Búcsú Európától

Négy játszmában kaptunk ki Szlovéniában.

Alig három nappal a Békéscsaba elleni kupaelődöntőt követően ismét komoly mérkőzés várt csapatunkra, amely 3-2-es előnyről kezdhette meg a szlovén Nova Gorica elleni Challenge Kupa-nyolcaddöntő visszavágóját.

Jakub Głuszak vezetőedző a csabaiak ellen remekül játszó Ambrosio Melanit ismét a kezdőcsapatba jelölte, így a vasárnapival megegyező felállásban léptünk pályára.

Az első, budapesti meccset látva hosszú találkozóra rendezkedhettek be a nézők, közte az igen szépszámú Vasas drukkerhad. Ennek megfelelően kezdetben felváltva estek a pontok, majd előbb mi, aztán a hazaiak vezettek kettő egységgel. Jakub Głuszak Klara Peric egymás utáni harmadik, hálóról lecsorgó nyitása után kért időt (11-8), de mivel ellenfelünk feladója szervált még egy ilyet, tovább távolodott a Gorica. Buta hibákat vétettünk, a hazaiak belelendültek (15-9), mi pedig nem nagyon találtuk a ritmust, gyakorlatilag csak a szlovénok rontásai után szereztünk pontot (17-11). A hajrában sem tudtunk újítani, így simán nyerte az első játszmát a vendéglátó (25-14, 1-0).

A második szettre Ambrosiót Nuria Lopes da Silva váltotta, majd két labdamenetet követően Darja  Erzen is pályára lépett. Villámrajtot vettek a hazaiak, vezetőedzőnknek megint szinte azonnal el kellett használnia első időkérését (4-0). Juhár Dalmát is bevetette a lengyel szakember, de a hazaiak fantasztikusan röplabdáztak: jól nyitottak, jól sáncoltak, lejátszottak minket a pályáról (9-2). Folyamatosan nőtt a goricaiak fórja, mielőtt Török Kata támadásával majd jó nyitásaival egy picit közelebb tudtunk kerülni (13-7). Az átmeneti fellángolást újabb lejtmenet követte, megint közel tízzel ment a rivális, de ezúttal Ana Tiemi szerváival fújtunk riadót, s belátható közelségbe jöttünk fel (17-13). Tartottuk a differenciát, de a hazaiak kapitánya, Tina Lipicer Samec kétszer is okosan ütötte ki a labdát az előtte tornyosuló Erzen kezéről, így közelebb nem tudtunk lépni (20-17). Az utolsó labdamenetek megint a hazaiakról szóltak, így a következő két felvonásban nem hibázhattunk az aranyszett eléréséhez (25-20, 2-0).

Ennek megfelelően rajtoltunk a következő etapban (2-5), de a Nova Gorica hamar egalizált, majd játékosai szerváltak két padlóászt (8-6). Mária Kostelanská egymás után háromszor köszönt be, majd mivel a többiek is elkezdtek pontokat szerezni, a találkozó során először ki tudtunk építeni némi előnyt (10-14). Velikonja Grbac pár jó szervával pillanatok alatt eltűntette a különbséget, így a végjáték szűk Vasas-előnyről indult (17-19). Egy rövid időszakra ugyan még elbizonytalanodtunk, de Juhár Dalma szenzációs mezőnymunkáját, valamint da Silva elemi erejű támadásbefejezéseit követően Mihály Dorka ászával szépítettünk (20-25, 2-1).

A negyedik szettet a szlovén együttes jó támadásai indították, Lana Scuka pontjaival kerültek néhány pontos előnybe a hazaiak (8-5). Sok volt a hiba a játékunkban, Villám jött vissza (13-10). Amikor közelebb léphettünk volna, mindig elrontottunk egy nyitást vagy egy támadást, így aztán Głuszak hamarosan maga köré gyűjtötte tanítványait (15-11). Újabb három hazai pont jött, mielőtt el tudtunk forogni, de ez már  csak szépségtapasz volt: a jól röplabdázó hazai együttes simán nyerte meg a negyedik szettet, ezzel bejutott a negyeddöntőbe, míg nekünk a magyar sorozatok maradnak a folytatásban (25-15, 3-1).

Sok idő nincs a kesergésre, mert mindjárt jön a folytatás: pénteken 16 órakor az Extraligában Szombathelyen a Haladás vendégei leszünk.

—————————————————————————

CHALLENGE KUPA, NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
GEN-I Volley Nova Gorica (szlovén) – Vasas Óbuda 3-1 (14, 20, -20, 15)
Nova Gorica, 150
néző. Vezette: Taran (moldovai), Zdraveski (macedón)

Nova Gorica: Scuka 21, Velikonja Grbac 12, Kovacic 11, Lipicer Samec 14, Grudina 10, Peric 6. Csere: Zampedri (liberó), Lucas, Zbicajnik­­, Blazic 3. Vezetőedző: Vasja Samec

Vasas: Ambrosio, Villám L. 1, Török 11, Abdulazimova 9, Ana Tiemi 3, Kostelanská 13. Csere: Bozicevic, Juhár (liberók), da Silva 7, Erzen 7, Mihály 1. Vezetőedző: Jakub Głuszak

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató