre is válaszolt játékosunk.

"Mivel éreztem a bizalmat, nem bántam, hogy így számított rám Kuba. Nehéz helyzetekben is becserélt, én pedig nagyon boldog voltam, ha adott esetben csak egy-egy ponttal is, de tudtam segíteni a csapatot. Az első szezonomban nagyon féltem, hogy fiatal korom miatt kívülálló leszek, de mindenki egyenrangú csapattársként kezelt. Ez most sem volt másként. Kuba az év elején velem is leült beszélni, és elmondta, milyen szerepet szán nekem a csapatban, így tudtam, mire számíthatok. Nyilván nem mindig volt egyszerű egy-egy nyitási hiba után ismét odaállni, mert nem volt lehetőségem a hálónál kijavítani a rontást, de amint már mondtam, megtanultam kezelni ezt a helyzetet” – fogalmazott Mihály Dorka.

A két, szezon közbeni „kényszer”liberózással kapcsolatban kiemelte, hogy az első, békéscsabai alkalomnál – Dalma a meccs napjának reggelére betegedett meg –kevés ideje volt felkészülni az új szerepkörre, de a csapattársai nagyon sokat segítettek abban, hogy ne féljen. Szinte mindannyian elmondták, ne stresszeljen, nem neki kell megnyernie a meccset, mindenben segíteni és támogatni fogják.

"Az újpesti találkozón már úgy mentem fel a pályára, hogy mindent meg fogok tenni, hogy segítsem a csapatot, és sikerült is jó teljesítménnyel zárnom” – tette hozzá Dorka, akinek a posztváltás mellett még egy dologgal meg kell küzdenie az új idényben: az érettségivel.

"Eddig is magántanuló voltam, ezután is az leszek. Szerencsére sikerül összeegyeztetni a röplabdát és az iskolát, már előre megbeszéltük Kubával, mennyi pluszmunkát jelent majd az átképzésem. Igyekszem ezután is a lehető legtöbb délelőtti edzésen ott lenni, mert szeretném mielőbb megszokni az új posztomat” – mondta igen céltudatosan Dorka.

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató