Lengyel vezetőedzővel folytatjuk!

Jakub Głuszak kétszeres lengyel bajnokként és kupagyőztesként érkezik csapatunkhoz.

Fiatal kora (32) ellenére kétszeres lengyel bajnokként és kétszeres lengyel kupagyőztesként érkezik a Vasas Óbuda kispadjára Jakub Głuszak, együttesünk új vezetőedzője.

A szakember a Chemik Police csapatát irányította a 2015-16–os szezontól kezdődően idén februárig, amikor annak ellenére menesztették, hogy bajnokságban 17-1-es, a Bajnokok Ligájában pedig 3-1-es győzelem-vereség mérleggel állt.

"Az elnökünkkel nem volt a legjobb a viszonyom, így amikor kiestünk a kupa negyeddöntőjében egy rendkívül fárasztó időszak közepén, akkor kapott az alkalmon és menesztett” – mondta szerződése hétfői, budapesti aláírásakor a Kuba becenévre hallgató Głuszak.

A szakember ezt megelőzően kétszer nyerte meg az egyik legerősebb európai bajnokságnak számító Orlen Ligát, valamint a kupasorozatot. Újdonsült vezetőedzőnk korábban két évig másodedzőként dolgozott a Police-nál, illetve előtte még két szezont a Budowlani Lodz kispadján is eltöltött. A lengyel női válogatott mellett öt évig statisztikus volt, a 2009-es Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, a 2010-es világbajnokságon kilencedik helyezést ért el a nemzeti csapattal.

"Soha nem volt probléma abból, hogy fiatal vagyok. Minden szezon elején leültem a csapattal, és elmondtam, mik a terveim, és hogyan kívánom megvalósítani őket. Ők ezt elfogadták és tiszteletben tartották. Itt ugyan fiatalabb lesz a csapat, de nem szeretnék változtatni az ott bevált dolgokon” – mondta a korával kapcsolatos kérdésre válaszolva.

Głuszak elmondta, amikor felvette a Vasassal a kapcsolatot, megtetszett neki, amit hallott: elsősorban az, hogy nem egy szezonban gondolkozik a klub, hanem van hosszabb távú célja is.

"Először megyek külföldre, ez nagy kihívás és kaland lesz nekem is. Hamar megállapodtunk a Vasassal, én pedig a múlt hetet már azzal töltöttem, hogy megnéztem a csapat tavalyi meccseit, különös tekintettel koncentrálva azokra a játékosokra, akik maradnak. Többükben is nagy potenciált látok, tehetséges röplabdázók alkotják a klubot, megfelelő külföldiekkel kiegészítve jó csapat leszünk” – jelentette ki magabiztosan.

A vezetőedző kiemelte, karriere lengyelországi részét lezárta, új fejezetet nyitott, minden erejével azon lesz, hogy amikor véget ér az augusztus elején kezdődő új szezon, minden játékosa úgy érezze, emberileg és játéktudásban is fejlődött, előrelépett.

Edzői filozófiájával kapcsolatban úgy fogalmazott, a kemény munkában hisz, s elvárja játékosaitól, hogy maximális erőbedobással edzenek minden egyes tréningen.

"Fontos ugyanakkor, hogy jól érezzék magukat, jó közösséget alkossanak. Azt azonban be kell látniuk, hogy a meccseken csak akkor tudnak megfelelően teljesíteni, learatni a kemény munka gyümölcsét, ha a hétköznapokon elvégzik a munkát. Sokat tanultam a rutinos játékosoktól az előző években, remélem, a tudásomra fogékonyak lesznek a lányok” – tekintett a jövőbe Kuba.

A szakvezető szerint mezőnyvédekezésben kell a legtöbbet előrelépnünk, így erre az edzéseken kiemelt hangsúlyt fog fektetni.

"A jó mezőnyözés elengedhetetlen a gyors támadójátékhoz, amit játszatni szeretnék a csapattal, így a légiósok kiválasztása is ebben a szellemben történik majd. Az első hetekben rengeteg technikai és taktikai képzés lesz, fontos, hogy a lányok megértsék és megismerjék a játékrendszeremet. Az alapok lerakása után jön majd a finomhangolás, hogy a bajnokság kezdetére mindenki készen álljon. Láttam a videókon, mik azok a technikai dolgok, amiken feltétlenül javítani kell. Nem lehet más célunk, mint a bajnoki aranyérem. Hiszem, hogy ha mindenki ezért edz egész évben, elérhetjük a célunkat” – tekintett már a jövőbe a tréner.

Jakub feleségével és hét hónapos fiával érkezik majd Budapestre. És hogy a családja mit szólt a költözéshez?

"Vicces, mert a feleségem nagy nyomást gyakorolt rám, hogy fogadjam el az ajánlatot. Új kaland lesz mindkettőnknek, először költözünk el Lengyelországból, s bár nyelvismeret nélkül az első időszak biztos nem lesz egyszerű, de meg vagyok győződve arról, hogy hamar megismerjük és megszeretjük majd Budapestet” – zárta szavait vezetőedzőnk.

Sarlós Márton, a Vasas Röplabda Kft. ügyvezetője a szerződés aláírását követően összegezte az elmúlt hetek történéseit.

"A legalkalmasabb vezetőedző kiválasztása a nyári időszak talán legfontosabb feladata volt, így semmiképpen sem szerettük volna elkapkodni a döntést. Az elmúlt hetekben a beérkező önéletrajzok, valamint személyes és Skype beszélgetések alapján három főre szűkítettük a jelöltek listáját. Közülük Kőnig Gábor jelezte, hogy a következő években U17-es szövetségi kapitányi munkájára szeretne koncentrálni, így ő az év végi megbízatását követően visszatér másodedzői posztjához. Jakub eredménysora magáért beszélt, ráadásul az első pillanattól kezdve elkötelezett volt a projekt iránt. Már a szerződés aláírása előtt is rengeteget dolgozott, napi kapcsolatban voltunk. A személyes találkozás után Jámbor Jánossal teljes egyetértésben döntöttünk a szerződtetése mellett, bízom benne, hogy Jakub igazol majd minket munkájával. Sok sikert kívánok Neki!” – fogalmazott Sarlós Márton.

Új vezetőedzőnk munkáját az előző szezonban megismert szakmai stáb segíti: Kőnig Gábor másodedzőként, Kleczli Csaba statisztikusként, Dienes Csilla gyúróként, Kiss Dániel pedig erőnléti edzőként marad a klub kötelékében.

Az új szezon a női világbajnokság miatt a tervek szerint október első hétvégéjén kezdődik, a felkészülés pedig augusztus első napjaiban indul majd a Folyondár utcában.

Támogatóink

Arany támogató

Ezüst támogató

Bronz támogató