Nálunk az előny!

Hatalmas csatában nyertük meg az elődöntő első felvonását!

A vasárnap esti elődöntőben vezetőedzőnk, Jakub Głuszak visszatért az alapszakasz végén bevált kezdőcsapathoz, azaz Dékány Bernadett, Mária Kostelanská és Török Kata egyszerre volt a pályán.

A túloldalon két légiós center mellett Liliom Rita volt az egyik négyes ütő, feladóként Bagyinka Fanni, átlóként pedig az amerikai Naya Crittenden szerepelt.

Jól kezdtek a vendégek, akik a találkozó előtt többször hangsúlyozták, hetek óta erre a párharcra készültek (0-3). Kostelanská révén iratkoztunk fel az eredményjelzőre, Dékány blokkjával pedig hamar egyenlítettünk (4-4). Mindkét együttes magas hőfokon égett, éppen ezért a szép megoldások közé jó pár technikai hiba is becsúszott (9-9). Mezőffy Zsolt ítéleteit kétszer is hevesen reklamáltuk, a másodiknál Głuszak bármiféle előzmény vagy figyelmeztetés nélkül azonnal sárga lapot kapott (12-13). Ana Tiemi eredményes sáncával vezettünk először (15-14), Török támadása után Kántor Sándor jelezte, hogy mondanivalója van. Egyre jobban nyitottunk, ebből egyre jobb támadásokat vezettünk (19-15), így Kántor ingerülten kért időt másodszorra is. A szerváink továbbra is ültek, így bár az újpestiek kettős cserével is próbálkoztak (23-19), Ayshan Abdulazimova pontjával, a szett közepétől javuló játékkal magabiztosan kerültünk előnybe (25-21, 1-0).

A második felvonás első három pontja megint a vendégcsapaté lett, Głuszak ezúttal azonban nem várt az időkéréssel. Megint négynél értük utol fővárosi riválisunkat, de a vezetést ezúttal sem tudtuk átvenni (8-10). Három ki nem kényszerített hibánkkal meglógott az Újpest, így Głuszaknak megint meg kellett állítania a mérkőzést (10-14). Újabb két rontás jött nálunk, így pedig nem igazán tudtuk felvenni a lépést a vendégekkel (11-17). Abulazimova bravúros megoldásával, illetve Török ütéseivel közelebb zárkóztunk (15-18), de két újabb rontás megpecsételte a sorsunkat: az ötpontos hátrány túl soknak bizonyult, a lila-fehérek úgy egalizáltak, hogy mi nyitásból gyakorlatilag nem találtuk el a pályát (19-25, 1-1).

A harmadik felvonást annyira nem kezdtük rosszul, mint az előzőeket, de nyolc pont után így is újpesti fórt mutatott az eredményjelző (3-5). Ezúttal a negyedik kerületiek kértek számon két ítéletet Mezőffyn, Kántor így inkább időt kért (6-5). Kostelanská szerválta meg az ellenfelet, a vendégek így feladót cseréltek. A szervákkal továbbra is meggyűlt a bajunk, csak ebből a műfajból 13 rontásnál jártunk ekkor (9-8). Amikor Kostelanskát betakarták, Głuszak látta el tanácsokkal a játékosait (11-12), de az újpestiek szárnyakat kaptak, és minden bejött nekik (11-14). Az ismételt időkérés után Kostelanská és Dékány vezérletével egyenlítettünk (16-16), a következő pont után pedig Kántor Sándor is ellőtte második ilyen lehetőségét. Dékány igazi vezérként röplabdázott, de a rendkívül fontos végjátéknak így is egálról indultak a csapatok (20-20). Ana Tiemi bravúrja, jó nyitása, valamint egy szerencsés pont kellett ahhoz, hogy mi kerüljünk közelebb a részsikerhez (23-22), de Liliom Rita támadásával ennek ellenére is ellenfelünk jutott szettlabdához. Dékány egalizált, a túloldalon Liliom volt megint eredményes, Abdulazimovát pedig ezúttal elnyomták a hálónál, így riválisunk jutott előnyhöz (24-26, 1-2).

A negyedik etapra az újpestieknél maradt Bleicher Réka a pályán, ennek ellenére Kántor két perc után időt kért (3-0). Néhány labdamenettel később már ismét Bagyinka Fanni irányított odaát (6-1), de úgy tűnt, az elvesztett harmadik szett alaposan felpiszkálta a mieinket, ugyanis hihetetlen agresszivitással vetettük magunkat a játékrészbe (9-2). Minden játékelemben remekeltünk, az újpestiek csak keresték eddig látott teljesítményüket (13-5). Sorozatban három pontjuk után mégis időt kellett kérnie Głuszaknak, de ennél közelebb a hibáink ellenére sem hagytuk zárkózni ellenfelünket: Ana Tiemi egyes blokkjával megint megnyugtató volt a különbség (18-10). A hajrá nem tartogatott különösebb izgalmakat, következhetett a döntő játszma (25-15, 2-2).

A rövidítés Abdulazimova pontjaival kezdődött, Kántor ingerülten kért megint nagyon hamar időt (3-0), majd megint becserélte Bleichert. Darabjaira szedtük a lila-fehérek játékát (6-0), azeri centerünk ebben a szettben négy pontnál, összességében 18-nál tartott. A térfélcseréig közelebb lopózott a vendégcsapat (8-3), de Török ászával belátható közelségbe került a győzelem (10-4). Az utolsó szakaszban már sok kérdés nem volt, Dékány pontjával nyertük meg a több mint kétórás mérkőzést, s kerültünk előnybe az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcban (15-5, 3-2).

Folytatás szombaton a Megyeri úton, este hatkor.

————————————————————————–

EXTRALIGA, ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Vasas Óbuda – UTE 3-2 (21, -19, -24, 15, 5)
Folyondár utca, 400
néző. Vezette: Mezőffy, Horváth M.

Vasas: Ana Tiemi 6, Török 16, da Silva 8, Kostelanská 14, Dékány 15, Abdulazimova 18. Csere: Bozicevic (liberó), Mihály. Vezetőedző: Jakub Głuszak

UTE: Fortuna 10, Paradzik 7, Crittenden 18, Bokorné 14, Carabali 6, Bagyinka 3. Csere: Koszjak (liberó), Bleicher R. 1, Valdez 4, Nagy V. 2, Kovács L. Vezetőedző: Kántor Sándor

EDZŐI ÉRTÉKELÉS

Jakub Głuszak: – Tudtam, hogy ilyen nehéz meccset vívunk majd, hiszen a rájátszás tényleg más, mint az alapszakasz, ráadásul az elődöntő első mérkőzésén mindenki idegesebb. Talán emiatt is követtünk el több hibát az első három játszmában, de aztán a mi játékunkat kezdtük el játszani, irányítottuk a meccset, agresszívabbak lettünk és feljavult a védekezésünk, úgy érzem, mindez volt a győzelem kulcsa.

Kántor Sándor: – Több volt ebben a mérkőzésben, már csak azért is, mert ha elhisszük, hogy le tudjuk győzni a Vasast, az nagy löketet ad a csapatnak. A Vasas jól játszott, de a kritikus pontokban, amelyekben nekünk kellett volna türelmesnek és agresszívnak lenni, a potyalabdákat beütni, nem voltunk eléggé koncentráltak.

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató