Újabb drámai siker

Ismét öt szettben kerekedtünk a Nyíregyháza fölé a döntőben.

A bajnoki döntő második meccsén a hazaiak kispadján nem ülhetett ott az első összecsapás után kiállított Hollósy László, és mivel a másodedző Horváth Andrásnak nincs megfelelő engedélye ahhoz, hogy az Extraligában vezetőedző legyen, így a nyírségieket papíron az NB I-es DVTK-nál edzősködő Toma Sándor irányította.

Mindkét együttes változatlan felállással kezdte a mérkőzést, az első labdameneteket követően pedig Vasas-vezetést konstatálhatott a szép számú publikum (2-4). A Fatum – bár játékosai s okat rontottak – hamarosan fordított, de Dékány Bernadett blokkoutjával egalizáltunk (8-8). A hazaiak egymás után többször is jól használták centereiket, míg mi ezúttal is elsősorban a szélső ütőink révén voltunk eredményesesek (12-13). Amikor Mária Kostelanskát betakarták, Jakub Głuszak elérkezettnek látta az időt, hogy szóljon tanítványaihoz (15-13). Dékány egyenlített ismét, a vezetést is magunkhoz ragadtuk, de leszakítani nem tudtuk riválisunkat. A végjáték egyenlőről indult (19-19), de Danielle Brisebois hatodik pontja után Głuszak megint időt kért (22-20), nem sokkal később azonban konstatálhattuk, hogy a hazaiak kerültek előnybe (25-21, 1-0).

A második szettet szörnyen kezdtük (3-0), de két perc múlva már vezettünk (3-4), majd egy elképesztően hosszú labdamenet után Toma Sándor időt kért. Ayshan Abdulazimova addig pörölt Bátkai-Katona Ágnessel, amíg a játékvezető piros lappal jutalmazta azeri válogatott centerünket (5-5). Nagy csata volt a pályán, de ezekben a percekben szinte minden helyzetből mi jöttünk ki jól, így jött az újabb hazai játékmegszakítás (8-11). Egy jó hazai blokkal és támadással egalizált a Fatum (12-12), de két jó Kostelanská-sánccal, valamint kiváló mezőnymunkával visszaépítettük az előnyünket (14-18). A hajrá nem tartogatott már nagyon sok izgalmat a csereként beállt Mihály Dorka ászának is köszönhetően, így 50 perc után egalizáltuk az összesített állást (19-25, 1-1).

A harmadik felvonás első része is szoros küzdelmet hozott, nálunk Abdulazimova, odaát Brisebois és Varga Eliza tolta csapata szekerét, de amikor kettőt rontottunk, időt kellett kérnie Głuszak mesternek (8-5). Sem blokkban, sem mezőnyben nem hoztuk azt, amit az előző játékrészben, így hamarosan jött az újabb játékmegszakítás (11-6). Ebben a periódusban nem igazán találtuk a nyírségiek remek játékának ellenszerét, ráadásul Brisebois-val látványosan nem bírtunk: a kanadai ütő két és fél szett után már 19 pontnál tartott (14-9). A középjáték annyi változást hozott, hogy legalább jobban nem szakadtunk le (18-13), de mivel támadásban nem találtuk a működő irányokat, a nyírségiek ismét megszerezték a vezetést (25-17, 2-1).

A negyedik játszma kezdetén ismét szebbik arcát mutatta csapatunk, mezőnyben többször is megfogtuk Varga bombáit, és ezúttal a hálónál is hatékonyabban dolgoztunk (3-5). Toma hamarosan időt kért (5-8), Brisebois ászával pedig egyre zárkózott a vendéglátó (9-10), majd egyenlített is. Amikor a hazai támadók kétszer is hosszú ütöttek, az amerikai Allison Mayfieldet küldte pályára a nyírségi szakvezetés. Kostelanská ütéseivel tartottuk előnyünket, majd egy vitatott bírói ítélet tüzelte fel a kedélyeket, mielőtt Toma ismét időkérést jelzett (14-18). Húsznál is néggyel vezettünk, Dékány megint elemében volt, de a Fatum az utolsó szalmaszálba (17-23) belekapaszkodva szorosabbá tette az állást (20-23). A következő két pontot is a hazaiak szerezték, de Gluszak második időkérése után Abdulazimova támadásával végre elforogtunk, Kostelanská pedig értékesítette a játszmalabdát (22-25, 2-2).

A rövidített szett váltott pontszerzéssel indult, hatalmas volt a feszültség a pályán (4-4). Mi vezettünk először kettővel (4-6), és a térfélcserénél is ennyi volt a különbség. Abdulazimova sáncával tovább növeltük előnyünket, majd azeri légiósunk támadásból is eredményes volt (6-10). Varga jó megoldásai után Gluszaknak volt mondanivalója (8-10), de a hazai feldadóátló újabb két pontjával egyenlített a Fatum (10-10). Nagy nehezen elforogtunk, majd Török volt eredményes (10-12), de 13-nál egál volt. A hazaiak két mérkőzéslabdát is hárítottak, de Abdulazimova megnyerte nekünk a meccset (14-16, 2-3).

Folytatás pénteken a harmadik mérkőzéssel, 17.30 órakor a Folyondár utcában.

——————————————————————————–

EXTRALIGA, DÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
Fatum Nyíregyháza – Vasas Óbuda 2-3 (21, -19, 17, -22, -14)
Nyíregyháza, Continental Aréna, 1000
néző. Vezette: Bátkai-Katona, Jámbor

Nyíregyháza: White 10, Francesco 2, Matic 6, Kalicanin 15, Varga 19, Brisebois 27. Csere: Tóth F. (liberó), Szabó L., Mayfield 5. Megbízott vezetőedző: Toma Sándor

Vasas: Dékány 15, Abdulazimova 15, Ana Tiemi 4, Török 11, da Silva 9, Kostelanská 22. Csere: Bozicevic (liberó), Mihály. Vezetőedző: Jakub Głuszak

EDZŐI ÉRTÉKELÉS

Toma Sándor: – Jóformán csak belecsöppentem a döntőbe, a kialakult helyzetben próbáltam segíteni a csapatnak. A végjátékban egy-két ponton múlt a győzelem, sajnálom, hogy kikaptunk. Le a kalappal a lányok előtt, de ilyen a bajnoki döntő, néhány hiba is dönthet. A küldetésem erre a meccsre szólt, de érzésem szerint ez a párharc még nincs lefutva.

Jakub Głuszak: – Az elsőhöz hasonló mérkőzés volt, rengeteg hullámzással és fordulattal. A negyedik játszmára sikerült megtalálnunk a játékunkat, feljavult a védekezésünk és a sáncmunkánk

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató