A legfontosabb pont: Dalmának

Két szettet nyertünk Nyíregyházán, ezzel miénk az első kiemelés.

Jakub Głuszak vezetőedző a Békéscsaba elleni kezdőcsapatot küldte pályára, azaz Dékány Bernadett megint a kezdőhatos tagja volt.

A kupagyőztes hazaiaknál Hollósy László a szélen Tanja Maticnak szavazott bizalmat.

A képlet egyszerű volt: egy szerzett ponttal bebiztosíthattuk alapszakasz-elsőségünket.

A nyitásaink és a nyitásfogadásunk sem működött a találkozó elején, így lengyel vezetőedzőnknek hamar időt kellett kérnie, mert a hazaiak nem követtek el buta hibákat (8-4). A játékmegszakítás jót tett, rendeztük a sorainkat, és két pontra zárkóztunk (12-10). Hiába mezőnyöztünk kiemelkedően, ismét nyitásfogadási hibákat vétettünk, így Głuszak újra megnyomta a csengőt (15-11). Mária Kostelanská jó ütőszázalékkal támadott, de a hazai nyitásfogadások mindegyike Genesis Francesco kezében landolt, aki ebből változatosan tudta szervezni a hazaiak játékát (19-14). Rengeteget rontottunk, idegesen röplabdáztunk, a hazaiak így összességében simán söpörték be az első szettet (25-20, 1-0).

A második játszma pont ugyanúgy indult, mint az első: sok hibával és gyors Vasas-időkéréssel (6-2). Ayshan Abdulazimova blokkja után már csak egy pont volt a különbség (8-7), és amikor rövid időn belül még kétszer „leszedtük” a rivális ütőit, Hollósy állította meg a mérkőzést (11-11). Kostelanská nagyot játszott, a többiek pedig szépen dolgoztak a keze alá, az ő pontjaival tartottuk a lépést a hazaiakkal, Dékány támadása után pedig először vezettünk a meccsen (15-16). Mihály Dorka ászt nyitott, Hollósy pedig levitte Maticot és Allison Mayfieldet küldte a helyére, de Dékány újabb pontja után háromra nőtt a fórunk (17-20). Kostelanská nyitósorozatát Francesco rossz szervája kontrázta meg, a játékrészt Nuria Lopes da Silva lehúzott labdája zárta (19-25, 1-1).

A harmadik felvonás elejét nem szúrtuk el (5-5), ám Danielle Brisebois ásza után így is hárommal vezetett a kupagyőztes (9-6), majd amikor még egyet hozzátettek a különbséghez, Głuszak időt kért. A visszatérő elrontott szervák mellett a fogadásunk is megint darabokban volt, így Nikolina Bozicevicet Juhár Dalma váltotta (13-7). A csere stabilizálta alapjátékunkat, de jó ideig nem tudtunk közelebb zárkózni, mert a hazaiak is jól teljesítettek (17-13). Egymás után két pontot szereztünk (17-15), de amikor egyre zárkózhattunk volna, amatőr hibát vétettünk és villámgyorsan megint ötre nőtt a differencia (20-15). A nyírségiek nem nyugodhattak meg, Kostelanská 18. pontjával ugyanis megint közelebb lopóztunk (21-18). Varga Eliza két hibájával megint egyre zárkóztunk, amikor ismét elemi hibát vétettünk. Csapatunk erejét jól mutatta, hogy ez sem tört meg bennünket, 16-21 után 22-nél utolértük a sokat rontó riválist, majd Dékány két támadásával megfordítottuk az állást, Varga szélesre szálló labdájával pedig megnyertük az alapszakaszt (23-25, 1-2)!

A negyedik felvonást – egyáltalán nem meglepő módon – fejben kiengedve kezdtük (8-4), és a különbség folyamatosan nőtt a csapatok között. Ambrosio Melani kapta meg a lehetőséget, majd kettős cserével Villám Lilla és Durst Anna is pályára lépett (14-5). Dékány vezérletével ébredtünk fel kicsit (16-9), és ismét elkezdtünk röplabdázni. A lendületünk azonban nem tartott túl sokáig, a hazaiak nagyon simán egyenlítettek, de ez szurkolóink jókedvét ez egy pillanatra se szegte (25-13, 2-2).

A döntő szettre maradtak fiataljaink: Durst, Mihály, Ambrosio, Villám is játszott, Dékány és da Silva maradt hírmondónak a kezdők közül. Ebben a felállásban nem igazán találtuk a ritmust (4-1), a térfélcserénél öttel vezetett a Fatum, amely a Békéscsabával elődöntőzik majd. A mérkőzés utolsó szakaszában elsősorban Ambrosio remek nyitásainak hála még megcibáltuk a végig a kezdőcsapatukkal felálló hazaiak bajszát, de a mérkőzést riválisunk nyerte – az alapszakaszt azonban mi (15-9, 3-2).

"A mai győzelmet és az alapszakasz első helyét Juhár Dalmának ajánljuk" – mondta a találkozó után Jakub Głuszzak arra utalva, hogy liberónk annak ellenére vállalta az utazást és a játékot is, hogy nagymamája szerda reggel hunyt el.

Csapatunk számára az egy hét múlva, március 14-én Békéscsabán zárul az alapszakasz. A találkozó 18 órakor kezdődik.

Az elődöntőben – várhatóan március 23-i kezdéssel – az Újpesttel találkozunk.

———————————————————————————————————

EXTRALIGA, 19. FORDULÓ
Fatum Nyíregyháza – Vasas Óbuda 3-2 (20, -19, -23, 13, 9)
Continental Aréna, 500
néző. Vezette: Adler, Tillmann

Nyíregyháza: Francesco 1, Matic 14, Kalicanin 12, Varga 15, Brisebois 21, White 11. Csere: Tóth F. (liberó), Szabó L. 1, Ancsin, Mayfield. Vezetőedző: Hollósy László

Vasas: Ana Tiemi 6, Török 12, da Silva 6, Kostelanská 19, Dékány 12, Abdulazimova 7. Csere: Bozicevic, Juhár (liberók), Mihály 1, Ambrosio 2, Villám L. 2, Durst A. 1. Vezetőedző: Jakub Głuszak

EDZŐI ÉRTÉKELÉS

Hollósy László: – Kicsit dühös vagyok, mert a harmadik játszmát ötpontos előnyből meg kellett volna nyerni, de kikaptunk, mert taktikai fegyelmezetlenségeket követtünk el. Mi nyertük a legtöbb mérkőzést, de nem mi nyertük az alapszakaszt. Gratulálok mindkét csapatnak.

Jakub Głuszak: – Elégedettek vagyunk, hogy megnyertük az alapszakaszt. A szezon elején nem sokan gondolták, hogy mi leszünk az első kiemeltek, de megcsináltuk. Ugyan van még egy mérkőzésünk az alapszakaszból, de most két napot pihenünk, aztán elkezdünk készülni a rájátszásra.

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató