Dán nehéztüzérrel erősítettünk

A feladóátló Trine Kjelstrup személyében a magyar bajnokság első dán játékosát szerződtettük.

Megvan a története első Bajnokok Ligájára-szereplésére készülő Vasas Óbuda idei első külföldi szerzeménye: a 24 éves dán feladóátló, Trine Noer Kjelstrup biztosan csatlakozik bajnokcsapatunkhoz.

"Három oka volt, hogy a Vasast választottam: a magyar bajnokság egyre jobb színvonala, a vezetőedző személye, valamint a nemzetközi kupaindulás lehetősége” – fogalmazott honlapunk kérdésére Trine, aki a mögöttünk hagyott szezonban a finn Pölkky Kuusamo együttesét erősítette, és aki jelenleg vizsgáira készül otthonában, Dániában.

"Sokat beszéltem a szerződés aláírása előtt Mártonnal, tetszett az általa felvázolt kép, szeretném megmutatni magam egy erősebb csapatban és ligában is. Szeretem feszegetni a határaimat, szeretnék fejlődni, mert komoly céljaim vannak a röplabdával. Azt gondolom, ezen az úton fontos lépés lesz a Vasasban töltött szezon” – jelentette ki szerződése aláírása után a dán játékos.

Trine, aki Dánia keleti részében, Koppenhágától 45 kilométerre, Kögében született, 10 éves korában kezdett röplabdázni, noha kezdetben sokkal inkább a lovaglás érdekelte. A sportág felé a huga terelte, és végül azért maradt, mert itt versenyeken is szerepelhettek.

"Tizennégy évesen már bemutatkozhattam a dán U17-es és U19-es válogatottban is, ekkor döntöttem el végleg, hogy ezzel szeretnék foglalkozni” – emlékezett vissza a kezdetekre Trine, aki 2011-ig a helyi csapatban játszott, azt követően pedig – egy féléves vilsbiburgi kitérőt leszámítva – hét évet töltött el a Bröndby együttesénél, mielőtt a finn bajnokságba szerződött. Legjobb éve a 2015-16-os volt, amikor dán bajnok, kupagyőztes, az Észak-európai Liga (NEVZA) és a dán és svéd csapatok részvételével zajló Öresund-kupa győztese is lett. Abban az évben az év dán játékosának is megválasztották.

"A legutóbbi idényben a finn bajnokságban is történelmet írtunk, ugyanis a Kuusamo korábban még soha nem nyert érmet” – mondta Trine, aki a finn liga legponterősebb játékosaként zárta az előző szezont.

Magyarországról nem is olyan régi emléke is van: tavaly ősszel az UTE csapatával mérkőztek meg a Challenge Kupában, és végül aranyszettel jutottak a 16 közé.

"Korábban is jártam már Budapesten, először a családommal gyerekként, akkor a Balatonra is lelátogattunk. Később egy szilvesztert töltöttünk a magyar fővárosban, amelyet nagyon izgalmasnak tartok, és amit alig várok, hogy jobban is megismerjek” – fogalmazott új játékosunk.

Az önmagát nyitottnak és keményen dolgozónak jellemző Trine nagyon izgatott, hogy a BL-ben is megmutathatja magát, hiszen itt mérheti fel igazán, hol is tart most, mennyi választja el attól a szinttől, amit el szeretne érni. Ráadásul ő lesz az első dán a sorozatban, ami különösen büszkévé teszi – többek között ezért utazott el áprilisban a koreai bajnokság játékosbörzéjére is, ugyanis ott is ő volt az első hazájából.

"Nagyon sokat kaptam az ott töltött pár naptól, olyan játékosokkal találkozhattam, akiket eddig csak tévén néztem. Nem nagyon tudtak hova tenni, hogy dánként mit keresek ott, aztán a játékommal azt hiszem, meggyőztem mindenkit. Csodálatos élmény volt, jó pár barátra szert tettem, és a végén többen is mondták: na, ez a dán lány tényleg tud röplabdázni” – mesélte nevetve távol-keleti élményeit a feladóátló.

Előző szezonjával egyénileg is elégedett volt annak ellenére is, hogy nem tudta, mire számítson a másik északi ligában. Elmondása szerint rengeteg mindenben fejlődött, mind technikailag, mind mentálisan, ráadásul vezér volt új csapatában is, ahol a sérülésekkel meggyűlt a bajuk. "Ennek ellenére nyertünk bronzot, ami csodálatos eredmény volt” – jelentette ki.

Finnországi élményei közül a helyiek barátságos természetét, a szurkolók szeretetét, valamint a táj szépségét emelte ki, ugyanakkor az olykor -35 fokos hideget és a rendkívül hosszú buszos utakat nem kedvelte.

Amikor arról kérdeztük, mik az erősségei, elsősorban az erős, de ugyanakkor változatos támadójátékát emelte ki.

"Ezek mellett igyekszem mindig pozitív maradni, és a személyiségemmel is támogatni a többieket. Természetesen minden játékelemben szeretnék fejlődni, a listám tetején most a blokkolás és a nyitás szerepel. Egyelőre azonban a tanulásé és a pihenésé a főszerep, mert nagyon hosszú volt a szezon, és szükségem van arra, hogy ne foglalkozzak egy ideig a röplabdával. Persze a mozgással nem állok le teljesen, a súlyemelés nagy hobbim, és futni is nagyon szeretek. Amikor leállamvizsgázom, utazni is fogok, illetve egy régi csapattársammal strandröplabdázunk is majd, úgyhogy attól azért nem félek, hogy unatkoznék augusztusig” – tekintett előre Trine, aki állítása szerint az elmúlt nyolc hónapban nehezen viselte a szerettei távollétét, de tudja, hogy a profi sportolói létnek ez is velejárója. Éppen ezért igyekszik mihamarabb minden csapattársával összebarátkozni, mert úgy könnyebb megélni a hétköznapokat.

Mivel Trine már egy ideje nem tagja a dán válogatottnak, az augusztusban induló felkészülés első napjától Jakub Głuszak vezetőedző rendelkezésére áll majd.

"Olyan fiatal játékost kerestünk Lilla mellé, aki illik a játékrendszerünkbe. Trinét január óta figyeltük, mert a finnországi statisztikái igen jók voltak. Amikor a szezon végén kiderült, nyitott a klubváltásra, mindent megtettünk, hogy Magyarországra csábítsuk. Örülök, hogy ez sikerült, mert edzőitől és csapattársaitól csak jót hallottam róla. Hatalmas ütőereje van, de képes finom megoldásokra is, így nagyon várom a közös munkát. Fejlődni szeretne, épp ezért nyitott a munkára, nekem pedig ilyen játékosokra van szükségem. Biztos vagyok abban, hogy nagy erőssége lesz a következő szezon Vasasának” – mondta új játékosunkról lengyel vezetőedzőnk.

———————————————————————————————————

NÉVJEGY
Név:
Trine Noer Kjelstrup
Poszt: feladóátló
Születési hely, idő: Køge, Dánia, 1994.12.04.
Magasság: 185 cm
Súly: 74 kg
Eddigi klubjai: Brøndby Volleyball Club (dán, 2011-2014 és 2014-2018), Rote Raben Vilsbiburg (német, 2014), Pölkky Kuusamo (finn, 2018-2019)
Legjobb eredményei: 5x dán bajnok, 4x dán kupagyőztes, 2x NEVZA-győztes, 1x Øresundsliga-győztes, 1x finn bajnoki bronzérmes, 2016-ban az Év dán női röplabdázója

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató