Legyőztük a Békéscsabát!

Tizennyolc nyeretlen összecsapás után nyertünk a BRSE ellen.

Az elmúlt évek legnagyobb mumusához, a bajnoki címvédő Békéscsabához látogatott együttesünk szombaton: a viharsarkiakkal szemben 2015 májusában, az akkori bajnoki döntő harmadik összecsapásán tudtunk utoljára nyerni, azóta sorozatban 18 vereséget szenvedtünk el tőlük úgy, hogy szettet is csak elvétve nyertünk (9). Idegenben még régebben, 2014 októberében sikerült legyőznünk aktuális ellenfelünket.

A mi oldalunkon minden játékos hadra fogható volt, a túloldalon továbbra is hiányzott a montenegrói négyes ütő, Ksenija Ivanovic, és Tálas Zsuzsanna helyén a Vasas nevelésű Fábián Fanny volt a feladó.

A mérkőzés első labdamenete Török Kata blokkoutjával ért véget, ám két hazai blokk, illetve egy hibánk után máris hárommal vezetett a vendéglátó (6-3), majd amikor kaptunk egy ászt, Jakub Gluszak időt kért (8-4). Panagiota Dioti két ászt szervált, Török két jót támadott, így egyre csökkent a különbség. Nem találtuk igazán a meccs ritmusát, újabb két ászt nyeltünk be, így Gluszak megint időt kért (15-10). Rengeteget hibáztak a csapatok, a játék színvonala hagyott némi kívánnivalót maga után (18-16). Kormos Mihály időkérését követően Diotit Mária Kostelanská váltotta, és amikor egyre zárkóztunk (21-20), a hazaiak vezetőedzője Tálast is beküldte. Az ő kettős érintésével vezettünk ismét (21-22), Villám Lilla támadásával pedig két szettlabdához jutottunk. Ebből az elsőt Kostelanská támadásával használtuk ki (22-25, 0-1).

Rosszul kezdtük a második felvonást (3-0), és bár gyorsan egyenlítettünk, továbbra sem azon múlt a mérkőzés alakulása, hogy melyik csapat az eredményesebb, hanem inkább azon, melyik ront kevesebbet (7-6). Amikor a hazaiak részéről előbb Tálas szerzett okos pontot, majd Nikoleta Perovic osztott ki egy hatalmas egyes blokkot, Gluszak magához rendelte tanítványait (12-9). Az intelmek után Török támadása már az egyenlítésünket jelentette, így jött a hazai időkérés (12-12). Villám pontjával kettő volt az előny, amikor Nuria Lopes da Silva jobb kisujját elütötték, így Ambrosio Melani állt be a helyére. Sokáig tartottuk két-három pontos előnyünket, majd Török és Villám pontjaival ötre növeltük azt (16-21). Kostelanská nyitássorozata hétpontos fórnál ért véget, és bár a végén nagyon kapaszkodott a címvédő, az idegenbeli mérkőzésen régen látott létszámú angyalföldi szurkolótábor hamarosan a biztos pontszerzést ünnepelhette (22-25, 0-2).

A harmadik etap elején Kormos villámgyorsan időt kért (0-2), majd amikor Lucija Mlinar a hátsó sorból ráejtette a labdát a vonalra, Gluszak tette meg ugyanezt (7-4). Rendkívül hektikus volt a találkozó, továbbra is sok volt a hiba, és mindkét együttes hajlamos volt több pontra beragadni egy-egy állásba (11-12). A csereként beálló Szedmák Rékát Török blokkolta, majd hazai oldalon érkezett vissza Fábián. Igazi hullámvasút volt a találkozó, a hajráig nem lehetett megtippelni, kinek jön ki jobban a végjáték (19-18). Az utolsó szakaszt Villám tizenötödik pontja vezette fel, de megint kettőt hibáztunk, így időt kértünk (21-19). Hárommal ment a vendéglátó, és támadhatott a plusz négyért, amikor előbb Ayshan Abdulazimova, majd Ana Tiemi blokkolt pontot érően, és miután egy rossz hazai fogadással egyenlítettünk, Kormos parancsolta magához övéit (22-22). Villám ászt szervált, majd két hazai pont következett, de a szettlabdát Kostelanská parádés ütésével hárítottuk. Török támadásával már nálunk volt az előny, majd ismét kettesével szerezték a pontokat a csapatok, így hol itt, hol ott jegyezhettünk fel játszma-, vagy mérkőzéslabdát (27-27). Úgy tűnt, soha nem ér véget a játékrész (30-30), amikor a szett végén hatalmasat játszó Perovic támadásával, és egy kikényszerített hibával végül a hazaiak szépítettek (32-30, 1-2).

Vasas villámrajttal indult a negyedik felvonás (0-4), a hazai játékmegszakítást követően ugyan közelebb zárkóztak a csabaiak, de Abdulazimova sánca után már öt is volt közte (2-7). Ismét visszakapaszkodtak a hazaiak (10-11), de érezhetően fogyott belőlük a szufla, míg a mieinknél Villám és Török mellé Kostelanská és Abdulazimova is bekapcsolódott a pontgyártásba, így ismét megléptünk (11-17). Ana Tiemi másodikra áthúzott labdájával belátható közelségbe került a győzelem (12-20), de Gluszaknak hamarosan meg kellett nyomnia a csengőt (15-20). Hatalmasat küzdött egymással és magával is mindkét, hullafáradt együttes (18-22), majd Török a legrosszabbkor sérült meg attól, hogy fejjel blokkolta Perovic egyik támadását – le keleltt cserélni nagyszerűen játszó ütőnket (20-22). A hazaiak 15-22-ről egyenlítettek, de Villám két akciójával mi jutottunk ismét két meccslabdához, és végül ő volt az, aki a találkozó legjobbjaként lezárta a rangadót (24-26, 1-3).

Győzelmünk azt jelenti, hogy az Extraliga első köre után vezetjük a tabellát.

Folytatás szerdán a Folyondárban a TFSE elleni Magyar Kupa visszavágón.

Tabella és eredmények ITT!

——————————————————————————————–

EXTRALIGA, 5. FORDULÓ
Swietelsky-BRSE – Vasas Óbuda 1-3 (-22, -22, 30, -24)
Békéscsaba, 500
néző. Vezette: Bátkai-Katona, Adler

BRSE: Fábián 1, Glemboczki 10, Bodnár 3, Perovic 20, Mlinar 18, Medic 11. Csere: Szpin (liberó), Molcsányi, Tálas 2, Pekárik 2, Szedmák 3. Vezetőedző: Kormos Mihály

Vasas: Ana Tiemi 7, Török 17, da Silva 3, Villám 24, Dioti 2, Abdulazimova 17. Csere: Bozicevic (liberó), Mihály, Kostelanská 9, Ambrosio 2. Vezetőedző: Jakub Gluszak

EDZŐI ÉRTÉKELÉS

Kormos Mihály: – Hullámzó volt a játékunk, az ellenfelünk kihasználta a gyenge pontjainkat. Kevesen vagyunk, nem tudtam megfelelően forgatni a csapatot. Arra pedig nem hivatkozhatunk, hogy a nemzetközi meccsekkel nagyon sűrűn pályára kell lépnünk. Ezt vállaltuk, ezzel kell élni.

Jakub Gluszak: – Végig mi irányítottuk a mérkőzést, egyedül a negyedik szett végjátékában nem tudtuk a saját röplabdánkat játszani. A Békéscsabának is gratulálok, nagyot küzdöttek. Három pontért jöttünk, el is vittük.

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató