Szépen csillogó ezüst

Szoros csatában maradtunk alul a svájci Neuchatellel szemben a brnói döntőben.

Mindkét csapat álmosan, sok hibával kezdte az összecsapást (6:6), Villám Lilla blokkjával vezettünk először kettővel (10:8). Egy rossz svájci támadást követően ellenfelünk olasz vezetőedzője, Lauren Bertolacci időt kért (14:10), ami után mi rontottunk hármat, így Jakub Gluszak is ehhez a módszerhez folyamodott (14:13). Ana Tiemi előbb remek labdát adott a vasárnap a csapatkapitányi tisztséget is betöltő Panagiota Diotinak, majd két jó szervával növelte tovább az előnyünket (20:16). Bár a hajrában nagy előnyt engedtünk majdnem kicsúszni a kezünkből (24:19-ről 24:23), Mária Kostelanská blokkról kiütött labdájával megnyertük a nyitófelvonást (25:23, 1:0).

A második szettet elején néhány pont erejéig a svájciak akarata érvényesült (1:4), de aztán több jó egyéni teljesítménynek köszönhetően fordítottunk (9:6). A Neuchatel jobban röplabdázott, mint az első játszmában, így hamarosan megint ők vezettek (12:13). Gluszak az időkérését követően beküldte Török Katát Kostelanská helyére (13:16), majd a térdét fájlaló Nuria Lopes da Silva helyére kényszerből az átló Szabó Adrienn állt be centerposztra. Dioti ászát követően a svájciak kértek időt (19:20), de Szabó jó szervájával így is kiegyenlítettünk (21:21). Izgalmas végjáték vette kezdetét, ahol hiába volt öt labdánk is a 2:0-s vezetéshez, végül – negyedik lehetőségével élve – ellenfelünk nyerte a felvonást (32:34, 1:1).

A harmadik játékrész kiegyenlített játékot hozott, nem látszott meg csapatunkon, hogy egy igazi centerrel röplabdázunk (10:10). Kostelanská átlóként tért vissza, és érkezett vele Durst Anna is: Gluszak próbálta frissen tartani csapatát, amelyben Mihály Dorka is lehetőséget kapott. Fej fej melletti volt a küzdelem, egy meg nem értés miatt leeső labda után kértünk időt (14:16). Beragadtunk egy állásba, sorozatban öt pontot szerzett a Neuchatel, és bár szépen küzdöttünk, ez után már viszonylag simán nyerte meg a szettet (19:25, 1:2).

Török ütése adta meg a negyedik etap alaphangját, s az egyaránt hatékonyan támadó Dioti és Villám Lilla vezérletével folyamatosan növeltük a különbséget (12:6). Több remek mezőnyvédekezést is bemutattunk, jól nyitottunk és a blokkmunkánk is megfelelő volt, így a közvetlen végjátékot megelőző időszakig tartottuk az előnyt (17:12). Török nyitást rontott, majd fogadásban is hibázott, így Gluszaknak időt kellett kérnie (18:15). A csereként beállt Durst ekkor háromszor is remekül szolgálta ki Ambrosio Melanit, aki ezekből két labdát be is ütött, majd blokkolt is egyet, így közel kerültünk az egyenlítéshez (23:17), ami végül Dioti ászával össze is jött (25:19, 2:2).

A döntő szett elején Villám és Török húzta csapatunk szekerét, de a svájciaknál is mindig volt valaki, aki átlendítette együttesét a holtponton, így a térfélcserénél ők vezettek (6:8). A fordulás után kiegyenlítettünk, de a vezetést nem sikerült átvennünk, és amikor belehibáztunk egy támadásba, Gluszak azonnal jelezte, időt kér (10:12). Az intelmek ellenére már nem sikerült csökkentenünk a differenciát, így egy szépen csillogó ezüstéremmel lettünk gazdagabbak (12:15, 2:3).

„Az előző felkészülési mérkőzések nem úgy sikerültek, ahogy szerettük volna, éppen ezért volt fontos, hogy négy mérkőzésen is pályára lépjünk és önbizalmat gyűjtsünk. Már nem vagyunk olyan nagy fizikai munkában, mint az ezt megelőző hetekben, az edzéseken is látszott, hogy gyorsabbak a lányok. Összességében elégedett vagyok az itt látottakkal, jó úton járunk, amiért jöttünk, azt megvalósítottuk: jól játszottunk és sok tapasztaltot szereztünk, sokat tanultunk önmagunkról” – mondta honlapunknak Jakub Gluszak a döntő után.

———————————————————————————————————

Vasas Óbuda – NUC Volleyball (svájci) 2:3 (23, -32, -19, 19, -12)
Vasas:
Dioti 23, da Silva, Villám L. 24, Kostelanská 5, Ambrosio 5, Ana Tiemi 4. Csere: Bozicevic (liberó), Mihály, Török 14, Szabó A. 1, Durst. Vezetőedző: Jakub Gluszak
Neuchatel: Holt 20, Halter 9, Bettendorf 17, Scambray 14, Girard 12, Troesch 1. Csere: Dalliard (liberó), Suriano, Lengweiler 2, Pierret 3. Vezetőedző: Lauren Bertolacci

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató